Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach

Możesz kupić gotową mieszankę przypraw do piernika, ale jeśli choć raz spróbujesz przygotować swój zestaw od podstaw, szybko zapomnisz o gotowcach ze sklepu. Jednym z ważniejszych składników mieszanki są goździki, które trzeba przerobić na miazgę, co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.

Goździki zmielone na świeżo są o wiele bardziej intensywneGoździki zmielone na świeżo są o wiele bardziej intensywne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Goździki możesz wrzucić do młynka elektrycznego, przy czym nie może to być młynek do kawy – znajduje się na nim mnóstwo tłuszczu z ziaren, który zakłóciłby naturalny aromat przyprawy do piernika. Żeby smak i zapach goździków pozostał czysty i intensywny warto sięgnąć po inne metody.

Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Mielenie goździków w moździerzu

Kamienny, drewniany lub ceramiczny moździerz to najlepsze rozwiązanie, choć nie jedyne. Wystarczy wrzucić goździki do miseczki i ucierać je przy pomocy tłuczka. Wykonuj koliste ruchy, aż do uzyskania drobnej struktury proszki. Pamiętaj, że im drobniej zmielone goździki, tym więcej uwolnionych olejków eterycznych. Jeśli jednak obawiasz się, że aromat będzie zbyt intensywny w świątecznych wypiekach, możesz zmieszać goździki z cukrem.

Siekanie nożem

Nie masz w domu moździerza? Możesz spróbować posiekać goździki nożem. Niestety, nie jest to łatwe i bez dobrego sprzętu raczej się nie uda. Potrzebny jest ostry nóż i stabilna deska do krojenia. Każdy goździk z osobna posiekaj na jak najmniejsze kawałki, a potem zbierz je w kupkę i ponownie rozdrabniaj, aż do skutku. To pracochłonny sposób, ale dla wprawnego kucharza lub kucharki nie będzie wyzwaniem.

Rozdrabnianie wałkiem

Goździki możesz przerobić na proszek również przy pomocy zwykłego wałka – wrzuć je do woreczka strunowego, przykryj bawełnianą ściereczką i mocno przyciskaj wałkiem. Chociaż goździki wydają się bardzo twarde, wbrew pozorom łatwo się kruszą. Co więcej, rozgniatanie ich wałkiem pozwala zachować głębię smaku, a przy okazji daje ci pełną kontrolę nad stopniem rozdrobnienia — możesz uzyskać zarówno grubszy, chrupiący "pyłek" do piernika, jak i niemal pudrową konsystencję, która bez problemu rozproszy się w cieście czy marynacie na wigilijnych śledzi.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇