Tylko na święta robię ten wyjątkowy bigos. Dlatego bliscy tak bardzo nie mogą się go doczekać

Rozgrzewający, aromatyczny, sycący – od lat bigos jest niekwestionowanym królem polskich stołów z wielu różnych okazji. Szczególną popularnością cieszy się od Święta Zmarłych do Trzech Króli. Kulminacja przypada na Boże Narodzenie. Z tej okazji proponujemy wersję z korzennymi nutami, która doskonale podkręca świąteczny nastrój.

Aromatyczny bigos na świętaAromatyczny bigos na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przygotowanie bigosu wymaga czasu, ale to nie znaczy, że musisz bez przerwy stać nad garnkiem. To potrawa, która może być robiona z doskoku. W przerwie pomiędzy rozdziałami książki lub odcinkami ulubionego serialu. Jak podsmażysz i dodasz cebulę, masz chwilę dla siebie. Potem wracasz, aby dorzucić kolejny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Skąd wziął się pomysł na polski bigos?

Już w XVI wieku używano określenia "zsiekać na bigos", co oznaczało pokroić kawałki mięsa. Często chodziło o resztki dań, które pozostawały po wielkiej uczcie. Najczęściej taka potrawa składała się z samego mięsa. Podobno wersja z kapustą została wymyślona przez gospodynie w biedniejszych domach, aby wypełnić garnek z mięsem nieco tańszym komponentem.

Według autorów niemieckich książek kulinarnych nazwa "bigos" ma pochodzenie łacińskie i nawiązuje do dwóch rodzajów kapusty – świeżej i kiszonej. Danie jest tradycyjnie przygotowywane w Polsce, na Litwie i Białorusi.

Świąteczna odsłona tradycyjnego bigosu

Podstawą jest przepis na tradycyjny bigos. Ugotujesz go z mieszanki kiszonej kapusty i świeżej, z dodatkiem mięsa z karkówki wieprzowej, smażonej cebuli i kiełbasy. Obowiązkowe przyprawy to suszone podgrzybki, liść laurowy, sól, pieprz i suszony tymianek.

Składniki dodajesz stopniowo. Na dnie garnka układasz porcję mięsa i przykrywasz je dwoma rodzajami kapusty. Gotujesz pod pokrywką przez 45 minut. Po tym czasie wyjmujesz mięso, siekasz je na mniejsze kawałki i wrzucasz z powrotem do bigosu.

Na osobnej patelni podsmażasz cebulę, a następnie kiełbasę. Dodajesz do garnka razem z tłuszczem. Całość mieszasz i zostawiasz na małym ogniu. Po 30 minutach dokładasz przyprawy i namoczone suszone grzyby – razem z wodą, w której się moczyły.

Przepis na bigos o aromacie piernika

Aby potrawa miała aromat przypraw korzennych, potrzebujesz sekretnego składnika, jakim jest łyżeczka przyprawy do piernika. Ale to nie wszystko. Do bigosu wrzucasz także garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Dla wzmocnienia ostrości dodaj pół drobno posiekanej papryczki chili.

Na koniec czas na podniesienie poziomu słodyczy. Dodaj łyżeczkę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na małym ogniu, dając im chwilę na odnalezienie harmonii. W tym czasie wróć do pozostawionej na fotelu książki, serialu lub innych przyjemności.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze