Najzdrowsze wśród cytrusów. Zbijają wysoki cholesterol, niszczą komórki rakowe

Jesień i zima to czas, gdy do łask wracają cytrusy. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na zwykłe mandarynki. W sklepach czeka bowiem jeszcze cenniejszy owocowy skarb.

Czerwone cytrusy to skarbnica zdrowiaCzerwone cytrusy to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjnie przyzwyczailiśmy się, że słowo "cytrus" oznacza owoce o pomarańczowym lub żółtym miąższu, takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Jednak na półkach sklepowych coraz częściej spotykamy owoce cytrusowe o czerwonym miąższu, które nie tylko dostarczają interesujących doznań smakowych, ale również są bogate w wartości odżywcze. Warto na nie postawić, bo mają w sobie całą masę odżywczych składników, które pomogą nam w utrzymaniu zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Zimą postaw na cytrusy

Cytrusy wywodzą się z rodziny roślin rutowatych i obejmują szeroką gamę owoców. Od popularnych cytryn, limonek i pomarańczy, po mniej znane odmiany jak citrofortunella czy kalamondin. Ich początków można doszukiwać się w cytronie, gatunku początkowo rosnącym u podnóży Himalajów, który następnie został udomowiony w Indiach i Chinach, a do Europy trafił za sprawą rzymskiego historyka Pliniusza Starszego.

Cytrusy
Cytrusy © Pixabay

Dzisiejsze cytrusy to wynik wieloletnich krzyżówek różnych gatunków, a uprawy znajdują się w regionach z ciepłym klimatem, takich jak Chiny, Brazylia czy Hiszpania. W ofercie sklepów coraz częściej pojawiają się czerwone cytrusy, które za sprawą swojego intensywnego koloru i specyficznego smaku zdobywają popularność.

Jedz czerwone cytrusy na zdrowie

Cytrusy, choć charakteryzują się kwaśnym smakiem, są bogatym źródłem substancji odżywczych o właściwościach alkalizujących, neutralizujących nadmiar kwasów w organizmie. Regularne spożywanie tych owoców przyczynia się do zwiększenia witalności, poprawy zdolności koncentracji oraz wzmocnienia odporności.

Czerwone cytrusy korzystnie wpływają na zdrowie
Czerwone cytrusy korzystnie wpływają na zdrowie © Pixabay

Czerwone cytrusy wyróżniają się wysoką zawartością pektyn, które regulują poziom cukru i redukują "zły" cholesterol LDL, wspierając zdrowie układu krążenia i usuwanie toksyn. Poza tym, bogactwo witaminy C w cytrusach wzmaga odporność i neutralizuje wolne rodniki, spowalniając starzenie się organizmu i zapobiegając wielu chorobom.

Czerwone cytrusy, jak np. odmiany pochodzące z Sycylii, zawierają antocyjany, silne przeciwutleniacze. Czerwony grejpfrut, będący hybrydą pomarańczy olbrzymiej i chińskiej, zaskakuje zawartością likopenu - substancji obniżającej cholesterol i przeciwdziałającej miażdżycy.

Czerwone cytrusy warto włączyć do diety
Czerwone cytrusy warto włączyć do diety © Pixabay

Dietetycy polecają czerwone grejpfruty w dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Błonnik zawarty w tych owocach wspomaga pracę jelit i reguluje procesy trawienia. Dzięki zawartej w cytrusach naringinie mogą przyspieszać spalanie tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że można się nimi zajadać bez ograniczeń. U niektórych osób mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dlatego zaleca się ich umiarkowane spożywanie, szczególnie w godzinach wieczornych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem