Genialny kapuśniak na słodko. To prawdziwa eksplozja smaków

Ta zupa podbije twoje serce i podniebienie. Kapuśniak na słodko nie jest wynalazkiem nowym, mimo to mało kto o nim słyszał. Paweł Ochman, popularny pisarz, który od lat promuje kuchnię wegańską, postanowił przywrócić tej zupie dawną chwałę i w swojej książce o potrawach kuchni kresowej przytoczył przepis pochodzący prosto ze Lwowa. 

Obrazekkapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kuchnia kresowa jest niezwykle bogata w dania roślinne, co postanowił wykorzystać Paweł Ochman, pisarz, którego portal lubimyczytac.pl opisuje w taki sposób:

Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską.
Obrazek
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva

Ochman zebrał przepisy z terenów dzisiejszej Ukrainy, Litwy i Białorusi w swojej najnowszej książce "Roślinna kuchnia kresowa". To właśnie z tego dzieła pochodzi receptura na kapuśniak na słodko. Połączenie kuchni polskiej i żydowskiej, którym jest ta zupa, dało w rezultacie niesamowicie treściwą potrawę, do której nieraz będziesz wracał. Przygotowania kapuśniaku na słodko na pewno nie pożałujesz, a rodzina będzie totalnie zaskoczona, bowiem takiego połączenia składników w kapuśniaku na pewno jeszcze nie widzieli.

Kapuśniak na słodko

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 500 g pomidorów
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki połówek migdałów bez skórki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • sól

Sposób przygotowania:

Obrazek
kapuśniak na słodko - Pyszności; foto: Canva
  1. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, a korzenie pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i pieprz. Powinno to zająć około 5 minut. Po tym czasie do tego samego garnka wrzuć jeszcze pokrojone w kostkę pomidory, rodzynki i ścięte w cienkie plastry ząbki czosnku. Dopraw wszystko solą i duś 3 minuty.
  3. Następnie dodaj posiekaną kapustę, powidła śliwkowe i szczyptę cynamonu. Całość zalej 1,5 l wody i gotuj przez 40 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.
  4. Podawaj z obranymi ze skórki migdałami. Smacznego!

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy