Polacy się zachwycają, a na świecie nie trafiły nawet do pierwszej dwudziestki

W Polsce kojarzy się ze świętami, jest też jednym z najważniejszych symboli Torunia. Za granicą nie docenili w pełni jego smaku, najwidoczniej nie mieli okazji spróbować dobrego, polskiego piernika.

Polskie ciastka nie zostały odpowiednio docenionePolskie ciastka nie zostały odpowiednio docenione
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ten werdykt rozgrzeje Polaków bardziej niż bigos. W rankingu Taste Atlas oceniono bowiem najlepsze ciastka na świecie. Na liście opublikowanej przez znany portal kulinarny pojawiają się przysmaki z najróżniejszych zakątków świata. Wygrały argentyńskie alfajores (kruche ciastka przekładane kajmakiem), a na podium znalazły się też greckie melomakarona czy amerykański chocolate chip cookie. Wysoko w rankingu są także holenderskie stroopwafel czy szkockie petticoat tails.

Polskę reprezentowały tutaj pierniki, których próżno szukać na pudle. Nie załapały się nawet do pierwszej dziesiątki, plasując się dopiero na 21. miejscu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu

Polski piernik niedoceniony

Można by się zastanowić, co poszło nie tak. Może oceniający zza granicy nie mieli dostępu do prawdziwego miodowego piernika z Torunia, z którego unosi się ten magiczny aromat korzennych przypraw? Może dali się zwieść jakimś podróbkom z supermarketu, które z prawdziwą tradycją mają tyle wspólnego co cebula z ananasem.

Dla Polaków piernik to coś więcej niż tylko ciastko. To kulinarny symbol, który ma swoje korzenie już w średniowieczu. Połączenie mąki, miodu i aromatycznych przypraw, takich jak goździki, cynamon czy imbir pachnie jak święta.

pierniczki
pierniczki © Adobe Stock | Photoby_Marta

Z drugiej strony niektórzy twierdzą, że w piernikach nic specjalnego nie ma, ot korzenne przyprawy i suche jak wiór ciastko. Patrząc jednak na to, jak potrafimy walczyć o wygraną w konkursie na drzewo roku i z dumą podkreślamy, że pierogi to nasze danie narodowe, to i największy piernikowy sceptyk może poczuć oburzenie na widok tego werdyktu.

Dla wielu to smak dzieciństwa

Niech sobie oceniają i nie doceniają, w końcu takie rankingi żyją własnym życiem. My wiemy swoje. Dla Polaków piernik to nie tylko słodycz, to wspomnienie dzieciństwa i nasza duma narodowa. Niech się cała planeta zachwyca czymś innym. My i tak wiemy, że nasz piernik jest królem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥