10‑minutowy schab to hit. Jest tak soczysty i mięciutki, że rodzina wypucuje talerze do czysta
Lubisz schab i często serwujesz go w swojej kuchni? Jeśli tak, koniecznie musisz zapoznać się bliżej z dzisiejszą recepturą. Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś!
16.12.2023 | aktual.: 16.12.2023 15:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że słysząc słowo schab, od razu w naszych głowach pojawia się wizja tradycyjnych kotletów schabowych lub schabu pieczonego w piekarniku z dodatkiem aromatycznej marynaty.
Jeśli jednak myślisz, że na tym koniec, to bardzo się mylisz. A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy przepis na genialny schab, który przygotujesz bez użycia patelni i piekarnika. Będzie się działo!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab w 10 minut? To naprawdę jest możliwe!
Z racji, że ciągle brakuje nam czasu, tym bardziej tuż przed świętami, warto mieć pod ręką szybkie i sprawdzone przepisy. Nie inaczej jest w przypadku błyskawicznego schabu, który przygotujesz w 10 minut.
Tak dobrze przeczytałeś, wystarczy zaledwie 10 minut, aby wyczarować w kuchni coś pysznego, ciekawego i pożywnego jednocześnie! I już za moment ty również będziesz znał wszystkie szczegóły, które pomogą ci przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Jak zrobić 10-minutowy schab?
Składniki:
- 800 g schabu w kawałku,
- ok. 2 l wody,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Pracę z przepisem rozpocznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia schabu.
- Następnie ustaw na palniku duży garnek, po czym wlej do niego wodę i dodaj wszystkie produkty poza schabem.
- Składniki w garnku wymieszaj dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
- Dopiero kiedy w garnku powstanie jednolita mieszanka, można włożyć do środka wcześniej przygotowany schab.
- Schab z pozostałymi składniki zacznij gotować i szczegółowo go obserwuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, odlicz dokładnie 5 minut, po czym odstaw garnek z palnika.
- Danie najlepiej odstawić na całą noc w zalewie.
- Na drugi dzień powtórz cały proces — najpierw doprowadź mieszankę do wrzenia, po czym gotuj ją dokładnie przez 5 minut.
- Gdy schab całkowicie ostygnie, można wyjąć go z zalewy i zajadać ze smakiem!
Schab po całej procedurze wychodzi idealnie miękki i mega soczysty jednocześnie. Gdy pojawia się na stole, znika z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, pasuje do niego cała masa dodatków, dlatego szybko się nie znudzi.