PoradyNajzdrowsze wśród cytrusów. Zbijają wysoki cholesterol, niszczą komórki rakowe

Najzdrowsze wśród cytrusów. Zbijają wysoki cholesterol, niszczą komórki rakowe

Jesień i zima to czas, gdy do łask wracają cytrusy. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na zwykłe mandarynki. W sklepach czeka bowiem jeszcze cenniejszy owocowy skarb.

Czerwone cytrusy to skarbnica zdrowia
Czerwone cytrusy to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2024 07:57

Tradycyjnie przyzwyczailiśmy się, że słowo "cytrus" oznacza owoce o pomarańczowym lub żółtym miąższu, takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Jednak na półkach sklepowych coraz częściej spotykamy owoce cytrusowe o czerwonym miąższu, które nie tylko dostarczają interesujących doznań smakowych, ale również są bogate w wartości odżywcze. Warto na nie postawić, bo mają w sobie całą masę odżywczych składników, które pomogą nam w utrzymaniu zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zimą postaw na cytrusy

Cytrusy wywodzą się z rodziny roślin rutowatych i obejmują szeroką gamę owoców. Od popularnych cytryn, limonek i pomarańczy, po mniej znane odmiany jak citrofortunella czy kalamondin. Ich początków można doszukiwać się w cytronie, gatunku początkowo rosnącym u podnóży Himalajów, który następnie został udomowiony w Indiach i Chinach, a do Europy trafił za sprawą rzymskiego historyka Pliniusza Starszego.

Cytrusy
Cytrusy© Pixabay

Dzisiejsze cytrusy to wynik wieloletnich krzyżówek różnych gatunków, a uprawy znajdują się w regionach z ciepłym klimatem, takich jak Chiny, Brazylia czy Hiszpania. W ofercie sklepów coraz częściej pojawiają się czerwone cytrusy, które za sprawą swojego intensywnego koloru i specyficznego smaku zdobywają popularność.

Jedz czerwone cytrusy na zdrowie

Cytrusy, choć charakteryzują się kwaśnym smakiem, są bogatym źródłem substancji odżywczych o właściwościach alkalizujących, neutralizujących nadmiar kwasów w organizmie. Regularne spożywanie tych owoców przyczynia się do zwiększenia witalności, poprawy zdolności koncentracji oraz wzmocnienia odporności.

Czerwone cytrusy korzystnie wpływają na zdrowie
Czerwone cytrusy korzystnie wpływają na zdrowie© Pixabay

Czerwone cytrusy wyróżniają się wysoką zawartością pektyn, które regulują poziom cukru i redukują "zły" cholesterol LDL, wspierając zdrowie układu krążenia i usuwanie toksyn. Poza tym, bogactwo witaminy C w cytrusach wzmaga odporność i neutralizuje wolne rodniki, spowalniając starzenie się organizmu i zapobiegając wielu chorobom.

Czerwone cytrusy, jak np. odmiany pochodzące z Sycylii, zawierają antocyjany, silne przeciwutleniacze. Czerwony grejpfrut, będący hybrydą pomarańczy olbrzymiej i chińskiej, zaskakuje zawartością likopenu - substancji obniżającej cholesterol i przeciwdziałającej miażdżycy.

Czerwone cytrusy warto włączyć do diety
Czerwone cytrusy warto włączyć do diety© Pixabay

Dietetycy polecają czerwone grejpfruty w dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Błonnik zawarty w tych owocach wspomaga pracę jelit i reguluje procesy trawienia. Dzięki zawartej w cytrusach naringinie mogą przyspieszać spalanie tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że można się nimi zajadać bez ograniczeń. U niektórych osób mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dlatego zaleca się ich umiarkowane spożywanie, szczególnie w godzinach wieczornych.

zdrowe dietycytrusyczerwone owoce
Wybrane dla Ciebie