Mama często robiła na śniadanie. Teraz moje dziecko zajada się taką pastą

Niektóre dzieci trudno jest przekonać do jedzenia ryby. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak uciekanie się do sprytnych myków i szukanie dodatków, które poprawiają smak i konsystencję rybnych potraw. Z kuchni mojej mamy przejęłam sposób na pastę z makreli.

Pasta z makreli z keczupem to jeden ze smaków mojego dzieciństwaPasta z makreli z keczupem to jeden ze smaków mojego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jak szybko poprawić smak pasty z makreli? Wystarczy jeden prosty dodatek, który na pewno masz w kuchni. Oczywiście chodzi o keczup, bo wiadomo nie od dzisiaj, że z nim wszystko smakuje lepiej. Jeśli udało ci się zrobić własny w sezonie na pomidory, nie czekaj z otwarciem słoika. Dodaj 1–2 łyżki do smarowidła, a twoje dziecko nie będzie prosić o parówkę.

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Przepis na pastę z makreli z jajkiem i keczupem

Do pasty możesz dodać cebulę – po pokrojeniu w drobną kostkę warto ją przelać wrzątkiem, aby miała łagodniejszy smak. Jak zazwyczaj ją pomijam, bo moje dziecko za nią nie przepada. Za to posypuję pastę szczypiorkiem, natką pietruszki lub kiełkami słonecznika.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę ostrożnie rozłóż na dwie połówki i wyjmij kręgosłup. Dokładnie oddziel mięso od ości i skóry. Umieść w dużej misce.
  2. Jajka ugotuj na twardo i obierz z łupinek. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z rybą.
  3. Dodaj majonez, keczup, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj na gładką pastę. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥