Te owoce są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz odradza ich jedzenie jesienią i zimą
Na truskawki, rabarbar czy maliny przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Możemy zadowolić się mrożonkami, ale czy rzeczywiście są one smaczne i wartościowe? Ewa Wachowicz, znana kulinarna ekspertka, twierdzi, że to nie najlepszy pomysł. Jakie owoce warto spożywać jesienią oraz zimą? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Latem stragany aż uginają się pod pysznymi warzywami i owocami, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zimą i jesienią wygląda to znacznie gorzej. Możemy wybierać jedynie spośród warzyw korzeniowych i jabłek. To rodzi duży problem, bowiem owoce i warzywa są podstawą naszej diety. Jakie owoce i warzywa jeść późną jesienią oraz zimą? Ewa Wachowicz podaje kilka praktycznych wskazówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu
Ewa Wachowicz radzi, co jeść zimą
Wiele osób jest zdania, że zima to doskonały czas na wzbogacenie diety o gruszki, śliwki czy czereśnie (nawet te mrożone). Ewa Wachowicz jest innego zdania. Późną jesienią oraz zimą te owoce i warzywa importowane z innych krajów i poddawane zaawansowanej obróbce chemicznej, która przedłuża ich świeżość. To nie najlepszy wybór żywieniowy.
Co więc jeść zimą? Ewa Wachowicz proponuje skupić się na cytrusach i egzotycznych owocach. W okresie zimowym warto postawić na owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Są one bogatym źródłem witaminy C oraz cennych antyoksydantów, które wspierają naszą odporność i spowalniają procesy starzenia. Nie żałuj sobie także egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki — to właśnie teraz są najsmaczniejsze, a co za tym idzie, najbardziej odżywcze.
Jakie warzywa są najsmaczniejsze zimą?
Co z warzywami? Tu sprawa jest znacznie prostsza. W sezonie jesienno-zimowym na straganach znajduje się mnóstwo warzyw korzeniowych. Ewa Wachowicz radzi, aby w tym postawić na sezonowość. Jakie warzywa będą najsmaczniejsze? Marchew, buraki ćwikłowe czy seler. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który nie tylko korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak to prawdziwa skarbnica cennych minerałów, takich jak żelazo czy magnez, których potrzebujemy nieco więcej niż zwykle o tej porze roku.
Z kolei seler to doskonały zamiennik soli. Warto jeść go jak najczęściej, bowiem to niepozorne warzywo obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krwionośny. Jak wykorzystać go w codziennej diecie? Przygotuj surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a przekonasz się do selera.
Surówka z selera wg. Ewy Wachowicz — przepis
Składniki:
- 1 duży korzeń selera,
- 1 duże, winne jabłko,
- garść suszonej żurawiny,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie: rodzynki.
Przygotowanie:
- Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. To samo zrób z jabłkiem.
- Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, żurawinę oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sałatka gotowa. Na zdrowie!