To jeden z najzdrowszych napojów. Pijano go obowiązkowo w Wigilię już 100 lat temu
Niegdyś zamieszkujący południowo-wschodnią Polskę i obszary graniczne Łemkowie dzisiaj kultywują swoje tradycje na Dolnym Śląsku. Silnym ośrodkiem jest Przemków, gdzie funkcjonuje zespół folklorystyczny, a na licznych festynach można posmakować potraw i napojów kuchni łemkowskiej. Wśród nich wyjątkową pozycję zajmuje juha, którą przygotowywano między innymi na Wigilię.
15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 13:49
Kompot z suszu pojawia się na wielu stołach wigilijnych w Polsce. W garnku ląduje wszystko – od suszonych jabłek po wędzone śliwki. Napój doprawiany jest przyprawami korzennymi: cynamonem, goździkami, anyżem. W tradycyjnej recepturze Łemków wymienione są tylko trzy rodzaje owoców, dzięki którym napój jest naturalnie słodki i pozbawiony gorzkiego posmaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Suszone jabłka – bogate w antyoksydanty
Dzięki suszonym jabłkom łemkowska juha jest nie tylko przyjemnie słodka, ale też bogata w witaminę C. Zawiera przeciwutleniacze, zapobiegające uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Pomaga dbać o zdrową skórę i zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Jabłka obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Tak jak w przypadku innych suszonych owocach, tutaj również znajduje się błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.
Suszone gruszki – źródło jodu
Drugi składnikiem juhy są suszone gruszki, które ze względu na wysoką zawartość jodu są zalecane dla osób borykających się z chorobami tarczycy. Te owoce działają zbawiennie na pracę żołądka, łagodząc ewentualne dolegliwości. Wykazują również działanie przeciwzapalne.
Śliwki w kompocie z suszu na oczyszczenie jelit
Ostatnim elementem wigilijnego napoju Łemków są suszone śliwki, które skutecznie oczyszczają jelita z nieczystości. To zasługa wysokiej zawartości błonnika. Ponadto śliwki są są bogate w potas i wapń, wspierając pracę serca, układ nerwowy i wzmacniając kości.
Jak Łemkowie przygotowywali kompot z suszu?
Napój z suszonych jabłek, gruszek i śliwek przygotowywano metodą maceracji. Czyli zalewano susz zimną wodą i odstawiano na 24 godziny. Po tym czasie wstawiano kompot do zagotowania. Wedle uznania dosładzano cukrem lub miodem.
Składniki:
- 250 g suszonych jabłek,
- 250 g gruszek.
- 250 g śliwek,
- 3 litry wody,
- 100-200 g cukru lub 100 ml miodu.
Wykonanie:
- Suszone owoce zalej zimną wodą i odstaw na 1 dobę.
- Następnego dnia wstaw kompot do zagotowania, dodaj cukier lub miód, wymieszaj.
- Gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut.
Dodatki do łemkowskiej juhy
Zgodnie z tradycyjną recepturą napój nie był wzbogacony o korzenne aromaty, ale jeśli masz ochotę, możesz dodać cynamon, goździki czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Jeśli skórka jest domowej produkcji, upewnij się, że nie zawiera białej warstwy. Tak zwane albedo może powodować gorzki posmak kompotu. W przypadku dodania kandyzowanych owoców, zmniejsz ilość cukru.