Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
A może w tym roku zamiast tradycyjnego bigosu przygotujesz na święta równie aromatyczny i pożywny bigos z jackfruitem? Owoc zbudowany z pożywnych i mięsistych włókien idealnie zastąpi konkretne mięsne kąski, bez obciążania wątroby i układu krążenia. Po takim bigosie również jelita nie będą wołały o pomoc.
Jackfruit to egoztyczny owoc z Azji Południowej, który jest popularnym zamiennikiem mięsa w kuchni wegańskiej. Ale jego właściwości mogą przysłużyć się również osobom na tradycyjnej diecie. Młody chlebowiec jest bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak wapń, potas czy żelazo. Zawiera dużo błonnika, który wspiera pracę jelit, a antyoksydanty pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Jak smakuje młody owoc chlebowca?
W wersji niedojrzałej jackfruit ma zaskakująco neutralny smak, dzięki czemu doskonale chłonie aromaty przypraw, ziół i sosów. Sam w sobie jest delikatny, lekko słodkawy i bardzo subtelny, a po obróbce cieplnej jego włóknista struktura zaczyna przypominać długo duszone mięso. To właśnie ta "mięsność" sprawia, że jackfruit świetnie odnajduje się w bigosie – nie dominuje, lecz pozwala wybrzmieć kapuście, grzybom i przyprawom, jednocześnie dodając potrawie sytości i przyjemnej tekstury.
Gdy tylko raz posmakujesz bigosu z jackfruitem, szybko zacznie myśleć o kolejnych potrawach, które można z nim przygotować. Młody owoc chlebowca doskonale sprawdza się jako roślinna baza do gulaszów, potrawy typu curry czy bułek w stylu burgerów. Można go wykorzystać również w farszu do pierogów lub krokietów wigilijnych. Jego uniwersalność polega na tym, że nie narzuca charakteru potrawie, lecz elastycznie dopasowuje się do smaku dania, w którym akurat się pojawia.
Przepis na świąteczny bigos z jackfruitem
Dzień wcześniej namocz suszone grzyby. Następnego dnia do kubka odlej wodę, w której się moczyły, a grzyby posiekaj w paski.
Składniki:
- 500 g świeżej, białej kapusty,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka z jackfruitem (400 g),
- 30 g suszonych grzybów (do namoczenia dzień wcześniej)
- 100 g suszonych śliwek,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Białą kapustę posiekaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i wstaw do zagotowania. Gdy kapusta będzie już w miarę miękka, dodaj odciśniętą z soków kapustę kiszoną (też możesz ją trochę bardziej poszatkować). Gotuj razem przez ok. 15 minut, po czym odcedź z wody.
- W garnku z grubym dnem na 2 łyżkach masła podsmaż drobno posiekaną cebulę, a po chwili dodaj również czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dorzuć posiekane grzyby, jackfruit z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj wymieszaj.
- Na taką bazę wrzuć ugotowaną kapustę, dodaj również pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki.
- Zalej bulionem i wodą po moczeniu grzybów, dorzuć wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Garnek przykryj pokrywką i podgrzewaj bigos na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Podawaj do innych świątecznych potraw.