Upycham w słoiku jak ogórki i zalewam solanką. Na grillu znikają szybciej niż małosolne

Chrupiące i jędrne, lekko kwaśne, ale z charakterystycznym dla siebie posmakiem - kiszone zielone szparagi podbiją twoje podniebienie i staną się jedną z ulubionych kiszonek. Podaj obok grillowanych mięs, a na małosolne nikt nawet nie spojrzy.

Kiszone zielone szparagi podbiją podniebienie Kiszone zielone szparagi podbiją podniebienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Możesz szykować z nich sałatki, dorzucać na talerz z obiadem, przegryzać z kanapką, jednak zwykle znikają zjadane solo tuż po otwarciu słoika. Z racji, że są gotowe już po kilku dniach, doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Jak ukisić zielone szparagi?

Zastanawiasz się, czy obierać szparagi do kiszenia? Zielone szparagi, jeśli są młode, nie musisz ich obierać, a nawet możesz zastanowić się nad odcinaniem końcówek. Tak naprawdę niekiedy wystarczy przejechać obieraczką wzdłuż jaśniejszej części i odciąć zeschnięty, zdrewniały koniec.

Jeśli chcesz, by kiszonka cieszyła się jędrnością i chrupkością, zadbaj o dobrej jakości produkt wyjściowy. Pamiętaj, że szparagi należy zużyć tuż po zakupie - im dłużej będą przechowywane, tym więc wody stracą i staną się sflaczałe. Poza tym zielone szparagi z czasem stają się bardziej zdrewniałe.

Tak naprawdę kiszenie szparagów nie różni się za bardzo od kiszenia ogórków. W przypadku przypraw wybór może paść na klasyczne dodatki jak do ogórków. Podobnie solanka - 1 litr wody i 25 soli kamiennej to proporcja idealna dla szparagów. Ważne, żeby słoik był na tyle wysoki, by pomieścić wysokie zielone pędy. Ważne jest również, aby solanka w całości przykryła szparagi. Ukiszone szparagi poznasz po zmianie koloru.

Kiszone szparagi
Kiszone szparagi © Pixabay

Kiszone szparagi zielone. Przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzanu i liście,
  • koper,
  • sól kamienna,
  • pieprz w ziarnach,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i dokładnie osusz, a następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek.
  2. W wyparzonych słoikach ułóż pionowo szparagi dość ciasno, dodaj po dwa ząbki czosnku na słoik, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, kwiatowy koszyczek kopru, 2-3 ziarna pieprzu, gorczycy i ziela.
  3. Przygotuj solankę: wodę z zagotuj z solą w proporcji 1 litr wody, 25 g soli kamiennej.
  4. Ciepłą solanką zalej szparagi. Słoiki zakręć niezbyt szczelnie i odstaw na 5-7 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, by solanka przykryła szparagi w całości.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo