PrzepisBoże NarodzenieSzybkie świąteczne wafle. Jeden dodatek nadaje im niezwykłego smaku

Szybkie świąteczne wafle. Jeden dodatek nadaje im niezwykłego smaku

Ta słodka przekąska zrobi dobre wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach świątecznych. Specjał powstał z wykorzystaniem pewnego nietypowego składnika: powideł śliwkowych. Tak ciekawej receptury nie widzieliśmy już od dawna!

Najlepsze wafle świąteczne. Przygotowanie to bułka z masłem
Najlepsze wafle świąteczne. Przygotowanie to bułka z masłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yuliia

17.12.2023 | aktual.: 17.12.2023 13:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dwanaście potraw wigilijnych to duże wyzwanie i uwierz nam na słowo, że doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej zajmuje dużo czasu i uwagi, i nikogo nie powinien dziwić fakt, że w tych okolicznościach słodkie przekąski bywają pomijane lub całkiem zapominane. Dla tych, którzy cenią sobie desery i słodycze, to prawdziwy dramat i wręcz niedopuszczalne zaniedbanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy czasu na przygotowanie ciasta jest już naprawdę niewiele, zawsze polecamy niezawodne i bardzo szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli jednak chcesz postawić na prawdziwą kreatywność, to również mamy coś dla ciebie. Już za moment zobaczysz przepis na przepyszne świąteczne wafle z orzechami, biszkoptami i... powidłami. Ten ostatni, nieoczekiwany składnik robi tu prawdziwą furorę. Nie uwierzysz, dopóki nie spróbujesz, dlatego nie przedłużamy już i prezentujemy pełną recepturę!

Świąteczne wafle z orzechami i powidłami

Składniki:

  • 250 ml mleka 3.2 proc.,
  • 300 g mielonych orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 250 g powideł śliwkowych,
  • opakowanie mini biszkoptów,
  • 4 wafle tortowe.

Sposób przygotowania:

Powidła i mielone orzechy. Sekret pysznych wafli świątecznych
Powidła i mielone orzechy. Sekret pysznych wafli świątecznych© Canva | Slatan
  1. Powidła przełóż do rondelka i odparuj. Odstaw do ostudzenia. W oddzielnym garnuszku podgrzej cukier i mleko. Na koniec wsyp zmielone orzechy i zdejmij z ognia. Odstaw i poczeka, aż orzechy nasiąkną mlecznym płynem.
  2. Masło (koniecznie miękkie) utrzyj i stopniowo połącz z zimnymi już orzechami.
  3. Wafel tortowy wysmaruj powidłami. Następnie przykryj je drugim waflem. Jego z kolei posmaruj połową masy orzechowej. Na niej ułóż biszkopty.
  4. Teraz posmaruj wierzch drugą częścią masy orzechowej i przykryj trzecim już waflem. Posmaruj go powidłami i ułóż ostatni wafel. Wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w mniejsze kawałki. Smacznego!