Taki bigos gotuje się w kuchni babci. Jeden dodatek podkręca smak dania

Bigos to klasyk w polskiej kuchni, kojarzony przede wszystkim z daniami na chłodniejsze miesiące. A przepis na bigos ze świeżej kapusty z dodatkiem jabłka znalazł się w książce "Kuchnia naszych babek". Oryginalna receptura, prostota składników, a przede wszystkim najlepszy, domowy smak na pewno zachęcą cię do spróbowania tego dania.

Bigos ze świeżej kapusty z książki "Kuchnia naszych babek"Bigos ze świeżej kapusty z książki "Kuchnia naszych babek"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Książka autorstwa Małgorzaty Kur to zbiór dań z kuchni babek i prababek, które na polskich talerzach goszczą od wieków. "Kuchnia naszych babek" prowadzi czytelnika przez cztery pory roku, a przepisy zawierają dopasowane pod sezon składniki, a także pomysły związane ze specjalnymi okazjami, jak święta: Wielkanoc i Boże Narodzenie. Jednym z jesiennych przepisów jest bigos ze świeżej kapusty z jabłkiem.

Bigos z kuchni naszych babek

Bigos jest utożsamiany z daniem z kiszonej kapusty, mięsa i grzybów, ale pierwotnie była to potrawa z siekanych mięs, a kapustę (świeżą) dodawano opcjonalnie. W niektórych regionach Polski do dziś popularnością cieszy się młoda kapusta ze skwarkami lub z boczkiem, ale bigos według tego przepisu to zupełnie inne danie – ma głęboki smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Przepis na bigos ze świeżej kapusty z jabłkiem

Składniki:

  • 200 g białej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 150 g wieprzowiny lub pieczeni,
  • 1 szklanka bulionu mięsnego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wieprzowinę lub pieczeń pokrój w grubszą kostkę.
  2. Składniki przełóż do rondla, zalej bulionem. Dolej wody, jeśli okaże się, że nie przykrywa on pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotuj co najmniej 1 godzinę pod przykryciem. Podawaj z chlebem. Źródło oryginalnego przepisu: Maria Gruszecka, 366 obiadów, Kraków 1895.
Kuchnia naszych babek
Kuchnia naszych babek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: PUBLICAT
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy