Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Chociaż popisowe ciasto teściowej zjadamy ze smakiem przy okazji różnych spotkań rodzinnych, zdecydowanie najbardziej pasuje do świąt Bożego Narodzenia. Miodowe blaty pachną przyprawami korzennymi, a na wierzchu znajdują się orzeszki w karmelu, którym nie sposób się oprzeć.
Orzechowiec nie potrzebuje polewy ani posypki, żeby wyglądać uroczyście. Naturalną dekorację stanowią posiekane orzechy włoskie wymieszane z miodem i karmelem, a następnie zapieczone na blacie, który pachnie piernikiem. Ciasto przełożone jest klasycznym kremem budyniowym.
Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę
Przepis na świąteczny orzechowiec
Przepis przewiduje dużą blachę o wymiarach ok. 23 × 28 cm, ale ciasto możesz przygotować też w mniejszej, kwadratowej formie. Wtedy podziel je na trzy części. Upiecz dwa blaty czyste i jeden z orzechami na wierzchu. Ciasto przełóż dwiema warstwami kremu – jego aromat możesz podkręcić dodatkiem ziarenek z laski wanilii.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 kg mąki pszennej krupczatki,
- 175 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g zimnego masła,
- 3 jajka,
- 2 łyżki miodu.
Masa orzechowa:
- 200 g orzechów włoskich,
- 80 g masła,
- 3 łyżki miodu,
- 80 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Składniki na krem:
- 750 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 120 g cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku,
- 120 g mąki pszennej,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj ze zwykłym cukrem i waniliowym, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Zgarnij składniki w stożek, na środku zrób wgłębienie, do którego wbij jajka i wlej 2 łyżki miodu. Szybko zagnieć ciasto w kulę, podziel na dwie części, obydwie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Następnie wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki i wyklej nią dno dużej prostokątnej formy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Orzechy drobno posiekaj. W rondelku roztop masło i wymieszaj z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj przez 2 minuty od momentu wrzenia.
- Gdy pierwsze ciasto będzie już upieczone, wyjmij kolejną porcję z lodówki i ponownie wyłóż na tę samą formę, wyściełaną nowym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto przykryj równo masą orzechową. Piecz przez 15–18 minut, również w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do wystudzenia.
- W garnku zagotuj 2 szklanki mleka, a w pozostałym mleku rozmieszaj przy pomocy miksera żółtka, cukier zwykły i waniliowy i mąkę pszenną. Taką mieszankę wlej na wrzące mleko i energicznie wymieszaj do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Odstaw do przestudzenia.
- W misce utrzyj mikserem masło na puszysty krem, po czym łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń. Krem nałóż na spód ciasta i przykryj blatem z orzechami. Całość schowaj do lodówki i podawaj następnego dnia.