PrzepisPrzekąskiUpycham w słoiku jak ogórki i zalewam solanką. Na grillu znikają szybciej niż małosolne

Upycham w słoiku jak ogórki i zalewam solanką. Na grillu znikają szybciej niż małosolne

Chrupiące i jędrne, lekko kwaśne, ale z charakterystycznym dla siebie posmakiem - kiszone zielone szparagi podbiją twoje podniebienie i staną się jedną z ulubionych kiszonek. Podaj obok grillowanych mięs, a na małosolne nikt nawet nie spojrzy.

Kiszone zielone szparagi podbiją podniebienie
Kiszone zielone szparagi podbiją podniebienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.05.2024 15:12

Możesz szykować z nich sałatki, dorzucać na talerz z obiadem, przegryzać z kanapką, jednak zwykle znikają zjadane solo tuż po otwarciu słoika. Z racji, że są gotowe już po kilku dniach, doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ukisić zielone szparagi?

Zastanawiasz się, czy obierać szparagi do kiszenia? Zielone szparagi, jeśli są młode, nie musisz ich obierać, a nawet możesz zastanowić się nad odcinaniem końcówek. Tak naprawdę niekiedy wystarczy przejechać obieraczką wzdłuż jaśniejszej części i odciąć zeschnięty, zdrewniały koniec.

Jeśli chcesz, by kiszonka cieszyła się jędrnością i chrupkością, zadbaj o dobrej jakości produkt wyjściowy. Pamiętaj, że szparagi należy zużyć tuż po zakupie - im dłużej będą przechowywane, tym więc wody stracą i staną się sflaczałe. Poza tym zielone szparagi z czasem stają się bardziej zdrewniałe.

Tak naprawdę kiszenie szparagów nie różni się za bardzo od kiszenia ogórków. W przypadku przypraw wybór może paść na klasyczne dodatki jak do ogórków. Podobnie solanka - 1 litr wody i 25 soli kamiennej to proporcja idealna dla szparagów. Ważne, żeby słoik był na tyle wysoki, by pomieścić wysokie zielone pędy. Ważne jest również, aby solanka w całości przykryła szparagi. Ukiszone szparagi poznasz po zmianie koloru.

Kiszone szparagi
Kiszone szparagi© Pixabay

Kiszone szparagi zielone. Przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzanu i liście,
  • koper,
  • sól kamienna,
  • pieprz w ziarnach,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i dokładnie osusz, a następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek.
  2. W wyparzonych słoikach ułóż pionowo szparagi dość ciasno, dodaj po dwa ząbki czosnku na słoik, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, kwiatowy koszyczek kopru, 2-3 ziarna pieprzu, gorczycy i ziela.
  3. Przygotuj solankę: wodę z zagotuj z solą w proporcji 1 litr wody, 25 g soli kamiennej.
  4. Ciepłą solanką zalej szparagi. Słoiki zakręć niezbyt szczelnie i odstaw na 5-7 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, by solanka przykryła szparagi w całości.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
szparagikiszone warzywazielone szparagi
Wybrane dla Ciebie