Ewa Wachowicz dodaje do ciasta na pierogi wigilijne kontrowersyjny składnik. Ale dlatego się nie rozpadają

Gotowanie pierogów na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Dawniej receptura na ciasto i farsz krążyła z pokolenia na pokolenie. Obecnie nie w każdym domu są przekazywane takie sekrety. Jak więc zrobić idealne ciasto na pierogi? Najlepiej przetestować różne warianty i wybrać taki, który najbardziej smakuje twojej rodzinie.

Ewa Wachowicz do ciasta na pierogi dodaje 1 składnikEwa Wachowicz do ciasta na pierogi dodaje 1 składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż Magda Gessler uważa, że najlepsze ciasto na pierogi wychodzi z samej mąki i wody w temperaturze pokojowej, Ewa Wachowicz dodaje wrzątek i jajko, które sprawia, że ciasto jest nieco mniej delikatne, ale za to bardziej elastyczne. Dzięki temu możesz nałożyć więcej farszu bez obawy, że twoje misternie przygotowane pierogi rozpadną się podczas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Pierogi na Wigilię według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz podaje przepis na pierogi wigilijne w dwóch wersjach. Pierogi na słodko nadziewa słodkim farszem serowym z cynamonem i ziarnami wanilii. Pierogi wytrawne wypełnia zaś aromatyczną kapustą z grzybami leśnymi. Ponadto ekspertka proponuje słodkie lepiaki podać z palonym masłem, a wytrawne – ze smażoną cebulką.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • pół kilograma mąki,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Stopniowo dodawaj do niej wrzątek i zgarniaj nożem do połączenia składników.
  2. Utwórz kopczyk, a w jego wgłębienie wbij jajko. Zagnieć ciasto rękami.
  3. Gdy będzie spójne i gładkie, zostaw pod przykryciem na 20 minut.
  4. Po tym czasie możesz już rozwałkować ciasto na placek i wycinać krążki na pierogi.

Czy pierogi na Wigilię można przygotować wcześniej?

Zarówno pierogi z kapustą i grzybami, jak i te w wersji na słodko możesz przygotować wcześniej i zamrozić. Są na to dwie szkoły – Ewa Wachowicz mrozi je przed gotowaniem. Ulepione pierogi rozkłada na tacy i wstawia do zamrażalnika. Gdy się zmrożą, przesypuje je do szczelnych woreczków. Gotuje we wrzątku tuż przed kolacją wigilijną.

Możesz także zamrozić ugotowane już pierogi, a przed Wigilią podsmażyć je na patelni lub podgrzać w piekarniku. Pierwszy sposób jest jednak o wiele szybszy, a pierogi smakują tak, jakby były ulepione przed chwilą.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości