Mama często robiła na śniadanie. Teraz moje dziecko zajada się taką pastą
Niektóre dzieci trudno jest przekonać do jedzenia ryby. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak uciekanie się do sprytnych myków i szukanie dodatków, które poprawiają smak i konsystencję rybnych potraw. Z kuchni mojej mamy przejęłam sposób na pastę z makreli.
Jak szybko poprawić smak pasty z makreli? Wystarczy jeden prosty dodatek, który na pewno masz w kuchni. Oczywiście chodzi o keczup, bo wiadomo nie od dzisiaj, że z nim wszystko smakuje lepiej. Jeśli udało ci się zrobić własny w sezonie na pomidory, nie czekaj z otwarciem słoika. Dodaj 1–2 łyżki do smarowidła, a twoje dziecko nie będzie prosić o parówkę.
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Przepis na pastę z makreli z jajkiem i keczupem
Do pasty możesz dodać cebulę – po pokrojeniu w drobną kostkę warto ją przelać wrzątkiem, aby miała łagodniejszy smak. Jak zazwyczaj ją pomijam, bo moje dziecko za nią nie przepada. Za to posypuję pastę szczypiorkiem, natką pietruszki lub kiełkami słonecznika.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 2 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki keczupu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makrelę ostrożnie rozłóż na dwie połówki i wyjmij kręgosłup. Dokładnie oddziel mięso od ości i skóry. Umieść w dużej misce.
- Jajka ugotuj na twardo i obierz z łupinek. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z rybą.
- Dodaj majonez, keczup, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj na gładką pastę. Podawaj ze świeżym pieczywem.