Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się

W wielu domach kolacja wigilijna sprzyja podtrzymywaniu rodzimych tradycji, ale nieraz przyjdzie ochota na spróbowanie potraw, które są podawane w tym czasie w innych krajach. Ciekawą propozycją jest dorsz po wenecku, do którego przygotowania używa się norweskiej suszonej ryby.

Włoska potrawa wigilijna z polentąWłoska potrawa wigilijna z polentą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szukasz alternatywy dla smażonego karpia i ryby po grecku? Jeśli lubisz włoskie smaki, musisz chociaż raz w życiu spróbować dorsza po wenecku, który zachwyca oryginalnym smakiem i delikatną teksturą. Niestety, w tym przypadku nie ma drogi na skróty, ale czas poświęcony na przygotowanie ryby zrekompensują zachwyty przy wigilijnym stole.

Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu

Suszona ryba z Norwegii na emigracji we Włoszech

Sztokfisz, czyli suszony dorsz ma długą tradycję w Norwegii, a jego smak zyskał uznanie również w kuchni śródziemnomorskiej. Na wieczerzy wigilijnej ryba jest podawana w kremowym mlecznym sosie z dodatkiem czosnku, cebuli i anchois. Jednak, żeby potrawa miała przyjemny aromat i zbalansowany smak, sztokfisz potrzebuje długiego moczenia. W ciągu 2–3 dni należy co kilka godzin wymieniać wodę, aby ryba odzyskała miękkość i straciła intensywny zapach. Włoska potrawa z suszonej norweskiej ryby nosi dumną nazwę Baccala alla Vicentina i najczęściej jest podawana z polentą, czyli pokrojoną na kawałki ugotowaną kaszką kukurydzianą.

Przepis na dorsza po wenecku

Niektórzy dodatkowo obtaczają rybę w mące i obsmażają na patelni w większej ilości tłuszczu. Jednak poniżej podaję przepis na lżejszą wersję – duszoną w żeliwnym naczyniu. Gdy danie będzie już praktycznie gotowe, posyp rybę parmezanem i wstaw do piekarnika na 10 minut.

Składniki:

  • 500 g suszonego dorsza (sztokfisza),
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 fileciki anchois,
  • 1 szkl. mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 50 g parmezanu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Suszoną rybę zalej zimną wodą i pozostaw w lodówce do namoczenia na 2 dni. W tym czasie kilkukrotnie wymień wodę.
  2. Następnie wyjmij rybę z wody, usuń skórę i ości. Pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem.
  3. Na patelni z łyżką oliwy podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  4. Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki anchois.
  5. Cebulę z anchois przełóż do naczynia żeliwnego. Na takie wyściółce połóż filety z dorsza, zalej mlekiem i posyp gałką muszkatołową. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
  6. Następnie zdejmij pokrywkę i posyp rybę startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯