Wieczorem zalej wodą, rano zblenduj i wypij. Czyści jelita jak szczotka

Problemy żołądkowe potrafią skutecznie pokrzyżować plany na każdy dzień. Na szczęście natura obdarowała nas sprytnymi rozwiązaniami, które w naturalny sposób wspierają pracę jelit. Jednym z nich są suszone śliwki - znane od lat sprzymierzeńcy w walce o zdrową perystaltykę.

Wieczorem zalej wodą, rano zblenduj i wypij. Czyści jelita jak szczotkaWieczorem zalej wodą, rano zblenduj i wypij. Czyści jelita jak szczotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zdrowe jelita to klucz do dobrej kondycji organizmu. Problemy z trawieniem mogą zatrzymać nasze codzienne plany. Na szczęście istnieje naturalne rozwiązanie, które nie tylko wspiera układ trawienny, ale również smakuje wybornie. To prosta mikstura przygotowana z suszonych śliwek. Przekonaj się, jak szybko i łatwo można oczyścić jelita!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Zaparcia? Suszone śliwki przychodzą z pomocą!

Zaparcia to problem, z którym boryka się wiele osób. Ich przyczyną może być niezdrowa dieta bogata w przetworzoną żywność i słodycze, siedzący tryb życia, niedobór błonnika oraz zbyt mała ilość świeżych owoców i warzyw.

Na szczęście, suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale i naturalny sposób na walkę z zaparciami. Zawarty w nich sorbitol działa przeczyszczająco, a regularne spożywanie śliwek zapewnia sprawne działanie jelit na co dzień.

Przepis na błyskawiczne oczyszczenie jelit

Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować miksturę, która pomoże pozbyć się uporczywych zaparć:

  1. Umieść kilka suszonych śliwek (ok. 3 na 100 ml wody) w szklance i zalej ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
  2. Odstaw szklankę na kilka godzin, aby śliwki zmiękły.
  3. Zblenduj zawartość szklanki i wypij powstały napój na czczo.

Możesz wzbogacić miksturę odrobiną kefiru, jogurtu naturalnego lub ich roślinnych odpowiedników. Całość dopraw szczyptą cynamonu, aby nadać jej dodatkowego aromatu.

Suszone śliwki - skarbnica zdrowia

Suszone śliwki to nie tylko pyszny sposób na pozbycie się zaparć, ale i bogate źródło cennych składników odżywczych. Zawierają one:

  • Fenole o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B i K, które wpływają na wygląd i kondycję skóry, wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, a także wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
  • Minerały, takie jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Błonnik, który ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, przyspiesza przemianę materii, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat