Ułóż ją ciasno w słoiku i zasyp grubą warstwą soli. Domowa solona słonina to powrót do przeszłości

Jesteś mięsnym koneserem? Dobrze się składa, bo dziś przychodzimy do Ciebie z propozycją przygotowania rzadko wykonywanej dziś wędliny. Solona słonina ze słoika, bo o niej mowa, idealnie sprawdzi się przede wszystkim jako wykwintna przekąska. Chyba mało kto wie, że to danie niegdyś królowało w przypadku wizyty gości.

ObrazekSolona słonina ze słoika - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Domowa solona słonina ze słoika - sentymentalny powrót do przeszłości

Na samym wstępie warto podkreślić, że solona słonina ze słoika jest obecnie daniem, które zostało już nieco zapomniane. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by właśnie teraz przypomnieć sobie ten wyjątkowy smak i przygotować się na przyjście gości. Bo przecież takie danie, niegdyś królowało na salonach i stanowiło idealną zakąskę, podawaną z kiszonymi ogórkami lub jarzynami z octu. Pomimo tego, że jest to obecnie rzadko wykonywana wędlina, to jeśli jesteś koneserem, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją przygotować.

Obrazek
Słonina - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować soloną słoninę ze słoika?

Warto podkreślić, że sam przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy tak naprawdę odpowiedni kawałek słoniny oraz przyprawy, które dodadzą naszej wędlinie odpowiedniego smaku. Solona słonina ze słoika to przekąska, która Cię zaskoczy - oczywiście pozytywnie!

Składniki:

  • 2-2,5 kg grubej słoniny
  • 80 g soli kamiennej niejodowanej na każdy kilogram słoniny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • opcjonalnie: inne ulubione zioła.

Sposób przygotowania:

Solona słonina ze słoika to przysmak, który przygotujesz w około 15 minut. Oczywiście sam proces nabierania smaku przez wędlinę jest dużo dłuższy. Rozpoczynamy od przygotowania czosnku i zioła, które należy rozkruszyć dość grubo. Słoninę należy dobrze natrzeć ziołami. Do kamionkowego naczynia wkładamy słoninę, na samo dno wsypujemy warstwę soli, potem po bokach i na wierzch słoniny. Tworzymy szczelną warstwę soli wokół naszej słoniny.

Obrazek
Solona słonina - pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Praktyka u Praktyka

Tak przygotowaną słoninę należy włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. To, czy jest już gotowa, sprawdzimy przez odkrojenie plasterka z zewnątrz. Gdy będzie przezroczysta w środku i odpowiednio smaczna, to znak, że nasza solona słonina ze słoika jest już gotowa. Podajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki z ciemnym pieczywem i z ogórkami kiszonymi lub innymi warzywnymi przetworami. Smacznego!

Wolisz nowoczesne przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na burratę z pomidorkami na grzance:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej