PrzepisTani obiadW PRL-u były rarytasem i każdy się zachwycał. Dziś nawet nie tkniesz widelcem

W PRL‑u były rarytasem i każdy się zachwycał. Dziś nawet nie tkniesz widelcem

Płucka w sosie - Pyszności
Płucka w sosie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.05.2024 12:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podroby budzą wiele kontrowersji i wywołują sporo grymasów na twarzy. Przed laty sięgano po nie częściej i chętniej. Jednym z zapomnianych przysmaków PRL-u są cielęce płucka w sosie.

Chociaż podroby budzą mieszane uczucia, a sam widok niektórych z nich może przyprawić o dreszcze, warto dać im szansę. Ich niepowtarzalny smak i bogactwo wartości odżywczych mogą pozytywnie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Jednym z przepisów, który pomoże przekonać do siebie przeciwników podrobów, są płucka cielęce w słodko-kwaśnym sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Płucka cielęce w sosie - przepis z PRL

Płucka mogą być prawdziwym rarytasem, jeśli odpowiednio je przygotujemy. Chociaż ich wygląd nie jest najatrakcyjniejszy, a sam proces przygotowania może nie należeć do najprzyjemniejszych, to smak wynagradza wszystko. Delikatne, lekko słodkawe mięso o gąbczastej, a jednocześnie jędrnej konsystencji zaskoczy niejedną osobę.

Płucka na kwaśno — dawny rarytas, o którym wszyscy zapomnieli
Płucka na kwaśno — dawny rarytas, o którym wszyscy zapomnieli© Canva | Natalikaevsti

Cielęce płucka w słodko-kwaśnym sosie to idealna propozycja na obiad lub kolację, która pozwoli przekonać się do podrobów.

Składniki:

  • 800 g płucek cielęcych,
  • 200 g włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 ziarnka pieprzu,
  • sól,
  • cukier,
  • olej do smażenia,
  • 40 g mąki,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • 125 ml śmietany,
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wypłucz płucka cielęce i usuń tchawicę.
  2. Umyj, obierz i opłucz warzywa.
  3. Zalej je wrzącą wodą, zagotuj i dodaj płucka oraz przyprawy
  4. Posól do smaku i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Następnie odcedź wywar. Nie wylewaj go.
  5. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zarumieni.
  6. Dodaj mąkę i wymieszaj z zimnym wywarem po gotowaniu płuc.
  7. Zagotuj, posól do smaku i dopraw octem i cukrem. Do sosu możesz dodać śmietanę lub żółtko.
  8. Pokrój płucka w cienkie paski i włóż do sosu. Podgrzej całość.

Podawaj płucka cielęce na kwaśno z ziemniakami, gotowanymi warzywami lub surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także