Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą

Wszyscy myślą o pierogach na Wigilię, a ja mam w głowie już pomysł na obiad w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Pierogi tym razem wystąpią w mięsnej oprawie, a do farszu wykorzystam pieczoną kaczkę. Podam do nich ciepłą konfiturą i wszyscy będą się rozpływać.

Pierogi z kaczką i żurawiną podbiją każde podniebieniePierogi z kaczką i żurawiną podbiją każde podniebienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pierogi z kaczką to pomysł na pyszny obiad świąteczny w duchu zero waste. I wcale nie chodzi o to, aby zaoszczędzić na świętach Bożego Narodzenia, ale o to, żeby w pełni wykorzystać wszystkie tak misternie przygotowane potrawy. Pierwszego dnia świąt na stołach pojawia się wiele ciepłych dań, w tym pieczona kaczka i nie ma rady, żeby zniknęła w całości. Przestudzone mięso schowaj do pojemnika i podlej sosem z pieczenia, aby nie wyschło. Następnego dnia zrób pyszne pierogi.

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Domowa konfitura do świątecznych pierogów

Słodko-kwaśny dodatek do pierogów możesz przygotować zarówno ze świeżej, jak i mrożonej żurawiny. Taka przemrożona jest nawet lepsza do konfitury, bo ma więcej soku i jest bardziej słodka. Przełóż ją do garnka, zasyp szklanką cukru i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30–45 minut aż kuleczki popękają i utworzą gęsty żurawinowy sosik. Konfiturę możesz przełożyć do słoików i pasteryzować, jeśli masz w planach wykorzystać ją później. Wtedy przed podaniem pierogów delikatnie podgrzej ją w rondelku – na ciepło będzie smakować jeszcze lepiej.

Przepis na pierogi z kaczką na Boże Narodzenie

Mięso z kaczki nie musi być z wczorajszej pieczeni – możesz je ugotować w wywarze z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego. Gdy będzie miękkie, wyłącz palnik, ale nie wyjmuj piersi aż do momentu mielenia. Następnie przepuść je przez maszynkę razem z podsmażonymi dodatkami i farsz na pierogi masz już gotowy.

Farsz do pierogów:

  • 0,5 mięsa pieczonego z kaczki (lub ugotowanego w wywarze)
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka masła do smażenia.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ok. 250 ml ciepłej wody,
  • 50 g stopionego i przestudzonego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij pieczone mięso i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj czosnek i pokrojone w ćwiartki jabłko. Smaż, aż jabłko będzie miękkie, na koniec posyp majerankiem.
  3. Mięso zmiel w maszynce razem ze składnikami z patelni. Jeśli zdążyło wyschnąć, dodaj do farszu trochę bulionu warzywnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Na stolnicy zagnieć ciasto na pierogi z 1 kg mąki. Po wyrobieniu pozostaw na chwilę przykryte ściereczką, po czym rozwałkuj je na cienki placek.
  5. Przy pomocy szklanki wytnij koła, na środek każdego nałóż farsz, złóż pierogi i mocno sklej brzegi.
  6. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z domową konfiturą żurawinową.
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀