PrzepisSłodkościTylko jedna łyżeczka, a smak petarda. Siostra Anastazja robi wafle inaczej niż wszyscy

Tylko jedna łyżeczka, a smak petarda. Siostra Anastazja robi wafle inaczej niż wszyscy

Wafle siostry Anastazji - jedyne w swoim rodzaju
Wafle siostry Anastazji - jedyne w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | SasaJo, Siostra Anastazja
01.02.2024 11:46

Wafle siostry Anastazji to urozmaicona wersja klasycznej przekąski z naszych dziecięcych lat. Mleko w proszku, wafle tortowe i łyżeczka jeszcze jednego produktu to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Kiedy już przygotujesz ten smakołyk, nie będziesz mógł się od niego oderwać!

Wspominając dziecięce lata, nie sposób uniknąć skojarzenia z różnymi przysmakami, którymi częstowały nas wtedy mamy i babcie. W niektórych domach jadano przede wszystkim blok czekoladowy, gdzie indziej dzieciaki ciągle domagały się przygotowania ciepłych lodów z cukru i białek jaj. My również pamiętamy te słodycze, a jednak przekąską, która kojarzy nam się najmilej, jest coś innego: wafle przekładane masą kajmakową albo mlekiem w proszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na takie delicje, ale w nieco innej odsłonie. Takiej, która z całą pewnością posmakuje dorosłym. A co, my też możemy mieć coś z życia, prawda? Tak czy inaczej, za recepturą tych wafli stoi nie kto inny, a siostra Anastazja. Specjalistka od dań tradycyjnych, wypieków i innych pyszności, które już nieraz gościły na naszym portalu (te przepisy przydają się zwłaszcza przy okazji świąt i tłustego czwartku!) po raz kolejny zachwyciła nas swoją pomysłowością, dodając do klasycznej receptury łyżeczkę kawy.

Ten prosty zabieg okazuje się wręcz genialny. Wafle nie tylko smakują bosko, ale i wyglądają doskonale. Przekonaj się o tym osobiście i przygotuj ten przysmak na zbliżający się karnawał. Powodzenia!

Wafle siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 opakowania wafli tortowych,
  • 110 g mleka w proszku,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 30 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • 100 g masła.
Wafle siostry Anastazji wyróżniają się kawową nutą
Wafle siostry Anastazji wyróżniają się kawową nutą© Canva | SasaJo

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę i zalej nią łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Następnie wymieszaj ją z masłem i cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Kiedy mieszanka będzie już letnia, dodaj do niej mleko w proszku. Mieszaj do momentu, w którym masa stanie się jednolita i pozbawiona grudek.
  3. Tak przygotowanym "nadzieniem" posmaruj połowę wafli. Drugą połową ciastek przykryj masę. Teraz musisz położyć na nich jakieś obciążenie, żeby przekąska zlepiła się w całość. Do tego momentu trzymaj wafle w lodówce. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także