Kulinarna Stolica PolskiTo jeden z najzdrowszych napojów. Pijano go obowiązkowo w Wigilię już 100 lat temu

To jeden z najzdrowszych napojów. Pijano go obowiązkowo w Wigilię już 100 lat temu

Niegdyś zamieszkujący południowo-wschodnią Polskę i obszary graniczne Łemkowie dzisiaj kultywują swoje tradycje na Dolnym Śląsku. Silnym ośrodkiem jest Przemków, gdzie funkcjonuje zespół folklorystyczny, a na licznych festynach można posmakować potraw i napojów kuchni łemkowskiej. Wśród nich wyjątkową pozycję zajmuje juha, którą przygotowywano między innymi na Wigilię.

Juha to tradycyjny kompot z suszu przygotowywany przez Łemków
Juha to tradycyjny kompot z suszu przygotowywany przez Łemków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 13:49

Kompot z suszu pojawia się na wielu stołach wigilijnych w Polsce. W garnku ląduje wszystko – od suszonych jabłek po wędzone śliwki. Napój doprawiany jest przyprawami korzennymi: cynamonem, goździkami, anyżem. W tradycyjnej recepturze Łemków wymienione są tylko trzy rodzaje owoców, dzięki którym napój jest naturalnie słodki i pozbawiony gorzkiego posmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Suszone jabłka – bogate w antyoksydanty

Dzięki suszonym jabłkom łemkowska juha jest nie tylko przyjemnie słodka, ale też bogata w witaminę C. Zawiera przeciwutleniacze, zapobiegające uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Pomaga dbać o zdrową skórę i zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Jabłka obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Tak jak w przypadku innych suszonych owocach, tutaj również znajduje się błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.

Suszone gruszki – źródło jodu

Drugi składnikiem juhy są suszone gruszki, które ze względu na wysoką zawartość jodu są zalecane dla osób borykających się z chorobami tarczycy. Te owoce działają zbawiennie na pracę żołądka, łagodząc ewentualne dolegliwości. Wykazują również działanie przeciwzapalne.

Śliwki w kompocie z suszu na oczyszczenie jelit

Ostatnim elementem wigilijnego napoju Łemków są suszone śliwki, które skutecznie oczyszczają jelita z nieczystości. To zasługa wysokiej zawartości błonnika. Ponadto śliwki są są bogate w potas i wapń, wspierając pracę serca, układ nerwowy i wzmacniając kości.

Jak Łemkowie przygotowywali kompot z suszu?

Napój z suszonych jabłek, gruszek i śliwek przygotowywano metodą maceracji. Czyli zalewano susz zimną wodą i odstawiano na 24 godziny. Po tym czasie wstawiano kompot do zagotowania. Wedle uznania dosładzano cukrem lub miodem.

Składniki:

  • 250 g suszonych jabłek,
  • 250 g gruszek.
  • 250 g śliwek,
  • 3 litry wody,
  • 100-200 g cukru lub 100 ml miodu.

Wykonanie:

  1. Suszone owoce zalej zimną wodą i odstaw na 1 dobę.
  2. Następnego dnia wstaw kompot do zagotowania, dodaj cukier lub miód, wymieszaj.
  3. Gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut.

Dodatki do łemkowskiej juhy

Zgodnie z tradycyjną recepturą napój nie był wzbogacony o korzenne aromaty, ale jeśli masz ochotę, możesz dodać cynamon, goździki czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Jeśli skórka jest domowej produkcji, upewnij się, że nie zawiera białej warstwy. Tak zwane albedo może powodować gorzki posmak kompotu. W przypadku dodania kandyzowanych owoców, zmniejsz ilość cukru.

Wybrane dla Ciebie