Taki bigos gotuje się w kuchni babci. Jeden dodatek podkręca smak dania
Bigos to klasyk w polskiej kuchni, kojarzony przede wszystkim z daniami na chłodniejsze miesiące. A przepis na bigos ze świeżej kapusty z dodatkiem jabłka znalazł się w książce "Kuchnia naszych babek". Oryginalna receptura, prostota składników, a przede wszystkim najlepszy, domowy smak na pewno zachęcą cię do spróbowania tego dania.
15.11.2024 15:49
Książka autorstwa Małgorzaty Kur to zbiór dań z kuchni babek i prababek, które na polskich talerzach goszczą od wieków. "Kuchnia naszych babek" prowadzi czytelnika przez cztery pory roku, a przepisy zawierają dopasowane pod sezon składniki, a także pomysły związane ze specjalnymi okazjami, jak święta: Wielkanoc i Boże Narodzenie. Jednym z jesiennych przepisów jest bigos ze świeżej kapusty z jabłkiem.
Bigos z kuchni naszych babek
Bigos jest utożsamiany z daniem z kiszonej kapusty, mięsa i grzybów, ale pierwotnie była to potrawa z siekanych mięs, a kapustę (świeżą) dodawano opcjonalnie. W niektórych regionach Polski do dziś popularnością cieszy się młoda kapusta ze skwarkami lub z boczkiem, ale bigos według tego przepisu to zupełnie inne danie – ma głęboki smak i aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na bigos ze świeżej kapusty z jabłkiem
Składniki:
- 200 g białej kapusty,
- 1 jabłko,
- 150 g wieprzowiny lub pieczeni,
- 1 szklanka bulionu mięsnego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wieprzowinę lub pieczeń pokrój w grubszą kostkę.
- Składniki przełóż do rondla, zalej bulionem. Dolej wody, jeśli okaże się, że nie przykrywa on pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj co najmniej 1 godzinę pod przykryciem. Podawaj z chlebem. Źródło oryginalnego przepisu: Maria Gruszecka, 366 obiadów, Kraków 1895.