Genialny kapuśniak na słodko. To prawdziwa eksplozja smaków
Ta zupa podbije twoje serce i podniebienie. Kapuśniak na słodko nie jest wynalazkiem nowym, mimo to mało kto o nim słyszał. Paweł Ochman, popularny pisarz, który od lat promuje kuchnię wegańską, postanowił przywrócić tej zupie dawną chwałę i w swojej książce o potrawach kuchni kresowej przytoczył przepis pochodzący prosto ze Lwowa.
22.04.2023 19:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia kresowa jest niezwykle bogata w dania roślinne, co postanowił wykorzystać Paweł Ochman, pisarz, którego portal lubimyczytac.pl opisuje w taki sposób:
Ochman zebrał przepisy z terenów dzisiejszej Ukrainy, Litwy i Białorusi w swojej najnowszej książce "Roślinna kuchnia kresowa". To właśnie z tego dzieła pochodzi receptura na kapuśniak na słodko. Połączenie kuchni polskiej i żydowskiej, którym jest ta zupa, dało w rezultacie niesamowicie treściwą potrawę, do której nieraz będziesz wracał. Przygotowania kapuśniaku na słodko na pewno nie pożałujesz, a rodzina będzie totalnie zaskoczona, bowiem takiego połączenia składników w kapuśniaku na pewno jeszcze nie widzieli.
Kapuśniak na słodko
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 100 g korzenia pietruszki
- 500 g pomidorów
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki połówek migdałów bez skórki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, a korzenie pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i pieprz. Powinno to zająć około 5 minut. Po tym czasie do tego samego garnka wrzuć jeszcze pokrojone w kostkę pomidory, rodzynki i ścięte w cienkie plastry ząbki czosnku. Dopraw wszystko solą i duś 3 minuty.
- Następnie dodaj posiekaną kapustę, powidła śliwkowe i szczyptę cynamonu. Całość zalej 1,5 l wody i gotuj przez 40 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.
- Podawaj z obranymi ze skórki migdałami. Smacznego!
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: