Jedna z ulubionych polskich zup. Chętnych na dolewkę nie zabraknie
Nie jest tajemnicą, że zupa to jedno z najbardziej pożywnych dań. Idealnym przykładem jest więc kapuśniak przygotowywany z młodej kapusty. Gotuje się go w jednym garnku, a dodatek boczku sprawi, że danie będzie smakowało obłędnie.
16.05.2023 19:30
Zupa jest dosłownie ekspresowa. Składniki szykujesz przez 10 minut, a cała reszta zajmuje 20 minut. Nie musisz też wcześniej podsmażać ani specjalnie przygotowywać warzyw. Dodaj też trochę wędzonki, dzięki niej danie będzie przypominać to, które znamy z naszych domów.
Przepis na kapuśniak. Pamiętaj o młodych warzywach
Przygotuj sobie te składniki:
- 650 kapusty (mała główka),
- 300 g młodych ziemniaków,
- dwie marchewki,
- 2,5 litra bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
- 300 g boczku (wędzonego lub surowego),
- cebulę,
- 1/3 pęczka koperku,
- pół szklanki przecieru albo dwa pomidory malinowe,
- pół łyżeczki soli do smaku,
- opcjonalnie gałązka lubczyku.
Sposób przygotowania
- Warzywa umyj. Z kapusty usuń wierzchnie liście, następnie usuń z niej głąb, a resztę bardzo drobno poszatkuj. Umieść wszystko w garnku.
- Cebulę obierz i dodaj do kapusty. Posiekaj też lubczyk, on sprawi, że kapuśniak będzie miał ciekawy aromat. Możesz też pominąć ten dodatek, jeśli ci nie odpowiada.
- Marchewki obierz i pokrój je w plasterki. Ziemniaki zaś wyszoruj, a następnie pokrój w kostkę. Jeśli masz starszą odmianę warzyw, lepiej je wcześniej obierz.
- Zalej wszystko bulionem. Dodaj jeszcze pokrojony boczek.
- Zacznij gotować zupę. Garnek przykryj pokrywką i doprowadź danie do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Po 20 minutach warzywa będą już idealnie miękkie.
- Na koniec dodaj przecier pomidorowy (ewentualnie drobno pokrojone pomidory malinowe) oraz posiekany koperek.
- W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.
Do dania możesz dodać też zasmażkę (nie jest to jednak konieczne). Jak ją przygotować? Na suchej i rozgrzanej patelni podpraż dwie łyżki mąki. Musisz uważać, żeby się nie przypaliła. Następnie wlej dwie łyżki oleju i przez chwilkę smaż. Powstały dodatek wrzuć do gotującego się dania. Zamieszaj, a potem wyłącz palnik.