16 jedzeniowych koszmarów z dzieciństwa. Niektórzy do dziś tego nienawidzą!

Dzieci mają swoje specyficzne gusta i guściki. Są jednak potrawy, które przewijają się w naszych wspomnieniach jako małe koszmary. Po latach wracamy do tych smaków i z chęcią goszczą na naszych talerzach, jednak często wciąż patrzymy na nie z niechęcią.

Obrazek
Ewa

#1 Brukselka

Koszmar każdego dzieciaka! Mała kapusta, czasem dość gorzka, miękka, rozgotowana. Brrr!

Obrazek

#2 Wątróbka

Wątróbka z cebulka i jabłkiem na obiad często budzi dziecięce obrzydzenie.

Obrazek

#3 Zupa owocowa

Kompot z makaronem? Nie, dziękuję! Zupa owocowa z przedszkola po dziś śni mi się po nocach.

Obrazek

#4 Mleko prosto od krowy

Specyficzna konsystencja i zapach była nie do przełknięcia przez każdego.

Obrazek

#5 Syrop z cebuli

Sprawdzony, babciny sposób na przeziębienie wykręcał niejedną buzię.

Obrazek

#6 Marchewka z groszkiem

Niechęć do warzyw jest często zauważalna u dzieci. A jeśli połączymy warzywo z warzywem- niekoniecznie kończy się to pustym talerzem.

Obrazek

#7 Kożuch w mleku

Kakao jest super, zupa mleczna jest ok. Ale kożuch? Nie do zaakceptowania!

Obrazek

#8 Czekoladki z alkoholem

Nadzianie się na czekoladkę z alkoholem było koszmarne! Kto by się spodziewał, że po latach sami będziemy pić alkohol. I to bez asysty czekolady ;)

Obrazek

#9 Szpinak

Teraz już wiemy, że z czosnkiem i odrobiną śmietany jest naprawdę smaczny. Jednak z tyłu głowy wciąż pozostała wizja obrzydliwej brei, którą musiałeś jeść, żeby mieć tyle siły, co Papaj.

Obrazek

#10 Salceson

Tłuste, dziwne, najczęściej dość kiepskiej jakości. W moim domu mama jadła go z odrobiną octu. Okropne!

Obrazek

#11 Galareta

Galaretka dla dorosłych. Tylko dorosłych. Dzieci chętniej zostaną przy tych owocowych ;)

Obrazek

#12 Śledź w śmietanie

Czy znasz jakiegoś malca, który zajadałby się śledziami? Ja nie. I nie bez powodu! Specyficzny smak doceniamy najczęściej jako dorośli.

Obrazek

#13 Flaki

Dobrze doprawione flaki mogą być przepyszne! Dowiedziałam się o tym dopiero po latach ;)

Obrazek

#14 Zielenina

Natka pietruszki skrupulatnie wydłubywana z rosołu, ziemniaczki bez koperku- znasz to? Wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że zielenina jest bardzo zdrowa i może być smaczna.

Obrazek

#15 Krupnik

Niechęć do krupniku wynikać może z tego, że w nim jest kasza. A za kaszą dzieci nie zawsze przepadają. Poza tym królową podniebienia i tak jest pomidorowa!

Obrazek

#16 Jajko w sosie musztardowym

Posty obiad, często goszczący na stołówkach w piątki. Niektórym okropny sos śni się do dziś!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze