Złagodzi skutki świątecznego obżarstwa. Dodaj do kompotu lub herbaty

Wyróżnia go interesujący kształt i wyrazisty aromat, a także korzenny, lekko piekący, ale przy tym słodki smak. Już niewielka ilość wpływa na polepszenie trawienia. Poznaj bliżej dobroczynne właściwości anyżu gwiaździstego.

Anyż gwiaździsty wyróżnia intensywny smak i aromatAnyż gwiaździsty wyróżnia intensywny smak i aromat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anyż gwiaździsty to niezwykła przyprawa, która nie tylko nadaje potrawom orientalnego smaku i aromatu, ale także ma wiele właściwości leczniczych. To wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa badianu właściwego, które mają kształt ośmioramiennych gwiazdek. Anyż gwiaździsty pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest używany w kuchni i medycynie od tysiącleci, w Polsce natomiast znany jest głównie jako składnik przyprawy do pierników i nalewki anyżowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Anyż gwiaździsty na kłopoty trawienne. W sam raz po świątecznym przejedzeniu

Anyż gwiaździsty zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. To substancja o silnym działaniu bakterio- i grzybobójczym, przeciwbólowym, przeciwzapalnym i wiatropędnym. Dzięki temu anyż gwiaździsty pomaga w leczeniu wielu dolegliwości, w tym niestrawności, wzdęć, nudności, biegunki. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit i ułatwia usuwanie gazów.

Anyż można dodać do gorącej herbaty czy kompotu lub przygotować dobroczynny napar. Przygotuj szklankę wody i pół szklanki anyżu. Wodę zagotuj z przyprawą, a po zagotowaniu dodaj łyżeczkę koniaku i zagotuj powtórnie. Wywar nadaje się do picia po ostudzeniu. Również wtedy możesz wzbogacić jego smak i prozdrowotne właściwości łyżką ulubionego miodu. Z problemami żołądkowymi pomoże półtorej szklanki naparu z anyżu dziennie.

Anyż gwiaździsty
Anyż gwiaździsty © Pixabay

Inne właściwości anyżu gwiaździstego

Anyż gwiaździsty sprawdzi się również wspomagająco przy leczeniu kaszlu, chrypki, bólu gardła czy przeziębienia, gdyż wykazuje działanie wykrztuśne, a także upłynnia zalegającą wydzielinę w oskrzelach, łagodzi podrażnienie błon śluzowych i wspomaga odporność. Można go dodawać do herbaty, inhalacji czy płukanek.

Przyprawę tę stosować można wspomagająco przy zaburzeniach hormonalnych, a także w przypadku nieregularnych miesiączek czy menopauzy. Anyż gwiaździsty ma działanie fitoestrogenowe, czyli naśladuje działanie żeńskich hormonów. Może pomóc w regulacji cyklu, łagodzeniu napięcia przedmiesiączkowego i objawów menopauzy. W tym przypadku warto stosować go w formie naparu lub olejku do masażu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę