WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Magda Gessler dodaje do kompotu z suszu. Smak nie do podrobienia

Kompot z suszu to tradycyjny element wigilijnego stołu, ale nie tylko. Ten pyszny i zdrowy napój warto przygotowywać przez cały rok. Magda Gessler ma na niego swój własny, niepowtarzalny przepis.

Magda Gessler dodaje do kompotu z suszu. Smak nie do podrobieniaMagda Gessler dodaje do kompotu z suszu. Smak nie do podrobienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Magda Gessler, znana z programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN, jest postacią, która często wywołuje kontrowersje swoim zachowaniem. Jednak przez lata jej obecności w telewizji, stało się jasne, że jej wiedza kulinarna jest nie do podważenia. Przed zbliżającymi się świętami, Gessler zdecydowała się podzielić swoim nowym programem "Święta z Gesslerami". Gwiazda TVN jest wielką miłośniczką świąt Bożego Narodzenia i uwielbia przygotowywać tradycyjne dania takie jak karp, pierniki, pierogi, a także kompot z suszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Przepis Magdy Gessler na kompot z suszu: Tradycja z nutą wyjątkowości

Kompot z suszu to nieodłączny element wigilijnego stołu, a Magda Gessler, znana ze swojej kulinarnej wiedzy, wprowadza do tego tradycyjnego napoju swoje niepowtarzalne smaki.

W przepisie Magdy Gessler na kompot z suszu znajdziemy m.in.:

  • 1/2 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli),
  • 3 butelki czerwonego wytrawnego wina,
  • 3-4 łyżki miodu lipowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 gwiazdki anyżu.

Przygotowanie:

  1. Umyj owoce suszone i przełóż je do garnka, zalej je czerwonym winem.
  2. Dodaj laskę cynamonu, goździki i gwiazdki anyżu, gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut, aż owoce zmiękną.
  3. Po odstawieniu na godzinę wlej sok z cytryny i dodaj miód lipowy według smaku.

Co ciekawe, miód jest składnikiem, który zazwyczaj nie jest używany do przygotowania kompotu z suszu. Jednak według Gessler, dodatek miodu sprawia, że kompot ma zupełnie inny, wyjątkowy smak.

Kompot z suszu na wigilijnym stole: Samo zdrowie

Suszone owoce używane przez Gessler to nie tylko doskonały smak, ale także bogactwo substancji korzystnych dla zdrowia. Suszone śliwki, dzięki pektynom, zapewniają uczucie sytości i wspomagają pracę układu pokarmowego. Gruszki ułatwiają odkwaszenie organizmu, a jabłka poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Podążając za przepisem Magdy Gessler na kompot z suszu, możemy cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem tego tradycyjnego napoju, ale także dobrodziejstwami dla zdrowia. Dlatego warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego luksusu podczas świątecznego przygotowywania stołu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą