Zapomnij o zwykłej kalafiorowej. Ten przepis bije tradycyjny o głowę

Zupa kalafiorowa po belwedersku to wyszukany przepis na tradycyjną zupę warzywną. Dzięki zasmażce, żółtkom i mleku nabiera całkiem nowego smaku.

Zapomnij o zwykłej kalafiorowej. Ten przepis bije tradycyjny o głowęZupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, Adobe
Ewa
SKOMENTUJ

Kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni, który doskonale znamy od lat. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej głównymi składnikami, poza oczywiście kalafiorem, są najczęściej ziemniaki, marchewka, śmietanka i koperek. Dziś mamy dla ciebie przepis na belwederską odsłonę tej zupy. Jest bardziej wykwintna, a smak dodatkowo podbijają pieczarki i rozkłócone jajka. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub małymi, chrupiącymi grzankami. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również jako część odświętnego obiadu.

Czy kalafior jest zdrowy?

Kalafior to jedno z warzyw, po które warto sięgać, będąc na diecie. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 22 kalorie. Bogaty jest z kolei w witaminy: A (w postaci beta-karotenu), C, E, K i witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim błonnika, który reguluje pracę jelit, wspomagając tym samym procesy trawienne. Dodatkowo kalafior dostarcza ważnych składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. Kalafior ma w sobie również sulforafan, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Składniki:

  • 600 g świeżego kalafiora,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.
Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło Canva
Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki, usuwając przy tym liście i dokładnie myjąc. Różyczki wrzucam do garnka i zalewam bulionem.
  2. Gotuję do momentu, aż kalafior będzie miękki.
  3. W międzyczasie umyte pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na dwóch łyżkach masła. Dodaję do zupy.
  4. Następnie do garnka wlewam dwie szklanki mleka i zagotowuję całość.
  5. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję mąkę i robię zasmażkę.
  6. Do zasmażki dodaję łyżkę wywaru i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
  7. Wlewam do zupy.
  8. Żółtka roztrzepuję widelcem i dodaję do nich posiekaną natkę pietruszki. Hartuję je odrobiną wywaru, a następnie dodaję do garnka z zupą.
  9. Całość chwilę podgrzewam, ale nie doprowadzam znów do wrzenia.
  10. Gotową zupę doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie