Genialny kapuśniak na słodko. To prawdziwa eksplozja smaków

Ta zupa podbije twoje serce i podniebienie. Kapuśniak na słodko nie jest wynalazkiem nowym, mimo to mało kto o nim słyszał. Paweł Ochman, popularny pisarz, który od lat promuje kuchnię wegańską, postanowił przywrócić tej zupie dawną chwałę i w swojej książce o potrawach kuchni kresowej przytoczył przepis pochodzący prosto ze Lwowa. 

Obrazekkapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kuchnia kresowa jest niezwykle bogata w dania roślinne, co postanowił wykorzystać Paweł Ochman, pisarz, którego portal lubimyczytac.pl opisuje w taki sposób:

Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską.
Obrazek
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva

Ochman zebrał przepisy z terenów dzisiejszej Ukrainy, Litwy i Białorusi w swojej najnowszej książce "Roślinna kuchnia kresowa". To właśnie z tego dzieła pochodzi receptura na kapuśniak na słodko. Połączenie kuchni polskiej i żydowskiej, którym jest ta zupa, dało w rezultacie niesamowicie treściwą potrawę, do której nieraz będziesz wracał. Przygotowania kapuśniaku na słodko na pewno nie pożałujesz, a rodzina będzie totalnie zaskoczona, bowiem takiego połączenia składników w kapuśniaku na pewno jeszcze nie widzieli.

Kapuśniak na słodko

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 500 g pomidorów
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki połówek migdałów bez skórki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • sól

Sposób przygotowania:

Obrazek
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva
  1. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, a korzenie pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i pieprz. Powinno to zająć około 5 minut. Po tym czasie do tego samego garnka wrzuć jeszcze pokrojone w kostkę pomidory, rodzynki i ścięte w cienkie plastry ząbki czosnku. Dopraw wszystko solą i duś 3 minuty.
  3. Następnie dodaj posiekaną kapustę, powidła śliwkowe i szczyptę cynamonu. Całość zalej 1,5 l wody i gotuj przez 40 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.
  4. Podawaj z obranymi ze skórki migdałami. Smacznego!

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości