Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii

Pewne dodatki do kawy nie tylko podkręcają jej walory smakowe, ale także działają synergicznie, zwiększając właściwości prozdrowotne napoju. Czasem niewiele potrzeba, aby poczuć większy przypływ sił witalnych i poprawić przemianę materii. Tę przyprawę na pewno masz w kuchni przed świętami.

Świąteczna kawa pachnie goździkami i cynamonemŚwiąteczna kawa pachnie goździkami i cynamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie potrzeba skomplikowany mikstur, syropów i mieszanek przypraw, aby kawa nabrała świątecznego smaku i aromatu. Podczas zaparzania kawy dodaj do zmielonych ziaren 2 goździki. Możesz wrzucić je do filtra lub bezpośrednio do kubka, a jeśli pijesz kawę z mlekiem, zagotuj je z dodatkiem przypraw, a świąteczne nuty wypełnią całą kuchnię.

Przepis na świąteczny domek z piernika. Goście będą pod wielkim wrażeniem

Jak działa kawa z goździkami?

Goździki w duecie z kofeiną działają lekko pobudzająco i wspierają metabolizm, a przy tym nadają kawie wyjątkowej głębi. Korzenny, ciepły aromat z delikatnie słodko-gorzką nutą sprawia, że zwykła filiżanka kawy zyskuje bardziej otulający i świąteczny charakter, idealny na chłodne poranki i długie zimowe wieczory. Goździki najlepiej dodawać do czarnej kawy w całości albo po lekkim zgnieceniu, które przyspieszy uwalnianie olejków eterycznych. W tym przypadku nie sprawdzi się mielenie goździków. Gdy napój osiągnie już optymalny smak, nie będzie można wyjąć goździków, które mogą pogłębiać goryczkę.

Właściwości goździków

Goździki to nie tylko przyprawa o wyrazistym charakterze, lecz także mały koncentrat prozdrowotnych właściwości. Ich sekret tkwi przede wszystkim w eugenolu – związku o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Ten sam składnik odpowiada również za działanie przeciwzapalne, dzięki czemu przyprawa może delikatnie wspierać organizm w stanach osłabienia czy przeciążenia codziennym stresem i natłokiem przedświątecznych obowiązków.

W medycynie naturalnie goździki od dawna są cenione za korzystny wpływ na trawienie. Potrafią łagodzić wzdęcia, nudności i uczucie ciężkości po posiłku, a ich intensywny aromat pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dodatkowo wykazują działanie antybakteryjne, co przekłada się na wsparcie naturalnej odporności, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Ich zapach bywa też pomocny przy drobnych dolegliwościach gardła i uczuciu dyskomfortu w drogach oddechowych.

Przepis na świąteczną kawę z goździkami

Masz ochotę na ekstra dodatki? Udekoruj kawę odrobiną bitej śmietany lub piankami marshmallow.

Składniki:

  • 50–100 ml świeżo zaparzonej kawy,
  • 150–200 ml mleka (może być zwykłe lub owsiane),
  • 2 goździki,
  • 1 kora cynamonu,
  • opcjonalnie: 1 kora z laski wanilii (po wyłuskaniu ziaren),
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej z goździkami i korą cynamonu. Jeśli masz korę po wyłuskaniu ziaren wanilii, również wrzuć ją do mleka.
  2. Gotuj przez kilka minut na małej mocy palnika, nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia.
  3. Przecedź mleko przez sitko bezpośrednio do kubka, aby oddzielić przyprawy.
  4. Dodaj czarną kawę (bez fusów), 2 łyżeczki miodu i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥