Jest jednym z najzdrowszych soków na świecie. Obniża ciśnienie i cholesterol

Wszystkie warzywa mają najlepsze właściwości, gdy spożywamy je na surowo. Czy aby na pewno wszystkie? Jest jeden mały wyjątek. To pomidor, który bardziej przysłuży się nam, gdy... zrobimy z niego przetwory. Sok pomidorowy to najzdrowszy napój na świecie, ale stanie się jeszcze lepszy, gdy dodasz do niego pewien składnik.

Sok pomidorowy w wysokiej szklanceSok pomidorowy ma mnóstwo cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Matloch
Paulina Hermann

Pomidory chętnie wykorzystujemy w kuchni, tak samo jak robili to nasi przodkowie. Dodajemy je do sałatek, sosów, pizzy i wielu innych dań. Od 50 lat znamy właściwości zawartego w nich likopenu, który ma swoje zasługi dla zdrowia. Likopen jest naturalnym barwnikiem chroniącym układ krwionośny i zapobiegającym nowotworom. Walczy także z wolnymi rodnikami i chroni skórę przed zbyt wczesnym starzeniem się. Zawiera witaminy A, K, C, B3 (niacyna), B9 (kwas foliowy), a także magnez. Te składniki wspierają wzrok, odporność, krzepliwość krwi i układ nerwowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Jak przygotować zdrowy sok pomidorowy?

Najlepszy będzie taki domowy, lekko podgrzany z odrobiną oliwy. Idealnie, jeśli nie dodamy do niego soli. Dzięki temu ilość likopenu się zwiększy i stanie się jeszcze bardziej przyswajalny. Świeży pomidor ma od 3 do 7 mg likopenu, pasta pomidorowa potrafi mieć nawet 150 mg likopenu, keczup 9-13 mg, zaś spaghetti więcej niż 18 mg.

Sok pomidorowy
Pomidorowy to jeden z najzdrowszych soków © flickr

Naukowcy z Tokyo Medical nad Dental University postanowili zbadać sok pomidorowy. Czy jest on faktycznie aż taki zdrowy? Sprawdzili, jaki jest związek między ciśnieniem krwi a napojem z pomidorów. W badaniu wzięło udział 481 osób. Przez cały rok badani pili sok pomidorowy. Wyniki nie były zaskakujące. 94 osoby, które miały nadciśnienie, po roku poprawiły swoje parametry.

Picie napoju z pomidorów ma również wpływ na poziom cholesterolu. Podczas badania obniżył się poziom złego cholesterolu u 125 badanych. Co to oznacza? Regularne picie soku pomidorowego chroni układ krwionośny przed różnymi schorzeniami. Dzięki niemu zmniejszymy prawdopodobieństwo zapadnięcia na miażdżycę. Warto tu wspomnieć o działaniu potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej