10-minutowy schab to hit. Jest tak soczysty i mięciutki, że rodzina wypucuje talerze do czysta

Lubisz schab i często serwujesz go w swojej kuchni? Jeśli tak, koniecznie musisz zapoznać się bliżej z dzisiejszą recepturą. Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś!

Schab w takim wydaniu stanie się hitemTaki schab stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że słysząc słowo schab, od razu w naszych głowach pojawia się wizja tradycyjnych kotletów schabowych lub schabu pieczonego w piekarniku z dodatkiem aromatycznej marynaty. 

Jeśli jednak myślisz, że na tym koniec, to bardzo się mylisz. A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy przepis na genialny schab, który przygotujesz bez użycia patelni i piekarnika. Będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Schab w 10 minut? To naprawdę jest możliwe!

Z racji, że ciągle brakuje nam czasu, tym bardziej tuż przed świętami, warto mieć pod ręką szybkiesprawdzone przepisy. Nie inaczej jest w przypadku błyskawicznego schabu, który przygotujesz w 10 minut

Tak dobrze przeczytałeś, wystarczy zaledwie 10 minut, aby wyczarować w kuchni coś pysznego, ciekawego i pożywnego jednocześnie! I już za moment ty również będziesz znał wszystkie szczegóły, które pomogą ci przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Schab to idealna baza pysznego obiadu
Schab to idealna baza pysznego obiadu © Adobe Stock | Olga Lyubkin

Jak zrobić 10-minutowy schab?

Składniki:

  • 800 g schabu w kawałku,
  • ok. 2 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, słodka papryka. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę z przepisem rozpocznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia schabu. 
  2. Następnie ustaw na palniku duży garnek, po czym wlej do niego wodę i dodaj wszystkie produkty poza schabem. 
  3. Składniki w garnku wymieszaj dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 
  4. Dopiero kiedy w garnku powstanie jednolita mieszanka, można włożyć do środka wcześniej przygotowany schab. 
  5. Schab z pozostałymi składniki zacznij gotować i szczegółowo go obserwuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, odlicz dokładnie 5 minut, po czym odstaw garnek z palnika.
  6. Danie najlepiej odstawić na całą noc w zalewie. 
  7. Na drugi dzień powtórz cały proces — najpierw doprowadź mieszankę do wrzenia, po czym gotuj ją dokładnie przez 5 minut
  8. Gdy schab całkowicie ostygnie, można wyjąć go z zalewy i zajadać ze smakiem!

Schab po całej procedurze wychodzi idealnie miękki i mega soczysty jednocześnie. Gdy pojawia się na stole, znika z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, pasuje do niego cała masa dodatków, dlatego szybko się nie znudzi. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę