Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser

Wigilijna kolacja to pochwała tradycji i zwyczajów. Nie brakuje tam rodzinnych przepisów, a każdy region ma swoje smaki. W wielu domach we wschodniej Polsce, w tym na Podlasiu, prawdziwym symbolem Wigilii i deserem, na który wszyscy czekają, jest kutia.

Kutia to świąteczne danie ze wschoduKutia to świąteczne danie ze wschodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kutia to słodka potrawa przygotowywana głównie z gotowanej pszenicy, maku, miodu i bakalii. Jest sycąca i satysfakcjonująca, bo łączy w sobie różnorodne konsystencje i tekstury, takie jak chrupiące orzechy, kleistą pszenicę czy miękkie rodzynki. W Polsce jest obowiązkowym daniem podczas kolacji wigilijnej, szczególnie w regionach silnie związanych z kulturą kresową, takich jak właśnie okolice Białegostoku. Zgodnie z tradycją, kutię przygotowuje się raz w roku, co sprawia, że wszyscy z niecierpliwością czekają na ten wyjątkowy deser.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Kutia wigilijna

Kutia to nie tylko deser, to element obrzędowy, a każdy jej składnik ma znaczenie symboliczne. Obecność ziarna w kutii jest traktowana jako symbol nowego życia i odrodzenia. Mak i pszenica symbolizują również płodność i witalność w nadchodzącym roku. Natomiast miód, który jest owocem pracy pszczół, od niepamiętnych czasów był symbolem bogactwa miłości, obfitości i szczęścia, dlatego w Wigilię musiał koniecznie być na stole wigilijnym. Jako że pomyślności nigdy dość, to do deseru obowiązkowo trafiały orzechy.

Sekret idealnej kutii, takiej jak robi moja ciocia z Białegostoku, tkwi w przygotowaniu maku i pszenicy. Pszenica powinna być ugotowana idealnie – miękka, ale wciąż jędrna. Natomiast mak, po sparzeniu i odsączeniu, musi być dwukrotnie zmielony, aby uwolnić wszystkie swoje aromaty i połączyć się z miodem w aksamitną masę. Kutię należy przygotować dzień wcześniej i dobrze schłodzić, aby smaki się przegryzły. To właśnie ta noc w lodówce sprawia, że pszenica wchłania aromat maku i miodu

Składniki:

  • 200 g pszenicy,
  • 150 g maku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 4-6 łyżek płynnego miodu,
  • 1-2 łyżki masła do maku.

Sposób przygotowania:

  1. Pszenicę opłucz i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odlej wodę. Zalej pszenicę świeżą, zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 1,5 do 2 godzin). Odcedź i wystudź.
  3. Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez około 30 minut, aż napęcznieje. Odcedź go dokładnie.
  4. Odsączony mak dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  5. Rodzynki i inne suszone owoce sparz wrzątkiem i osusz.
  6. Orzechy i migdały posiekaj.
  7. Do zmielonego maku dodaj masło, miód i dokładnie wymieszaj.
  8. W dużej misce połącz ostudzoną pszenicę, mak z dodatkami oraz wszystkie bakalie.
  9. Jeśli kutia jest zbyt gęsta lub sucha, dodaj odrobinę śmietany, by ją rozluźnić, lub rumu albo miodu pitnego w wersji dla dorosłych.

Kutię należy schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły i aby deser był gotowy do podania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟