Tylko jedna łyżeczka, a smak petarda. Siostra Anastazja robi wafle inaczej niż wszyscy
Wafle siostry Anastazji to urozmaicona wersja klasycznej przekąski z naszych dziecięcych lat. Mleko w proszku, wafle tortowe i łyżeczka jeszcze jednego produktu to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Kiedy już przygotujesz ten smakołyk, nie będziesz mógł się od niego oderwać!
01.02.2024 11:46
Wspominając dziecięce lata, nie sposób uniknąć skojarzenia z różnymi przysmakami, którymi częstowały nas wtedy mamy i babcie. W niektórych domach jadano przede wszystkim blok czekoladowy, gdzie indziej dzieciaki ciągle domagały się przygotowania ciepłych lodów z cukru i białek jaj. My również pamiętamy te słodycze, a jednak przekąską, która kojarzy nam się najmilej, jest coś innego: wafle przekładane masą kajmakową albo mlekiem w proszku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na takie delicje, ale w nieco innej odsłonie. Takiej, która z całą pewnością posmakuje dorosłym. A co, my też możemy mieć coś z życia, prawda? Tak czy inaczej, za recepturą tych wafli stoi nie kto inny, a siostra Anastazja. Specjalistka od dań tradycyjnych, wypieków i innych pyszności, które już nieraz gościły na naszym portalu (te przepisy przydają się zwłaszcza przy okazji świąt i tłustego czwartku!) po raz kolejny zachwyciła nas swoją pomysłowością, dodając do klasycznej receptury łyżeczkę kawy.
Ten prosty zabieg okazuje się wręcz genialny. Wafle nie tylko smakują bosko, ale i wyglądają doskonale. Przekonaj się o tym osobiście i przygotuj ten przysmak na zbliżający się karnawał. Powodzenia!
Wafle siostry Anastazji
Składniki:
- 2 opakowania wafli tortowych,
- 110 g mleka w proszku,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 30 ml wody,
- 50 g cukru,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę i zalej nią łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Następnie wymieszaj ją z masłem i cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy mieszanka będzie już letnia, dodaj do niej mleko w proszku. Mieszaj do momentu, w którym masa stanie się jednolita i pozbawiona grudek.
- Tak przygotowanym "nadzieniem" posmaruj połowę wafli. Drugą połową ciastek przykryj masę. Teraz musisz położyć na nich jakieś obciążenie, żeby przekąska zlepiła się w całość. Do tego momentu trzymaj wafle w lodówce. Smacznego!