WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Zamiast smażyć z cebulą, zrób w pysznym sosie. Tak smacznej wątróbki jeszcze nie jadłeś

Uwaga, niepopularna opinia. Wątróbka da się lubić. I to tak naprawdę bardzo. Sekret tkwi w jej odpowiednim przygotowaniu. Bo kto powiedział, że wątróbka musi być serwowana w mdłym sosie i rozpadającej się cebuli? Poeksperymentujmy, a nagle te zdrowe podroby okażą się pysznym obiadem!

Wątróbka w sosie pomidorowym? My jesteśmy za!Wątróbka w sosie pomidorowym? My jesteśmy za!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mylasa

Podroby nie cieszą się już w Polsce tak dużą popularnością, jak kiedyś. Przyczyny tej sytuacji można się doszukiwać, rzecz jasna, w przeszłości. Powiedzmy to sobie szczerze: źle przygotowaną wątróbkę zjedliśmy naprawdę zbyt dużo razy w życiu. To bolesne empiryczne doświadczenie na wiele lat wyeliminowało w wielu z nas chęć na ponowne sięgnięcie po podroby. Dopiero po latach przekonaliśmy się, że to nie w mięsie był problem, lecz w paskudnym jego podaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Dzisiaj wątróbka nie jest może najczęściej wybieranym produktem w mięsnym, ale staramy się sięgać po niego regularnie. Czemu? To proste: jest bardzo zdrowa. Za niewielką cenę dostarczamy organizmowi solidnej dawki właściwości odżywczych, w tym żelaza, cynku i witamin z grupy B. Ponadto mamy do czynienia z naprawdę pysznym obiadem. A wystarczyło troszeczkę pokombinować. Bo dlaczego by nie móc zaserwować tych podrobów na przykład z... sosem pomidorowym?

Wątróbka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (może domowego?),
  • 100 ml wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz.
Wątróbka może iść w parze nie tylko z cebulą
Wątróbka może iść w parze nie tylko z cebulą © Canva | RDNE Stock Project

Sposób przygotowania:

  1. Z wątróbki odkrój błonkę. Dokładnie osusz ją na ręczniku papierowym, a następnie obsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Rób to tylko przez chwilę, żeby nie ścięła się zbyt mocno.
  2. Teraz zdejmij podroby z patelni i zamień je na posiekaną cebulę i paprykę. Gdy warzywa się podsmażą, dorzuć do nich rozdrobniony czosnek.
  3. Następnie wlej na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i wodę. Dopraw, wymieszaj i zagotuj.
  4. Dodaj wątróbkę i duś pod przykryciem przez około 12 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste