PrzepisGenialny kapuśniak na słodko. To prawdziwa eksplozja smaków

Genialny kapuśniak na słodko. To prawdziwa eksplozja smaków

Ta zupa podbije twoje serce i podniebienie. Kapuśniak na słodko nie jest wynalazkiem nowym, mimo to mało kto o nim słyszał. Paweł Ochman, popularny pisarz, który od lat promuje kuchnię wegańską, postanowił przywrócić tej zupie dawną chwałę i w swojej książce o potrawach kuchni kresowej przytoczył przepis pochodzący prosto ze Lwowa. 

kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Adobe Stock
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Adobe Stock

22.04.2023 19:47

Kuchnia kresowa jest niezwykle bogata w dania roślinne, co postanowił wykorzystać Paweł Ochman, pisarz, którego portal lubimyczytac.pl opisuje w taki sposób:

Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską.
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva

Ochman zebrał przepisy z terenów dzisiejszej Ukrainy, Litwy i Białorusi w swojej najnowszej książce "Roślinna kuchnia kresowa". To właśnie z tego dzieła pochodzi receptura na kapuśniak na słodko. Połączenie kuchni polskiej i żydowskiej, którym jest ta zupa, dało w rezultacie niesamowicie treściwą potrawę, do której nieraz będziesz wracał. Przygotowania kapuśniaku na słodko na pewno nie pożałujesz, a rodzina będzie totalnie zaskoczona, bowiem takiego połączenia składników w kapuśniaku na pewno jeszcze nie widzieli.

Kapuśniak na słodko

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 500 g pomidorów
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki połówek migdałów bez skórki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • sól

Sposób przygotowania:

kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva
  1. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, a korzenie pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i pieprz. Powinno to zająć około 5 minut. Po tym czasie do tego samego garnka wrzuć jeszcze pokrojone w kostkę pomidory, rodzynki i ścięte w cienkie plastry ząbki czosnku. Dopraw wszystko solą i duś 3 minuty.
  3. Następnie dodaj posiekaną kapustę, powidła śliwkowe i szczyptę cynamonu. Całość zalej 1,5 l wody i gotuj przez 40 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.
  4. Podawaj z obranymi ze skórki migdałami. Smacznego!

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie