W lodówce masz karpia z Wigilii i nie masz na niego pomysłu? Spróbuj tej rewolucyjnej zupy

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak wykorzystać resztki z karpia, które zostały ci po Wigilii, mamy dobre wieści. Części, które nie nadają się do pieczenia, lub po prostu nie zostały zjedzone możesz przerobić w pyszną potrawę. Zupa z karpia to aromatyczny i prosty w wykonaniu poświąteczny hit. 

ObrazekZupa z karpia - Pyszności; foto: Canva

Karpia zwykle kupujemy w całości. To oczywiście zdrowy zwyczaj, jednak wiąże się z trudnością z zagospodarowaniem tych części ryby, których nie użyjemy w standardowych, wigilijnych przepisach. Tym sposobem głowy czy ogon często lądują w koszu.

A to już problem, zwłaszcza dla tych, którzy nie znoszą marnotrawstwa w jakiejkolwiek postaci. Wigilia to w ogóle drażliwy temat, jeśli chodzi o ruch zero waste. W końcu, co oczywiste, niczego nie może zabraknąć. To jednak sprawia, że niejednokrotnie ilość przygotowanego jedzenia przekracza możliwości żołądkowe gości.

Obrazek
Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva

Dlatego właśnie zupa z karpia to idealny patent na zużycie rybich głów, jak również wszelkich skrawków, które zostały po Wigilii. Receptura pochodzi z Wielkopolski, gdzie chyba najbardziej nie lubi się wyrzucania jedzenia. Ciekawa przepisu? Oto on.

Zupa z karpia

Składniki:

            
  • 2 głowy karpi + ścinki i resztki takie jak ogon, kręgosłup
  • 3 marchewki
  • Pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych
  • Śmietana 18% do zabielenia
  • Sól, pieprz
  • koperek
  • 2 łyżki mąki
Obrazek
Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Głowy ryb oczyść z oczu i resztek skrzeli. Następnie umyj je razem z resztą ścinek i wrzuć wszystko do garnka.

Marchewki, selera i pietruszkę obierz i umyj. Nie krój ich teraz - wsadź w całości do garnka z karpiem. Dorzuć jeszcze cebulę, pora, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut.

Po tym czasie użyj sita i przelej sam bulion do drugiego garnka. Wyjmij marchewki, pokrój na małe kawałki i dodaj do zupy. To samo zrób z wrzuconymi do bulionu resztkami karpia po Wigilii. Dużo pysznego, białego mięsa wydłubiesz też z kręgosłupa, a nawet głowy.

Do szklanki z zimną wodą wsyp mąkę i roztrzep tak, by nie było żadnych grudek. Dodaj mieszankę do bulionu, ciągle mieszając. Następnie zabiel zupęśmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem i grzankami.

Skoro o rybach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim przepis na pyszną terrinę ze śledziem. 

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje