WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Taki bigos gotuje się w kuchni babci. Jeden dodatek podkręca smak dania

Bigos to klasyk w polskiej kuchni, kojarzony przede wszystkim z daniami na chłodniejsze miesiące. A przepis na bigos ze świeżej kapusty z dodatkiem jabłka znalazł się w książce "Kuchnia naszych babek". Oryginalna receptura, prostota składników, a przede wszystkim najlepszy, domowy smak na pewno zachęcą cię do spróbowania tego dania.

Bigos ze świeżej kapusty z książki "Kuchnia naszych babek"Bigos ze świeżej kapusty z książki "Kuchnia naszych babek"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Książka autorstwa Małgorzaty Kur to zbiór dań z kuchni babek i prababek, które na polskich talerzach goszczą od wieków. "Kuchnia naszych babek" prowadzi czytelnika przez cztery pory roku, a przepisy zawierają dopasowane pod sezon składniki, a także pomysły związane ze specjalnymi okazjami, jak święta: Wielkanoc i Boże Narodzenie. Jednym z jesiennych przepisów jest bigos ze świeżej kapusty z jabłkiem.

Bigos z kuchni naszych babek

Bigos jest utożsamiany z daniem z kiszonej kapusty, mięsa i grzybów, ale pierwotnie była to potrawa z siekanych mięs, a kapustę (świeżą) dodawano opcjonalnie. W niektórych regionach Polski do dziś popularnością cieszy się młoda kapusta ze skwarkami lub z boczkiem, ale bigos według tego przepisu to zupełnie inne danie – ma głęboki smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Przepis na bigos ze świeżej kapusty z jabłkiem

Składniki:

  • 200 g białej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 150 g wieprzowiny lub pieczeni,
  • 1 szklanka bulionu mięsnego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wieprzowinę lub pieczeń pokrój w grubszą kostkę.
  2. Składniki przełóż do rondla, zalej bulionem. Dolej wody, jeśli okaże się, że nie przykrywa on pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotuj co najmniej 1 godzinę pod przykryciem. Podawaj z chlebem. Źródło oryginalnego przepisu: Maria Gruszecka, 366 obiadów, Kraków 1895.
Kuchnia naszych babek
Kuchnia naszych babek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: PUBLICAT

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze