Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
W polskiej kuchni jeszcze nie jest aż tak popularna, ale w krajach azjatyckich robi furorę. Jest sycąca, bezglutenowa i przyjemnie orzechowa w smaku. Jej regularne spożywanie pomaga zachować zdrową wagę ciała, a przy tym wzmacnia kondycję skóry i włosów.
Kasza coix, znana także jako łzy Hioba, powoli zdobywa uznanie również w Polsce, jawiąc się jako zdrowsza alternatywa dla innych, tradycyjnych kasz. Zboże uprawiane jest w Azji, głównie w Chinach, Japonii i Tajlandii. Okrągłe ziarna, pozbawione łuski i naznaczone charakterystyczną bruzdą, wykorzystywane są w celach kulinarnych, leczniczych i hobbystycznych. Ziarna służą między innymi za koraliki do naszyjników oraz bransoletek.
Gołąbki z kaszą i mięsem w kapuście włoskiej. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek
Superfood o smaku orzechów
Ziarna łzawicy ogrodowej, bo również pod taką nazwą kasza coix pojawia się w polskich sklepach ze zdrową żywnością, wyróżniają się korzystnym składem odżywczym. Zawierają dużo skrobi, niewiele tłuszczu oraz pełno polifenoli. Dzięki nim kasza pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera ogólną kondycję organizmu. Obecność białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B sprawia, że kasza coix dobrze wpisuje się w dietę redukcyjną, zwiększając sytość posiłków i wspomagając prawidłowe trawienie.
Kasza pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i metabolizm, co bywa podkreślane w tradycyjnych systemach żywienia w Azji. Zawarte w niej aminokwasy, w tym metionina, są niezbędne dla wielu procesów zachodzących w organizmie, m.in. dla syntezy glutationu – jednego z kluczowych przeciwutleniaczy. Dzięki temu kasza coix może wspierać naturalne mechanizmy ochronne organizmu, a niektórzy dietetycy widzą w niej duży potencjał w profilaktyce antyrakowej, co jednak należy zestawić z innymi składnikami zbilansowanej diety.
Jak przygotować kaszę coix?
Kasza zyska delikatny kremowy smak i wspomniany orzechowy aromat, gdy przygotujesz ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suche ziarna należy wcześniej zalać wodą i moczyć przez co najmniej 2 godziny (warto zostawić na całą noc). Następnie bez wymieniania wody gotuj je przez ok. 25 minut. Dla poprawy smaku i aksamitnego wykończenia, po ugotowaniu kaszy możesz wymieszać ją z łyżką masła, sokiem z cytryny lub świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, koperkiem lub natką pietruszki.
Łzy Hioba są doskonałym dodatkiem do kolorowych sałatek lub klasycznych obiadów. Sprawdzą się również w farszu do wigilijnych krokietów, a nawet mogą zastąpić ziarna pszenicy w tradycyjnej kutii – świetnie się komponują z miodem i suszonymi owocami. Możesz je także przygotować na śniadanie zamiast codziennej owsianki. Oprócz zastosowań kulinarnych kasza coix coraz częściej wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym ze względu na właściwości pielęgnacyjne.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.