Zapomnij o zwykłej kalafiorowej. Ten przepis bije tradycyjny o głowę

Zupa kalafiorowa po belwedersku to wyszukany przepis na tradycyjną zupę warzywną. Dzięki zasmażce, żółtkom i mleku nabiera całkiem nowego smaku.

Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, AdobeZupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło: Canva, Adobe
Ewa

Kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni, który doskonale znamy od lat. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej głównymi składnikami, poza oczywiście kalafiorem, są najczęściej ziemniaki, marchewka, śmietanka i koperek. Dziś mamy dla ciebie przepis na belwederską odsłonę tej zupy. Jest bardziej wykwintna, a smak dodatkowo podbijają pieczarki i rozkłócone jajka. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub małymi, chrupiącymi grzankami. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również jako część odświętnego obiadu.

Czy kalafior jest zdrowy?

Kalafior to jedno z warzyw, po które warto sięgać, będąc na diecie. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 22 kalorie. Bogaty jest z kolei w witaminy: A (w postaci beta-karotenu), C, E, K i witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim błonnika, który reguluje pracę jelit, wspomagając tym samym procesy trawienne. Dodatkowo kalafior dostarcza ważnych składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. Kalafior ma w sobie również sulforafan, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Składniki:

  • 600 g świeżego kalafiora,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Zupa kalafiorowa po belwedersku- Pyszności; źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki, usuwając przy tym liście i dokładnie myjąc. Różyczki wrzucam do garnka i zalewam bulionem.
  2. Gotuję do momentu, aż kalafior będzie miękki.
  3. W międzyczasie umyte pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na dwóch łyżkach masła. Dodaję do zupy.
  4. Następnie do garnka wlewam dwie szklanki mleka i zagotowuję całość.
  5. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję mąkę i robię zasmażkę.
  6. Do zasmażki dodaję łyżkę wywaru i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
  7. Wlewam do zupy.
  8. Żółtka roztrzepuję widelcem i dodaję do nich posiekaną natkę pietruszki. Hartuję je odrobiną wywaru, a następnie dodaję do garnka z zupą.
  9. Całość chwilę podgrzewam, ale nie doprowadzam znów do wrzenia.
  10. Gotową zupę doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione