Wystarczy 5 dziennie. Czyszczą jelita ze złogów jak odkurzacz

W tym przypadku suszone owoce są nawet zdrowsze niż świeże odpowiedniki. Zawierają 5 razy więcej witaminy A i 7 razy więcej błonnika. Dlatego są tak polecane dla osób na diecie odchudzającej. Ale to nie wszystkie zalety popularnego dodatku do świątecznych potraw. Suszone śliwki sprawdzają się na wielu frontach, pod warunkiem, że nie przesadzasz z ilością.

O tych owocach warto pamiętać nie tylko przed świętamiO tych owocach warto pamiętać nie tylko przed świętami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej pojawiają się jako dodatek do pieczonego schabu. Dużą popularnością cieszą się owinięte boczkiem i podawane w formie przekąsek. Ich zainteresowanie wzrasta przed świętami Bożego Narodzenia, ponieważ doskonale wzbogacają smak kompotu z suszu, a także świetnie komponują się w serniku piernikowym. Jednak warto po nie sięgać częściej niż raz w roku. Zwłaszcza, gdy jesteś na diecie wegetariańskiej lub chcesz zrzucić zbędne kilogramy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Suszone śliwki – rano czy wieczorem?

Jeśli masz problemy z zaparciami, regularne spożywanie kilku suszonych śliwek na noc może być dla ciebie zbawienne. Zawarte w nich sorbitol i błonnik pobudzają jelita do pracy, jednak efekt w postaci wizyty w toalecie nie przychodzi od razu. Potrzeba kilku godzin, aby przeprowadzić proces oczyszczania jelit z niepotrzebnych zaległości. Dlatego dobrym pomysłem jest zjedzenie maksymalnie 5 śliwek wieczorem. Nie warto przekraczać tej ilości, bo nadmiar suszonych owoców może spowodować biegunkę.

W jaki sposób suszone śliwki oczyszczają jelita?

Główną rolę odgrywa sorbitol – związek chemiczny, który powstaje w wyniku rozkładu glukozy. Odpowiada on za rozwój korzystnych bakterii jelitowych, przyspieszających przemianę materii. Działa we współpracy z błonnikiem – ten z kolei wchłania wodę i nawilża jelita, co przekłada się na łatwiejsze i bardziej efektywne wypróżnianie. Rozpuszczalny błonnik, który miesza się z wodą, daje uczucie sytości, ale także pomaga w absorpcji dobrych składników odżywczych.

Suszone śliwki w diecie wegetariańskiej

Na popularny dodatek do świątecznych potraw większą uwagę powinny zwrócić osoby na diecie wegetariańskiej. Suszone śliwki zawierają dużą ilość żelaza i fosforu, które mięsożercy pozyskują z tkanek zwierzęcych. Aby zwiększyć wchłanianie tych pierwiastków, warto połączyć śliwki z produktami, które zawierają dużą ilość witaminy C, na przykład cytrusami. Dobrze jest także zadbać o odstęp czasowy pomiędzy spożywaniem śliwek i produktów hamujących wchłanianie żelaza, takich jak kawa, herbata, buraki czy szpinak. Niedobór żelaza może prowadzić do osłabienia, senności i anemii.

Kto nie może jeść suszonych śliwek?

Z suszonymi śliwkami powinny uważać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. Sorbitol może za bardzo pobudzić produkcję kwasów żołądkowych, w efekcie powodując wzdęcia, zaparcia i biegunkę.

Również chorzy na cukrzycę nie powinni ich spożywać w nadmiarze ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru. W 100 g suszonych śliwek znajduje się 360 kcal i 38 g cukru. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, trzymaj się zalecanej ilości. Aby tymczasowo zaspokoić pragnienie, możesz sięgnąć po sposób z ssaniem suszonej śliwki. Już podczas tego procesu wydziela się błonnik, powodujący uczucie sytości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem