Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Wszyscy myślą o pierogach na Wigilię, a ja mam w głowie już pomysł na obiad w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Pierogi tym razem wystąpią w mięsnej oprawie, a do farszu wykorzystam pieczoną kaczkę. Podam do nich ciepłą konfiturą i wszyscy będą się rozpływać.
Pierogi z kaczką to pomysł na pyszny obiad świąteczny w duchu zero waste. I wcale nie chodzi o to, aby zaoszczędzić na świętach Bożego Narodzenia, ale o to, żeby w pełni wykorzystać wszystkie tak misternie przygotowane potrawy. Pierwszego dnia świąt na stołach pojawia się wiele ciepłych dań, w tym pieczona kaczka i nie ma rady, żeby zniknęła w całości. Przestudzone mięso schowaj do pojemnika i podlej sosem z pieczenia, aby nie wyschło. Następnego dnia zrób pyszne pierogi.
Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu
Domowa konfitura do świątecznych pierogów
Słodko-kwaśny dodatek do pierogów możesz przygotować zarówno ze świeżej, jak i mrożonej żurawiny. Taka przemrożona jest nawet lepsza do konfitury, bo ma więcej soku i jest bardziej słodka. Przełóż ją do garnka, zasyp szklanką cukru i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30–45 minut aż kuleczki popękają i utworzą gęsty żurawinowy sosik. Konfiturę możesz przełożyć do słoików i pasteryzować, jeśli masz w planach wykorzystać ją później. Wtedy przed podaniem pierogów delikatnie podgrzej ją w rondelku – na ciepło będzie smakować jeszcze lepiej.
Przepis na pierogi z kaczką na Boże Narodzenie
Mięso z kaczki nie musi być z wczorajszej pieczeni – możesz je ugotować w wywarze z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego. Gdy będzie miękkie, wyłącz palnik, ale nie wyjmuj piersi aż do momentu mielenia. Następnie przepuść je przez maszynkę razem z podsmażonymi dodatkami i farsz na pierogi masz już gotowy.
Farsz do pierogów:
- 0,5 mięsa pieczonego z kaczki (lub ugotowanego w wywarze)
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka masła do smażenia.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- ok. 250 ml ciepłej wody,
- 50 g stopionego i przestudzonego masła.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij pieczone mięso i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj czosnek i pokrojone w ćwiartki jabłko. Smaż, aż jabłko będzie miękkie, na koniec posyp majerankiem.
- Mięso zmiel w maszynce razem ze składnikami z patelni. Jeśli zdążyło wyschnąć, dodaj do farszu trochę bulionu warzywnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na stolnicy zagnieć ciasto na pierogi z 1 kg mąki. Po wyrobieniu pozostaw na chwilę przykryte ściereczką, po czym rozwałkuj je na cienki placek.
- Przy pomocy szklanki wytnij koła, na środek każdego nałóż farsz, złóż pierogi i mocno sklej brzegi.
- Gotuj je w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z domową konfiturą żurawinową.