W PRL‑u były rarytasem i każdy się zachwycał. Dziś nawet nie tkniesz widelcem
Podroby budzą wiele kontrowersji i wywołują sporo grymasów na twarzy. Przed laty sięgano po nie częściej i chętniej. Jednym z zapomnianych przysmaków PRL-u są cielęce płucka w sosie.
14.05.2024 12:23
Chociaż podroby budzą mieszane uczucia, a sam widok niektórych z nich może przyprawić o dreszcze, warto dać im szansę. Ich niepowtarzalny smak i bogactwo wartości odżywczych mogą pozytywnie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Jednym z przepisów, który pomoże przekonać do siebie przeciwników podrobów, są płucka cielęce w słodko-kwaśnym sosie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płucka cielęce w sosie - przepis z PRL
Płucka mogą być prawdziwym rarytasem, jeśli odpowiednio je przygotujemy. Chociaż ich wygląd nie jest najatrakcyjniejszy, a sam proces przygotowania może nie należeć do najprzyjemniejszych, to smak wynagradza wszystko. Delikatne, lekko słodkawe mięso o gąbczastej, a jednocześnie jędrnej konsystencji zaskoczy niejedną osobę.
Cielęce płucka w słodko-kwaśnym sosie to idealna propozycja na obiad lub kolację, która pozwoli przekonać się do podrobów.
Składniki:
- 800 g płucek cielęcych,
- 200 g włoszczyzny,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 ziarnka pieprzu,
- sól,
- cukier,
- olej do smażenia,
- 40 g mąki,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- 125 ml śmietany,
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wypłucz płucka cielęce i usuń tchawicę.
- Umyj, obierz i opłucz warzywa.
- Zalej je wrzącą wodą, zagotuj i dodaj płucka oraz przyprawy
- Posól do smaku i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Następnie odcedź wywar. Nie wylewaj go.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaj mąkę i wymieszaj z zimnym wywarem po gotowaniu płuc.
- Zagotuj, posól do smaku i dopraw octem i cukrem. Do sosu możesz dodać śmietanę lub żółtko.
- Pokrój płucka w cienkie paski i włóż do sosu. Podgrzej całość.
Podawaj płucka cielęce na kwaśno z ziemniakami, gotowanymi warzywami lub surówką. Smacznego!