WAŻNE
TERAZ

Polski atom: UE daje zielone światło

Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans

Chociaż popisowe ciasto teściowej zjadamy ze smakiem przy okazji różnych spotkań rodzinnych, zdecydowanie najbardziej pasuje do świąt Bożego Narodzenia. Miodowe blaty pachną przyprawami korzennymi, a na wierzchu znajdują się orzeszki w karmelu, którym nie sposób się oprzeć.

Najsmaczniejsza w orzechowcu jest słodka masa na wierzchuNajsmaczniejsza w orzechowcu jest słodka masa na wierzchu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orzechowiec nie potrzebuje polewy ani posypki, żeby wyglądać uroczyście. Naturalną dekorację stanowią posiekane orzechy włoskie wymieszane z miodem i karmelem, a następnie zapieczone na blacie, który pachnie piernikiem. Ciasto przełożone jest klasycznym kremem budyniowym.

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Przepis na świąteczny orzechowiec

Przepis przewiduje dużą blachę o wymiarach ok. 23 × 28 cm, ale ciasto możesz przygotować też w mniejszej, kwadratowej formie. Wtedy podziel je na trzy części. Upiecz dwa blaty czyste i jeden z orzechami na wierzchu. Ciasto przełóż dwiema warstwami kremu – jego aromat możesz podkręcić dodatkiem ziarenek z laski wanilii.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej krupczatki,
  • 175 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki miodu.

Masa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 80 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 80 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Składniki na krem:

  • 750 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 120 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj ze zwykłym cukrem i waniliowym, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Zgarnij składniki w stożek, na środku zrób wgłębienie, do którego wbij jajka i wlej 2 łyżki miodu. Szybko zagnieć ciasto w kulę, podziel na dwie części, obydwie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Następnie wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki i wyklej nią dno dużej prostokątnej formy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Orzechy drobno posiekaj. W rondelku roztop masło i wymieszaj z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj przez 2 minuty od momentu wrzenia.
  4. Gdy pierwsze ciasto będzie już upieczone, wyjmij kolejną porcję z lodówki i ponownie wyłóż na tę samą formę, wyściełaną nowym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto przykryj równo masą orzechową. Piecz przez 15–18 minut, również w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do wystudzenia.
  5. W garnku zagotuj 2 szklanki mleka, a w pozostałym mleku rozmieszaj przy pomocy miksera żółtka, cukier zwykły i waniliowy i mąkę pszenną. Taką mieszankę wlej na wrzące mleko i energicznie wymieszaj do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Odstaw do przestudzenia.
  6. W misce utrzyj mikserem masło na puszysty krem, po czym łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń. Krem nałóż na spód ciasta i przykryj blatem z orzechami. Całość schowaj do lodówki i podawaj następnego dnia.
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇