Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Treściwa zupa na chłodniejsze dni

Sezon jesienno-zimowy to ten czas, kiedy wśród dań najchętniej przygotowywanych, królują zupy. Pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. Najważniejsze jest jednak to, by dana zupa była treściwa i rozgrzewająca. I taki właśnie jest kapuśniak na żeberkach. Zobacz, jak go zrobić.

ObrazekKwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kapuśniak na żeberkach - tradycyjna zupa na chłodniejsze dni

Tak się składa, że kapuśniak jest tą zupą, po którą najchętniej sięga się zimą. Jest pożywna i potrafi rozgrzać, nawet w te najchłodniejsze dni. Jednak to nie jest jedyny powód, dla którego warto przygotować tę właśnie zupę. Wyróżnia się przede wszystkim smakiem, a dodatek mięsa sprawia, że zupa w takim wydaniu jest po prostu wyjątkowa. Podstawą jest tu oczywiście kiszona kapusta — najlepiej sięgnąć po tę domowej roboty. Tak przygotowany kapuśniak na żeberkach, powinien zachwycić wszystkich twoich domowników. Przygotowanie go jest banalne.

Obrazek
Kapuśniak - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GbX97vrIxHE

Jak przygotować kapuśniak na żeberkach?

Okazuje się, że kapuśniak jest dobrze znany, nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Tradycyjna, domowa zupa jest przygotowywana na wędzonych żeberkach. I właśnie, taką recepturę postanowiliśmy ci zaprezentować.

Składniki:

  • litr domowego rosołu
  • 250 g kiszonej kapusty
  • marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • łyżka oleju
  • cebula
  • liść laurowy
  • 50 g wędzonych żeberek
  • pół łyżeczki kminku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach to świetna opcja, nie tylko na zimowe dni. Rozpocznij od pokrojenia wędzonych żeberek oraz cebuli i marchewki w kostkę. Następnie należy zarumienić warzywa w garnku z grubym dnem, dodając olej. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty. Kolejnym krokiem będzie dodanie rosołu. Duś wszystkie składniki przez około 20 minut. W tym czasie dobrze jest obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i gotować we wrzątku przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj je do zupy.

Obrazek
Miękka kiszona kapusta - Pyszności; foto: Canva

Teraz kolej na doprawienie wywaru. W tym celu zastosuj wszystkie przyprawy z powyższej listy. Uzupełnij zupę resztą rosołu i gotuj przez kolejne 20 minut. Kapuśniak jest już gotowy do podania. Smacznego!

Co powiesz na śmietanowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości