10-minutowy schab to hit. Jest tak soczysty i mięciutki, że rodzina wypucuje talerze do czysta

Lubisz schab i często serwujesz go w swojej kuchni? Jeśli tak, koniecznie musisz zapoznać się bliżej z dzisiejszą recepturą. Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś!

Schab w takim wydaniu stanie się hitemTaki schab stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Na pewno zgodzisz się ze mną, że słysząc słowo schab, od razu w naszych głowach pojawia się wizja tradycyjnych kotletów schabowych lub schabu pieczonego w piekarniku z dodatkiem aromatycznej marynaty. 

Jeśli jednak myślisz, że na tym koniec, to bardzo się mylisz. A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy przepis na genialny schab, który przygotujesz bez użycia patelni i piekarnika. Będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Schab w 10 minut? To naprawdę jest możliwe!

Z racji, że ciągle brakuje nam czasu, tym bardziej tuż przed świętami, warto mieć pod ręką szybkiesprawdzone przepisy. Nie inaczej jest w przypadku błyskawicznego schabu, który przygotujesz w 10 minut

Tak dobrze przeczytałeś, wystarczy zaledwie 10 minut, aby wyczarować w kuchni coś pysznego, ciekawego i pożywnego jednocześnie! I już za moment ty również będziesz znał wszystkie szczegóły, które pomogą ci przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Schab to idealna baza pysznego obiadu
Schab to idealna baza pysznego obiadu © Adobe Stock | Olga Lyubkin

Jak zrobić 10-minutowy schab?

Składniki:

  • 800 g schabu w kawałku,
  • ok. 2 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, słodka papryka. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę z przepisem rozpocznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia schabu. 
  2. Następnie ustaw na palniku duży garnek, po czym wlej do niego wodę i dodaj wszystkie produkty poza schabem. 
  3. Składniki w garnku wymieszaj dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 
  4. Dopiero kiedy w garnku powstanie jednolita mieszanka, można włożyć do środka wcześniej przygotowany schab. 
  5. Schab z pozostałymi składniki zacznij gotować i szczegółowo go obserwuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, odlicz dokładnie 5 minut, po czym odstaw garnek z palnika.
  6. Danie najlepiej odstawić na całą noc w zalewie. 
  7. Na drugi dzień powtórz cały proces — najpierw doprowadź mieszankę do wrzenia, po czym gotuj ją dokładnie przez 5 minut
  8. Gdy schab całkowicie ostygnie, można wyjąć go z zalewy i zajadać ze smakiem!

Schab po całej procedurze wychodzi idealnie miękki i mega soczysty jednocześnie. Gdy pojawia się na stole, znika z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, pasuje do niego cała masa dodatków, dlatego szybko się nie znudzi. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste