To jeden z najzdrowszych napojów. Pijano go obowiązkowo w Wigilię już 100 lat temu

Niegdyś zamieszkujący południowo-wschodnią Polskę i obszary graniczne Łemkowie dzisiaj kultywują swoje tradycje na Dolnym Śląsku. Silnym ośrodkiem jest Przemków, gdzie funkcjonuje zespół folklorystyczny, a na licznych festynach można posmakować potraw i napojów kuchni łemkowskiej. Wśród nich wyjątkową pozycję zajmuje juha, którą przygotowywano między innymi na Wigilię.

Juha to tradycyjny kompot z suszu przygotowywany przez ŁemkówJuha to tradycyjny kompot z suszu przygotowywany przez Łemków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kompot z suszu pojawia się na wielu stołach wigilijnych w Polsce. W garnku ląduje wszystko – od suszonych jabłek po wędzone śliwki. Napój doprawiany jest przyprawami korzennymi: cynamonem, goździkami, anyżem. W tradycyjnej recepturze Łemków wymienione są tylko trzy rodzaje owoców, dzięki którym napój jest naturalnie słodki i pozbawiony gorzkiego posmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Suszone jabłka – bogate w antyoksydanty

Dzięki suszonym jabłkom łemkowska juha jest nie tylko przyjemnie słodka, ale też bogata w witaminę C. Zawiera przeciwutleniacze, zapobiegające uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Pomaga dbać o zdrową skórę i zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Jabłka obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Tak jak w przypadku innych suszonych owocach, tutaj również znajduje się błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.

Suszone gruszki – źródło jodu

Drugi składnikiem juhy są suszone gruszki, które ze względu na wysoką zawartość jodu są zalecane dla osób borykających się z chorobami tarczycy. Te owoce działają zbawiennie na pracę żołądka, łagodząc ewentualne dolegliwości. Wykazują również działanie przeciwzapalne.

Śliwki w kompocie z suszu na oczyszczenie jelit

Ostatnim elementem wigilijnego napoju Łemków są suszone śliwki, które skutecznie oczyszczają jelita z nieczystości. To zasługa wysokiej zawartości błonnika. Ponadto śliwki są są bogate w potas i wapń, wspierając pracę serca, układ nerwowy i wzmacniając kości.

Jak Łemkowie przygotowywali kompot z suszu?

Napój z suszonych jabłek, gruszek i śliwek przygotowywano metodą maceracji. Czyli zalewano susz zimną wodą i odstawiano na 24 godziny. Po tym czasie wstawiano kompot do zagotowania. Wedle uznania dosładzano cukrem lub miodem.

Składniki:

  • 250 g suszonych jabłek,
  • 250 g gruszek.
  • 250 g śliwek,
  • 3 litry wody,
  • 100-200 g cukru lub 100 ml miodu.

Wykonanie:

  1. Suszone owoce zalej zimną wodą i odstaw na 1 dobę.
  2. Następnego dnia wstaw kompot do zagotowania, dodaj cukier lub miód, wymieszaj.
  3. Gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut.

Dodatki do łemkowskiej juhy

Zgodnie z tradycyjną recepturą napój nie był wzbogacony o korzenne aromaty, ale jeśli masz ochotę, możesz dodać cynamon, goździki czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Jeśli skórka jest domowej produkcji, upewnij się, że nie zawiera białej warstwy. Tak zwane albedo może powodować gorzki posmak kompotu. W przypadku dodania kandyzowanych owoców, zmniejsz ilość cukru.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇