PrzepisBoże NarodzenieSzybkie świąteczne wafle. Jeden dodatek nadaje im niezwykłego smaku

Szybkie świąteczne wafle. Jeden dodatek nadaje im niezwykłego smaku

Najlepsze wafle świąteczne. Przygotowanie to bułka z masłem
Najlepsze wafle świąteczne. Przygotowanie to bułka z masłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yuliia
17.12.2023 13:04, aktualizacja: 17.12.2023 13:26

Ta słodka przekąska zrobi dobre wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach świątecznych. Specjał powstał z wykorzystaniem pewnego nietypowego składnika: powideł śliwkowych. Tak ciekawej receptury nie widzieliśmy już od dawna!

Dwanaście potraw wigilijnych to duże wyzwanie i uwierz nam na słowo, że doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej zajmuje dużo czasu i uwagi, i nikogo nie powinien dziwić fakt, że w tych okolicznościach słodkie przekąski bywają pomijane lub całkiem zapominane. Dla tych, którzy cenią sobie desery i słodycze, to prawdziwy dramat i wręcz niedopuszczalne zaniedbanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy czasu na przygotowanie ciasta jest już naprawdę niewiele, zawsze polecamy niezawodne i bardzo szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli jednak chcesz postawić na prawdziwą kreatywność, to również mamy coś dla ciebie. Już za moment zobaczysz przepis na przepyszne świąteczne wafle z orzechami, biszkoptami i... powidłami. Ten ostatni, nieoczekiwany składnik robi tu prawdziwą furorę. Nie uwierzysz, dopóki nie spróbujesz, dlatego nie przedłużamy już i prezentujemy pełną recepturę!

Świąteczne wafle z orzechami i powidłami

Składniki:

  • 250 ml mleka 3.2 proc.,
  • 300 g mielonych orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 250 g powideł śliwkowych,
  • opakowanie mini biszkoptów,
  • 4 wafle tortowe.

Sposób przygotowania:

Powidła i mielone orzechy. Sekret pysznych wafli świątecznych
Powidła i mielone orzechy. Sekret pysznych wafli świątecznych© Canva | Slatan
  1. Powidła przełóż do rondelka i odparuj. Odstaw do ostudzenia. W oddzielnym garnuszku podgrzej cukier i mleko. Na koniec wsyp zmielone orzechy i zdejmij z ognia. Odstaw i poczeka, aż orzechy nasiąkną mlecznym płynem.
  2. Masło (koniecznie miękkie) utrzyj i stopniowo połącz z zimnymi już orzechami.
  3. Wafel tortowy wysmaruj powidłami. Następnie przykryj je drugim waflem. Jego z kolei posmaruj połową masy orzechowej. Na niej ułóż biszkopty.
  4. Teraz posmaruj wierzch drugą częścią masy orzechowej i przykryj trzecim już waflem. Posmaruj go powidłami i ułóż ostatni wafel. Wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w mniejsze kawałki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także