Zamiast smażyć z cebulą, zrób w pysznym sosie. Tak smacznej wątróbki jeszcze nie jadłeś

Uwaga, niepopularna opinia. Wątróbka da się lubić. I to tak naprawdę bardzo. Sekret tkwi w jej odpowiednim przygotowaniu. Bo kto powiedział, że wątróbka musi być serwowana w mdłym sosie i rozpadającej się cebuli? Poeksperymentujmy, a nagle te zdrowe podroby okażą się pysznym obiadem!

Wątróbka w sosie pomidorowym? My jesteśmy za!
Wątróbka w sosie pomidorowym? My jesteśmy za!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mylasa

10.05.2024 08:47

Podroby nie cieszą się już w Polsce tak dużą popularnością, jak kiedyś. Przyczyny tej sytuacji można się doszukiwać, rzecz jasna, w przeszłości. Powiedzmy to sobie szczerze: źle przygotowaną wątróbkę zjedliśmy naprawdę zbyt dużo razy w życiu. To bolesne empiryczne doświadczenie na wiele lat wyeliminowało w wielu z nas chęć na ponowne sięgnięcie po podroby. Dopiero po latach przekonaliśmy się, że to nie w mięsie był problem, lecz w paskudnym jego podaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj wątróbka nie jest może najczęściej wybieranym produktem w mięsnym, ale staramy się sięgać po niego regularnie. Czemu? To proste: jest bardzo zdrowa. Za niewielką cenę dostarczamy organizmowi solidnej dawki właściwości odżywczych, w tym żelaza, cynku i witamin z grupy B. Ponadto mamy do czynienia z naprawdę pysznym obiadem. A wystarczyło troszeczkę pokombinować. Bo dlaczego by nie móc zaserwować tych podrobów na przykład z... sosem pomidorowym?

Wątróbka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (może domowego?),
  • 100 ml wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz.
Wątróbka może iść w parze nie tylko z cebulą
Wątróbka może iść w parze nie tylko z cebulą© Canva | RDNE Stock Project

Sposób przygotowania:

  1. Z wątróbki odkrój błonkę. Dokładnie osusz ją na ręczniku papierowym, a następnie obsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Rób to tylko przez chwilę, żeby nie ścięła się zbyt mocno.
  2. Teraz zdejmij podroby z patelni i zamień je na posiekaną cebulę i paprykę. Gdy warzywa się podsmażą, dorzuć do nich rozdrobniony czosnek.
  3. Następnie wlej na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i wodę. Dopraw, wymieszaj i zagotuj.
  4. Dodaj wątróbkę i duś pod przykryciem przez około 12 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie