Zapomnij o zwykłej kalafiorowej. Ten przepis bije tradycyjny o głowę

Zupa kalafiorowa po belwedersku to wyszukany przepis na tradycyjną zupę warzywną. Dzięki zasmażce, żółtkom i mleku nabiera całkiem nowego smaku.

Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, AdobeZupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, Adobe
Ewa

Kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni, który doskonale znamy od lat. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej głównymi składnikami, poza oczywiście kalafiorem, są najczęściej ziemniaki, marchewka, śmietanka i koperek. Dziś mamy dla ciebie przepis na belwederską odsłonę tej zupy. Jest bardziej wykwintna, a smak dodatkowo podbijają pieczarki i rozkłócone jajka. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub małymi, chrupiącymi grzankami. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również jako część odświętnego obiadu.

Czy kalafior jest zdrowy?

Kalafior to jedno z warzyw, po które warto sięgać, będąc na diecie. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 22 kalorie. Bogaty jest z kolei w witaminy: A (w postaci beta-karotenu), C, E, K i witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim błonnika, który reguluje pracę jelit, wspomagając tym samym procesy trawienne. Dodatkowo kalafior dostarcza ważnych składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. Kalafior ma w sobie również sulforafan, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Składniki:

  • 600 g świeżego kalafiora,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki, usuwając przy tym liście i dokładnie myjąc. Różyczki wrzucam do garnka i zalewam bulionem.
  2. Gotuję do momentu, aż kalafior będzie miękki.
  3. W międzyczasie umyte pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na dwóch łyżkach masła. Dodaję do zupy.
  4. Następnie do garnka wlewam dwie szklanki mleka i zagotowuję całość.
  5. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję mąkę i robię zasmażkę.
  6. Do zasmażki dodaję łyżkę wywaru i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
  7. Wlewam do zupy.
  8. Żółtka roztrzepuję widelcem i dodaję do nich posiekaną natkę pietruszki. Hartuję je odrobiną wywaru, a następnie dodaję do garnka z zupą.
  9. Całość chwilę podgrzewam, ale nie doprowadzam znów do wrzenia.
  10. Gotową zupę doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟