Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Jeśli cokolwiek może przebić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, to prawdopodobnie będą to pierogi z tym farszem. W delikatnym cieście zamknięta jest kiszona kapusta, która subtelnie łagodnieje podczas smażenia na maśle razem z drobno posiekaną cebulką. Zestaw uzupełnia suszona śliwka, wcześniej namoczona w aromatycznym płynie.
Dawniej pierogi wigilijne nie ograniczały się tylko do jednego farszu. W zależności od regionu nadziewano je kapustą, kaszą gryczaną, grzybami, ziemniakami, serem, makiem lub suszonymi owocami. Łączenie kiszonej kapusty z suszoną śliwką daje szczególnie dobre rezultaty, co możesz wykorzystać zarówno podczas gotowania świątecznego bigosu, jak i w farszu na wigilijne pierogi.
Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole
Śliwki namocz jak grzyby do farszu na pierogi
Chociaż suszonej śliwki nie trzeba moczyć, warto dodać ten wstępny etap obróbki, aby owoce były jeszcze bardziej miękkie, a farsz wyjątkowo aromatyczny. Możesz je zalać ciepłą wodą i odstawić na 30–60 minut, ale o wiele lepsze rezultaty przyniesie moczenie w świeżo zaparzonej czarnej herbacie lub czerwonym wytrawnym winie. Dzięki temu śliwki nabiorą głębi, a także uwolnią część aromatu do płynu – wlej go potem do składników na patelni i poczekaj, aż się zredukuje. Kapusta cudownie przejdzie smakiem śliwek, a cały farsz połączy się w jedną spójną kompozycję.
Przepis na pierogi wigilijne z suszoną śliwką
Do pierogów możesz dodać również przyprawy korzenne – do farszu wrzuć korę cynamonu i kilka goździków. Wyjmij je przed nadziewaniem pierogów.
Składniki na farsz:
- 100 g suszonych śliwek,
- 100 ml ciepłej wody, czarnej herbaty lub czerwonego wina,
- 2 cebule,
- 600 g kapusty kiszonej,
- 2 łyżki masła,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Ciasto na pierogi:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- ok. 250 ml ciepłej wody,
- opcjonalnie: 2 łyżki roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Śliwki zalej ciepłą wodą, czarną herbatą lub czerwonym winem i pozostaw na 30-60 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
- Kapustę przepłucz na drobnym sitku i mocno odciśnij. Poszatkuj na krótsze nitki i wrzuć do podsmażonej cebuli.
- Dodaj również drobno pokrojone śliwki i zalej płynem, w którym się moczyły. Wymieszaj i podsmażaj farsz do momentu, aż cały płyn odparuje. Na koniec dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem (sól raczej nie będzie potrzebna). Gęsty farsz odstaw do całkowite wystygnięcia.
- Na stolnicę przesyp mąkę i wymieszaj ją z niewielką ilością soli. Stopniowo zarabiaj z ciepłą wodą do momentu, aż ciasto będzie można zagnieść w kulę. Wyrabiaj ręcznie, aby było miękkie i elastyczne (możesz dodać łyżkę roztopionego masła). Gotowe ciasto przykryj miską i pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło.
- Następnie rozwałkuj je na cienki placek. Szklanką lub foremką wytnij kółka na pierogi, na środek każdej nałóż po łyżce farszu, złóż na pół i mocno sklej brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Po przestudzeniu możesz podsmażyć na maśle klarowanym.