Szybkie świąteczne wafle. Jeden dodatek nadaje im niezwykłego smaku

Ta słodka przekąska zrobi dobre wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach świątecznych. Specjał powstał z wykorzystaniem pewnego nietypowego składnika: powideł śliwkowych. Tak ciekawej receptury nie widzieliśmy już od dawna!

Najlepsze wafle świąteczne. Przygotowanie to bułka z masłemNajlepsze wafle świąteczne. Przygotowanie to bułka z masłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yuliia

Dwanaście potraw wigilijnych to duże wyzwanie i uwierz nam na słowo, że doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej zajmuje dużo czasu i uwagi, i nikogo nie powinien dziwić fakt, że w tych okolicznościach słodkie przekąski bywają pomijane lub całkiem zapominane. Dla tych, którzy cenią sobie desery i słodycze, to prawdziwy dramat i wręcz niedopuszczalne zaniedbanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Kiedy czasu na przygotowanie ciasta jest już naprawdę niewiele, zawsze polecamy niezawodne i bardzo szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli jednak chcesz postawić na prawdziwą kreatywność, to również mamy coś dla ciebie. Już za moment zobaczysz przepis na przepyszne świąteczne wafle z orzechami, biszkoptami i... powidłami. Ten ostatni, nieoczekiwany składnik robi tu prawdziwą furorę. Nie uwierzysz, dopóki nie spróbujesz, dlatego nie przedłużamy już i prezentujemy pełną recepturę!

Świąteczne wafle z orzechami i powidłami

Składniki:

  • 250 ml mleka 3.2 proc.,
  • 300 g mielonych orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 250 g powideł śliwkowych,
  • opakowanie mini biszkoptów,
  • 4 wafle tortowe.

Sposób przygotowania:

Powidła i mielone orzechy. Sekret pysznych wafli świątecznych
Powidła i mielone orzechy. Sekret pysznych wafli świątecznych © Canva | Slatan
  1. Powidła przełóż do rondelka i odparuj. Odstaw do ostudzenia. W oddzielnym garnuszku podgrzej cukier i mleko. Na koniec wsyp zmielone orzechy i zdejmij z ognia. Odstaw i poczeka, aż orzechy nasiąkną mlecznym płynem.
  2. Masło (koniecznie miękkie) utrzyj i stopniowo połącz z zimnymi już orzechami.
  3. Wafel tortowy wysmaruj powidłami. Następnie przykryj je drugim waflem. Jego z kolei posmaruj połową masy orzechowej. Na niej ułóż biszkopty.
  4. Teraz posmaruj wierzch drugą częścią masy orzechowej i przykryj trzecim już waflem. Posmaruj go powidłami i ułóż ostatni wafel. Wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w mniejsze kawałki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej