Szybkie świąteczne wafle. Jeden dodatek nadaje im niezwykłego smaku
Ta słodka przekąska zrobi dobre wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach świątecznych. Specjał powstał z wykorzystaniem pewnego nietypowego składnika: powideł śliwkowych. Tak ciekawej receptury nie widzieliśmy już od dawna!
17.12.2023 | aktual.: 17.12.2023 13:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dwanaście potraw wigilijnych to duże wyzwanie i uwierz nam na słowo, że doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej zajmuje dużo czasu i uwagi, i nikogo nie powinien dziwić fakt, że w tych okolicznościach słodkie przekąski bywają pomijane lub całkiem zapominane. Dla tych, którzy cenią sobie desery i słodycze, to prawdziwy dramat i wręcz niedopuszczalne zaniedbanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy czasu na przygotowanie ciasta jest już naprawdę niewiele, zawsze polecamy niezawodne i bardzo szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli jednak chcesz postawić na prawdziwą kreatywność, to również mamy coś dla ciebie. Już za moment zobaczysz przepis na przepyszne świąteczne wafle z orzechami, biszkoptami i... powidłami. Ten ostatni, nieoczekiwany składnik robi tu prawdziwą furorę. Nie uwierzysz, dopóki nie spróbujesz, dlatego nie przedłużamy już i prezentujemy pełną recepturę!
Świąteczne wafle z orzechami i powidłami
Składniki:
- 250 ml mleka 3.2 proc.,
- 300 g mielonych orzechów włoskich,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 250 g powideł śliwkowych,
- opakowanie mini biszkoptów,
- 4 wafle tortowe.
Sposób przygotowania:
- Powidła przełóż do rondelka i odparuj. Odstaw do ostudzenia. W oddzielnym garnuszku podgrzej cukier i mleko. Na koniec wsyp zmielone orzechy i zdejmij z ognia. Odstaw i poczeka, aż orzechy nasiąkną mlecznym płynem.
- Masło (koniecznie miękkie) utrzyj i stopniowo połącz z zimnymi już orzechami.
- Wafel tortowy wysmaruj powidłami. Następnie przykryj je drugim waflem. Jego z kolei posmaruj połową masy orzechowej. Na niej ułóż biszkopty.
- Teraz posmaruj wierzch drugą częścią masy orzechowej i przykryj trzecim już waflem. Posmaruj go powidłami i ułóż ostatni wafel. Wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w mniejsze kawałki. Smacznego!