Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Treściwa zupa na chłodniejsze dni

Sezon jesienno-zimowy to ten czas, kiedy wśród dań najchętniej przygotowywanych, królują zupy. Pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. Najważniejsze jest jednak to, by dana zupa była treściwa i rozgrzewająca. I taki właśnie jest kapuśniak na żeberkach. Zobacz, jak go zrobić.

ObrazekKwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kapuśniak na żeberkach - tradycyjna zupa na chłodniejsze dni

Tak się składa, że kapuśniak jest tą zupą, po którą najchętniej sięga się zimą. Jest pożywna i potrafi rozgrzać, nawet w te najchłodniejsze dni. Jednak to nie jest jedyny powód, dla którego warto przygotować tę właśnie zupę. Wyróżnia się przede wszystkim smakiem, a dodatek mięsa sprawia, że zupa w takim wydaniu jest po prostu wyjątkowa. Podstawą jest tu oczywiście kiszona kapusta — najlepiej sięgnąć po tę domowej roboty. Tak przygotowany kapuśniak na żeberkach, powinien zachwycić wszystkich twoich domowników. Przygotowanie go jest banalne.

Obrazek
Kapuśniak - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GbX97vrIxHE

Jak przygotować kapuśniak na żeberkach?

Okazuje się, że kapuśniak jest dobrze znany, nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Tradycyjna, domowa zupa jest przygotowywana na wędzonych żeberkach. I właśnie, taką recepturę postanowiliśmy ci zaprezentować.

Składniki:

  • litr domowego rosołu
  • 250 g kiszonej kapusty
  • marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • łyżka oleju
  • cebula
  • liść laurowy
  • 50 g wędzonych żeberek
  • pół łyżeczki kminku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach to świetna opcja, nie tylko na zimowe dni. Rozpocznij od pokrojenia wędzonych żeberek oraz cebuli i marchewki w kostkę. Następnie należy zarumienić warzywa w garnku z grubym dnem, dodając olej. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty. Kolejnym krokiem będzie dodanie rosołu. Duś wszystkie składniki przez około 20 minut. W tym czasie dobrze jest obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i gotować we wrzątku przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj je do zupy.

Obrazek
Miękka kiszona kapusta - Pyszności; foto: Canva

Teraz kolej na doprawienie wywaru. W tym celu zastosuj wszystkie przyprawy z powyższej listy. Uzupełnij zupę resztą rosołu i gotuj przez kolejne 20 minut. Kapuśniak jest już gotowy do podania. Smacznego!

Co powiesz na śmietanowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką