Zapomnij o zwykłej kalafiorowej. Ten przepis bije tradycyjny o głowę

Zupa kalafiorowa po belwedersku to wyszukany przepis na tradycyjną zupę warzywną. Dzięki zasmażce, żółtkom i mleku nabiera całkiem nowego smaku.

Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, AdobeZupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, Adobe
Ewa

Kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni, który doskonale znamy od lat. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej głównymi składnikami, poza oczywiście kalafiorem, są najczęściej ziemniaki, marchewka, śmietanka i koperek. Dziś mamy dla ciebie przepis na belwederską odsłonę tej zupy. Jest bardziej wykwintna, a smak dodatkowo podbijają pieczarki i rozkłócone jajka. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub małymi, chrupiącymi grzankami. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również jako część odświętnego obiadu.

Czy kalafior jest zdrowy?

Kalafior to jedno z warzyw, po które warto sięgać, będąc na diecie. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 22 kalorie. Bogaty jest z kolei w witaminy: A (w postaci beta-karotenu), C, E, K i witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim błonnika, który reguluje pracę jelit, wspomagając tym samym procesy trawienne. Dodatkowo kalafior dostarcza ważnych składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. Kalafior ma w sobie również sulforafan, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Składniki:

  • 600 g świeżego kalafiora,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki, usuwając przy tym liście i dokładnie myjąc. Różyczki wrzucam do garnka i zalewam bulionem.
  2. Gotuję do momentu, aż kalafior będzie miękki.
  3. W międzyczasie umyte pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na dwóch łyżkach masła. Dodaję do zupy.
  4. Następnie do garnka wlewam dwie szklanki mleka i zagotowuję całość.
  5. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję mąkę i robię zasmażkę.
  6. Do zasmażki dodaję łyżkę wywaru i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
  7. Wlewam do zupy.
  8. Żółtka roztrzepuję widelcem i dodaję do nich posiekaną natkę pietruszki. Hartuję je odrobiną wywaru, a następnie dodaję do garnka z zupą.
  9. Całość chwilę podgrzewam, ale nie doprowadzam znów do wrzenia.
  10. Gotową zupę doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy