PrzepisJedna z ulubionych polskich zup. Chętnych na dolewkę nie zabraknie

Jedna z ulubionych polskich zup. Chętnych na dolewkę nie zabraknie

Kapuśniak (Adobe)
Kapuśniak (Adobe)
16.05.2023 19:30

Nie jest tajemnicą, że zupa to jedno z najbardziej pożywnych dań. Idealnym przykładem jest więc kapuśniak przygotowywany z młodej kapusty. Gotuje się go w jednym garnku, a dodatek boczku sprawi, że danie będzie smakowało obłędnie.

Zupa jest dosłownie ekspresowa. Składniki szykujesz przez 10 minut, a cała reszta zajmuje 20 minut. Nie musisz też wcześniej podsmażać ani specjalnie przygotowywać warzyw. Dodaj też trochę wędzonki, dzięki niej danie będzie przypominać to, które znamy z naszych domów.

Przepis na kapuśniak. Pamiętaj o młodych warzywach

Przygotuj sobie te składniki:

  • 650 kapusty (mała główka),
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • dwie marchewki,
  • 2,5 litra bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
  • 300 g boczku (wędzonego lub surowego),
  • cebulę,
  • 1/3 pęczka koperku,
  • pół szklanki przecieru albo dwa pomidory malinowe,
  • pół łyżeczki soli do smaku,
  • opcjonalnie gałązka lubczyku.
Kapuśniak (Adobe)
Kapuśniak (Adobe)

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyj. Z kapusty usuń wierzchnie liście, następnie usuń z niej głąb, a resztę bardzo drobno poszatkuj. Umieść wszystko w garnku.
  2. Cebulę obierz i dodaj do kapusty. Posiekaj też lubczyk, on sprawi, że kapuśniak będzie miał ciekawy aromat. Możesz też pominąć ten dodatek, jeśli ci nie odpowiada.
  3. Marchewki obierz i pokrój je w plasterki. Ziemniaki zaś wyszoruj, a następnie pokrój w kostkę. Jeśli masz starszą odmianę warzyw, lepiej je wcześniej obierz.
  4. Zalej wszystko bulionem. Dodaj jeszcze pokrojony boczek.
  5. Zacznij gotować zupę. Garnek przykryj pokrywką i doprowadź danie do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Po 20 minutach warzywa będą już idealnie miękkie.
  6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy (ewentualnie drobno pokrojone pomidory malinowe) oraz posiekany koperek.
  7. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.

Do dania możesz dodać też zasmażkę (nie jest to jednak konieczne). Jak ją przygotować? Na suchej i rozgrzanej patelni podpraż dwie łyżki mąki. Musisz uważać, żeby się nie przypaliła. Następnie wlej dwie łyżki oleju i przez chwilkę smaż. Powstały dodatek wrzuć do gotującego się dania. Zamieszaj, a potem wyłącz palnik.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także