W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W kuchni ukraińskiej pampuszki mogą występować zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Jednak w zestawie z barszczem obowiązkowe są bułeczki posypane czosnkiem i świeżymi ziołami. Najlepiej smakują kwadrans po wyciągnięciu z piekarnika.
Nie masz ochoty na paszteciki w tym roku, a może nie chcesz dublować smaku pierogów z kapustą i grzybami. Wyrób miękkie ciasto drożdżowe i podaj na wigilii jeszcze ciepłe ukraińskie pampuszki. Nie pomijaj wyrazistej polewy, która gwarantuje unikatowe doświadczenia kulinarne.
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Obowiązkowy dodatek do barszczu ukraińskiego
Oryginalnie bułeczki pojawiają się wtedy, gdy na stole ląduje barszcz ukraiński – nie zawsze taki, jaki pod tą nazwą występuje w Polsce. W prawdziwym barszczu ukraińskim nie zobaczysz fasoli, ale zamiast niej pojawią się starte i przesmażone warzywa. Do zupy często jest dorzucana łyżka gęstej śmietany lub majonezu, obok pojawia się smażony boczek i ciepłe pampuszki z polewą czosnkową.
Przepis na pampuszki do barszczu
Z podanych składników zrobisz ok. 14-16 niewielkich, okrągłych bułeczek. Do wypiekania wykorzystać żeliwne naczynie lub okrągłą (bądź owalną) brytfannę żaroodporną.
Składniki na bułeczki:
- 100 ml ciepłego mleka,
- 200 ml ciepłej wody,
- 450 g mąki pszennej,
- 8 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 30 ml oleju.
Polewa:
- 3 ząbki czosnku,
- 50 ml wody,
- 30 ml oleju,
- pół łyżeczki soli,
- pół pęczka koperku lub natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- W misce zagnieć składniki na ciasto. Wlej ciepłe mleko i wodę, dodaj mąkę pszenną, suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami, aż zrobi się elastyczne i będzie samo odchodziło od rąk.
- Ciasto przełóż do czystej miski wysmarowanej olejem – posmaruj również powierzchnię ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Następnie uderz ciasto pięścią, aby spuścić powietrze i podziel na małe bułeczki. Ułóż je w formie posmarowanej olejem – jedną obok drugiej. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie odsłoń bułeczki, posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Piecz do zarumienienia.
- W blenderze rozmieszaj czosnek z wodą, olejem i szczyptą soli. Dodaj koperek lub natkę pietruszki i wymieszaj.
- Polewą polej pampuszki od razu po wyjęciu z piekarnika.