PrzepisBoże NarodzenieTylko na święta robię ten wyjątkowy bigos. Dlatego bliscy tak bardzo nie mogą się go doczekać

Tylko na święta robię ten wyjątkowy bigos. Dlatego bliscy tak bardzo nie mogą się go doczekać

Rozgrzewający, aromatyczny, sycący – od lat bigos jest niekwestionowanym królem polskich stołów z wielu różnych okazji. Szczególną popularnością cieszy się od Święta Zmarłych do Trzech Króli. Kulminacja przypada na Boże Narodzenie. Z tej okazji proponujemy wersję z korzennymi nutami, która doskonale podkręca świąteczny nastrój.

Aromatyczny bigos na święta
Aromatyczny bigos na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.11.2024 13:35

Przygotowanie bigosu wymaga czasu, ale to nie znaczy, że musisz bez przerwy stać nad garnkiem. To potrawa, która może być robiona z doskoku. W przerwie pomiędzy rozdziałami książki lub odcinkami ulubionego serialu. Jak podsmażysz i dodasz cebulę, masz chwilę dla siebie. Potem wracasz, aby dorzucić kolejny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd wziął się pomysł na polski bigos?

Już w XVI wieku używano określenia "zsiekać na bigos", co oznaczało pokroić kawałki mięsa. Często chodziło o resztki dań, które pozostawały po wielkiej uczcie. Najczęściej taka potrawa składała się z samego mięsa. Podobno wersja z kapustą została wymyślona przez gospodynie w biedniejszych domach, aby wypełnić garnek z mięsem nieco tańszym komponentem.

Według autorów niemieckich książek kulinarnych nazwa "bigos" ma pochodzenie łacińskie i nawiązuje do dwóch rodzajów kapusty – świeżej i kiszonej. Danie jest tradycyjnie przygotowywane w Polsce, na Litwie i Białorusi.

Świąteczna odsłona tradycyjnego bigosu

Podstawą jest przepis na tradycyjny bigos. Ugotujesz go z mieszanki kiszonej kapusty i świeżej, z dodatkiem mięsa z karkówki wieprzowej, smażonej cebuli i kiełbasy. Obowiązkowe przyprawy to suszone podgrzybki, liść laurowy, sól, pieprz i suszony tymianek.

Składniki dodajesz stopniowo. Na dnie garnka układasz porcję mięsa i przykrywasz je dwoma rodzajami kapusty. Gotujesz pod pokrywką przez 45 minut. Po tym czasie wyjmujesz mięso, siekasz je na mniejsze kawałki i wrzucasz z powrotem do bigosu.

Na osobnej patelni podsmażasz cebulę, a następnie kiełbasę. Dodajesz do garnka razem z tłuszczem. Całość mieszasz i zostawiasz na małym ogniu. Po 30 minutach dokładasz przyprawy i namoczone suszone grzyby – razem z wodą, w której się moczyły.

Przepis na bigos o aromacie piernika

Aby potrawa miała aromat przypraw korzennych, potrzebujesz sekretnego składnika, jakim jest łyżeczka przyprawy do piernika. Ale to nie wszystko. Do bigosu wrzucasz także garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Dla wzmocnienia ostrości dodaj pół drobno posiekanej papryczki chili.

Na koniec czas na podniesienie poziomu słodyczy. Dodaj łyżeczkę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na małym ogniu, dając im chwilę na odnalezienie harmonii. W tym czasie wróć do pozostawionej na fotelu książki, serialu lub innych przyjemności.

Wybrane dla Ciebie