W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików

W kuchni ukraińskiej pampuszki mogą występować zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Jednak w zestawie z barszczem obowiązkowe są bułeczki posypane czosnkiem i świeżymi ziołami. Najlepiej smakują kwadrans po wyciągnięciu z piekarnika.

Ukraińskie pampuszki z czosnkiem i ziołamiUkraińskie pampuszki z czosnkiem i ziołami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie masz ochoty na paszteciki w tym roku, a może nie chcesz dublować smaku pierogów z kapustą i grzybami. Wyrób miękkie ciasto drożdżowe i podaj na wigilii jeszcze ciepłe ukraińskie pampuszki. Nie pomijaj wyrazistej polewy, która gwarantuje unikatowe doświadczenia kulinarne.

Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier

Obowiązkowy dodatek do barszczu ukraińskiego

Oryginalnie bułeczki pojawiają się wtedy, gdy na stole ląduje barszcz ukraiński – nie zawsze taki, jaki pod tą nazwą występuje w Polsce. W prawdziwym barszczu ukraińskim nie zobaczysz fasoli, ale zamiast niej pojawią się starte i przesmażone warzywa. Do zupy często jest dorzucana łyżka gęstej śmietany lub majonezu, obok pojawia się smażony boczek i ciepłe pampuszki z polewą czosnkową.

Przepis na pampuszki do barszczu

Z podanych składników zrobisz ok. 14-16 niewielkich, okrągłych bułeczek. Do wypiekania wykorzystać żeliwne naczynie lub okrągłą (bądź owalną) brytfannę żaroodporną.

Składniki na bułeczki:

  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 8 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 30 ml oleju.

Polewa:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 ml wody,
  • 30 ml oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół pęczka koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W misce zagnieć składniki na ciasto. Wlej ciepłe mleko i wodę, dodaj mąkę pszenną, suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami, aż zrobi się elastyczne i będzie samo odchodziło od rąk.
  2. Ciasto przełóż do czystej miski wysmarowanej olejem – posmaruj również powierzchnię ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Następnie uderz ciasto pięścią, aby spuścić powietrze i podziel na małe bułeczki. Ułóż je w formie posmarowanej olejem – jedną obok drugiej. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie odsłoń bułeczki, posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Piecz do zarumienienia.
  5. W blenderze rozmieszaj czosnek z wodą, olejem i szczyptą soli. Dodaj koperek lub natkę pietruszki i wymieszaj.
  6. Polewą polej pampuszki od razu po wyjęciu z piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯