Upycham w słoiku jak ogórki i zalewam solanką. Na grillu znikają szybciej niż małosolne

Chrupiące i jędrne, lekko kwaśne, ale z charakterystycznym dla siebie posmakiem - kiszone zielone szparagi podbiją twoje podniebienie i staną się jedną z ulubionych kiszonek. Podaj obok grillowanych mięs, a na małosolne nikt nawet nie spojrzy.

Kiszone zielone szparagi podbiją podniebienie Kiszone zielone szparagi podbiją podniebienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Możesz szykować z nich sałatki, dorzucać na talerz z obiadem, przegryzać z kanapką, jednak zwykle znikają zjadane solo tuż po otwarciu słoika. Z racji, że są gotowe już po kilku dniach, doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Jak ukisić zielone szparagi?

Zastanawiasz się, czy obierać szparagi do kiszenia? Zielone szparagi, jeśli są młode, nie musisz ich obierać, a nawet możesz zastanowić się nad odcinaniem końcówek. Tak naprawdę niekiedy wystarczy przejechać obieraczką wzdłuż jaśniejszej części i odciąć zeschnięty, zdrewniały koniec.

Jeśli chcesz, by kiszonka cieszyła się jędrnością i chrupkością, zadbaj o dobrej jakości produkt wyjściowy. Pamiętaj, że szparagi należy zużyć tuż po zakupie - im dłużej będą przechowywane, tym więc wody stracą i staną się sflaczałe. Poza tym zielone szparagi z czasem stają się bardziej zdrewniałe.

Tak naprawdę kiszenie szparagów nie różni się za bardzo od kiszenia ogórków. W przypadku przypraw wybór może paść na klasyczne dodatki jak do ogórków. Podobnie solanka - 1 litr wody i 25 soli kamiennej to proporcja idealna dla szparagów. Ważne, żeby słoik był na tyle wysoki, by pomieścić wysokie zielone pędy. Ważne jest również, aby solanka w całości przykryła szparagi. Ukiszone szparagi poznasz po zmianie koloru.

Kiszone szparagi
Kiszone szparagi © Pixabay

Kiszone szparagi zielone. Przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzanu i liście,
  • koper,
  • sól kamienna,
  • pieprz w ziarnach,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i dokładnie osusz, a następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek.
  2. W wyparzonych słoikach ułóż pionowo szparagi dość ciasno, dodaj po dwa ząbki czosnku na słoik, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, kwiatowy koszyczek kopru, 2-3 ziarna pieprzu, gorczycy i ziela.
  3. Przygotuj solankę: wodę z zagotuj z solą w proporcji 1 litr wody, 25 g soli kamiennej.
  4. Ciepłą solanką zalej szparagi. Słoiki zakręć niezbyt szczelnie i odstaw na 5-7 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, by solanka przykryła szparagi w całości.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie