Sałatka św. Mikołaja nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Poznaj przepis na sałatkę, która wygląda jak czapka św. Mikołaja. Kiedy ją serwuję, wszyscy goście są pod wielkim wrażeniem.

To będzie hit tegorocznej zimyHit tegorocznej zimy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W okresie świąteczno-sylwestrowym na naszych stołach nie może zabraknąć smacznych sałatek. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich zupełnie nowym i ciekawym przepisem, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. To sałatka zwana czapką św. Mikołaja. Znajdziesz w niej same rarytasy i podasz ją w ciekawy sposób. W dodatku cały proces jest bajecznie prosty, więc naprawdę warto ją przyrządzić.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

O tej sałatce twoi goście będą mówić przez kilka kolejnych miesięcy. Po prostu nie sposób o niej zapomnieć, tak wielkie robi wrażenie

Składniki:

  • 200 g ryżu parboiled,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Dekoracja: 

  • 2 czerwone papryki,
  • ok. 200 g sera gouda,
  • 4 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania ryżu. Następnie gotuję jajka, po czym dzielę je na żółtka i białka. Kiedy produkty są już wstępnie przygotowane, w dużej misce łączę ze sobą: ugotowany ryż, tuńczyka w oleju, białka, żółtka, zielony groszek oraz kukurydzę. 

W sałatce znajdzie się m.in. zielony groszek
W sałatce znajdzie się m.in. zielony groszek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski dodaję następnie majonez, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie ze sobą mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.

W sałatce musi znaleźć się m.in. majonez
W sałatce musi znaleźć się m.in. majonez © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę przekładam do mniejszej miski, po czym przykrywam ją dużym talerzem. Miseczkę odwracam do góry dnem i ostrożnie ją zdejmuję. Na koniec wkładam sałatkę do lodówki na 15 minut

Czas na krótką wizytę w lodówce
Czas na krótką wizytę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po kwadransie w lodówce przykrywam sałatkę sporą warstwą majonezu. Dookoła sałatki rozsypuję starty na tarce żółty ser

Sałatkę dekoruję m.in. przy pomocy żółtego sera
Sałatkę dekoruję m.in. przy pomocy żółtego sera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie dzielę papryki w trójkąty, po czym dekoruję nimi sałatkę. Nie zapominam też o uroczym pomponiku na wierzchu sałatki. 

Jeszcze ostatni element i gotowe!
Jeszcze ostatni element i gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok. 6. I to wszystko, sałatka z akcentem św. Mikołaja jest już gotowa. Smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej