Dodaj do wody do moczenia grzybów. Będą pełne smaku, a cała gorycz zniknie
Niedługo Boże Narodzenie, więc zaczynamy już myśleć o świątecznych potrawach. Do wielu dodajemy grzyby i niemal od zawsze pojawia się ten sam problem: jak powinno wyglądać moczenie grzybów? Okazuje się, że jest to trudne, ale pomóc może jedno warzywo.
W wigilię w naszych domach unoszą się różne zapachy, a to ciasto piecze się w piekarniku, a to robimy farsz do krokietów. Gdzieś tam na patelni smaży się karp. Ale niewiele rzeczy powoduje tak uzależniający zapach, jak grzyby, a szczególnie te leśne. Mnóstwo osób moczy je w mleku, co nie jest błędem, ale ja znam o wiele lepszy sposób. Pomoże mi w tym ciepła woda i bardzo popularne, wywołujące łzy wzruszenia warzywo.
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Co zrobić, by grzyby nie były gorzkie?
Do moczenia grzybów warto dodać... cebulę. Pokrój ją na ćwiartki i wrzuć do wody, w której się moczą. Jak to działa? Naukowcy mają kilka teorii. Najprawdopodniej największe znaczenie mają związki siarki, które cebula wydziela. Wchodzi ona w reakcję z gorzkimi substancjami w grzybach.
Jest jeszcze druga hipoteza: czyli proces oksydacji. Warzywo sprawia, że zachodzi ona szybciej, przez co nieprzyjemny smak niemalże po chwili się neutralizuje. Naukowcy zastanawiają się też nad najbardziej prozaiczną kwestią: charakterystyczny posmak cebuli po prostu "przykrywa" gorzkość grzybów i dodaje im lekkiej słodyczy.
Jakie jeszcze produkty można dodać?
Do moczenia grzybów świetnie nadają się także liście laurowe, które również są źródłem związków siarki. Będą więc wspierać cebulę w jej działaniu. Dobrym pomysłem jest też dodanie pieprzu ziarnistego oraz ziela angielskiego. Te dwa składniki sprawią, że grzyby będą miały charakterystyczny, korzenny posmak.
Pamiętaj o tym, by nie wylewać wody z moczenia grzybów. Możesz ją wykorzystać na przykład do zupy grzybowej, wlać odrobinę do farszu do pierogów lub krokietów, a nawet dodać do barszczu. Taka woda sprawi, że dania będą miały fajny, leśny posmak i staną się jeszcze bardziej wyjątkowe. Bo Święta Bożego Narodzenia to nie tylko piernik i makowiec, ale też potrawy, w których grzyby odkrywają niemalże kluczową rolę.