Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba

Pasta jajeczna już sama w sobie jest pyszna, pożywna i pełna wartości odżywczych. Po dodaniu twarogu smarowidło zyskuje więcej białka i wapnia, a jednocześnie spada ilość kalorii w przeliczeniu na 100 g. Pastę wykorzystasz na kanapki i do zawijanych przekąsek na imprezę.

Kanapki z pastą jajeczną są dobre na śniadanie i kolacjęKanapki z pastą jajeczną są dobre na śniadanie i kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie musisz sięgać po serek wiejski czy kanapkowy, aby przygotować pyszne i zdrowe smarowidło do chleba. Na pastę świetnie sprawdzi się zwykły twaróg, najlepiej półtłusty lub chudy – w ten sposób zachowasz dobry bilans pomiędzy zawartością białka a tłuszczu. Wybierz twaróg, który nie zawiera zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku i konserwantów.

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Jak dodatek twarogu wpływa na wartość odżywczą pasty?

Twaróg, zwłaszcza chudy lub półtłusty, dostarcza pełnowartościowego białka i wapnia, jednocześnie obniżając ogólną kaloryczność potrawy w porównaniu z wersją przygotowaną wyłącznie z jajek i majonezu. Wymieszanie klasycznej pasty z chudym twarogiem pozwala znacząco zmniejszyć zawartość tłuszczu i kalorii, natomiast wersja z twarogiem półtłustym również jest lżejsza, choć w nieco mniejszym stopniu — za to bardziej kremowa i delikatna w smaku.

Przepis na pastę jajeczną z twarogiem

Pastę możesz wykorzystać nie tylko na kanapki, ale także do przygotowania pysznych przekąsek z tortilli lub minikanapeczek na krakersach bądź grzankach.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupinek. Rozgnieć widelcem na pastę.
  2. Dodaj twaróg, jogurt i majonez.
  3. Wrzuć także drobno posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Gdy zabraknie, a sklepy zamknięte, robię chleb z patelni. Ma wyjątkowy smak
Gdy zabraknie, a sklepy zamknięte, robię chleb z patelni. Ma wyjątkowy smak
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza