PrzepisDietaW sklepie sięgam tylko po ten rodzaj bułek. Są najzdrowsze

W sklepie sięgam tylko po ten rodzaj bułek. Są najzdrowsze

Jakie bułki są najzdrowsze?
Jakie bułki są najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Canva | 1195798
06.05.2024 15:20, aktualizacja: 07.05.2024 14:26

Uwielbiasz pieczywo, ale szukasz zdrowszej alternatywy dla bułek czy chleba z mąki wysokooczyszczonej? Katarzyna Bosacka wskazała kilka najlepszych wyborów. Sama często sięgam po te bułki.

Katarzyna Bosacka, edukatorka konsumencka i dziennikarka, opowiedziała co nieco na temat pieczywa. Tym razem na tapet wrzuciła uwielbiane przez wielu bułki i wskazała, które są najlepszym, a które najgorszym wyborem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie bułki są najzdrowsze? Katarzyna Bosacka poleca

Co wybrać zamiast klasycznej białej bułki z mąki wysokooczyszczonej? Katarzyna Bosacka poleca sięgać przede wszystkim po pieczywo żytnie na zakwasie, które - jak dodaje - jest naturalne i bogate w wartości odżywcze, a także pomaga w trawieniu i reguluje poziom cukru we krwi. Zdrowszym wyborem będzie też bułka grahamka.

- Ona również jest zrobiona z pszenicy, ale jest to pszenica pełnoziarnista (...) Grahamka ma dużo więcej błonnika, dużo więcej witamin z grupy B i składników mineralnych - wyjaśnia ekspertka.

Bosacka poleca też bułki orkiszowe. Jak wyjaśnia, orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Dodaje, że taki rodzaj pieczywa zawiera błonnik i składniki mineralne, a także jest syty i smaczny. Ekspertka podkreśla również, by nie dać się zwieść nazwom. Czym innym jest bowiem bułka wieloziarnista, a czym innym pełnoziarnista. Ta druga powstaje z mąki z pełnego ziarna, daje uczucie sytości na dłużej i jest bogata w błonnik oraz witaminy. Natomiast wypieki wieloziarniste są jedynie z dodatkiem ziaren.

Jakich bułek unikać?

Bosacka radzi unikać pieczywa z mąki wysokooczyszczonej, które dostarcza jedynie energii i nie ma w sobie wartości odżywczych. Białe bułki mogą prowadzić również do wahań cukru we krwi. Podobnie bułki maślane, które są bogate w tłuszcz i cukier, a ubogie w błonnik. Niezalecane jest też pieczywo z dodatkiem sztucznych składników: konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych barwników.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także