PoradyWsyp do wody z kalafiorem. Pożegnasz charakterystyczny smrodek raz na zawsze

Wsyp do wody z kalafiorem. Pożegnasz charakterystyczny smrodek raz na zawsze

Gotowanie kalafiora? Trzeba wiedzieć, jak to zrobić
Gotowanie kalafiora? Trzeba wiedzieć, jak to zrobić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Евгений Логвиненко

14.05.2024 17:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielu z nas uwielbia kalafiora za jego smak, ale nie wszyscy wiedzą, jak go prawidłowo przygotować. Dlatego chcemy podzielić się z tobą prostym sposobem na ugotowanie tego zdrowego warzywa, a także zdradzić, jak szybko pozbyć się charakterystycznego dla niego zapachu.

Kalafior to warzywo, które można spożywać na wiele różnych sposobów — jako danie główne, ale także jako zupę czy pożywny dodatek do innych potraw. Jest znane ze swoich zdrowotnych właściwości, takich jak bogactwo błonnika i wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin. Ale jak go prawidłowo ugotować? Oto nasza rada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowanie kalafiora

Jeśli chodzi o gotowanie kalafiora, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim, kiedy decydujemy się na zakup kalafiora, powinniśmy zwrócić uwagę na jego wygląd. Ważne jest, aby wybierać tylko te warzywa, które nie mają na sobie brązowych, charakterystycznych dla nich zmian. Świeżość kalafiora można również ocenić po liściach — nie powinny one być zwiędnięte.

Kiedy już mamy odpowiedniego kalafiora, możemy zająć się jego przygotowaniem do spożycia. Najlepiej jest podzielić go na różyczki, co przyspieszy cały proces gotowania. W tym czasie powinniśmy zagotować wodę z około dwiema łyżeczkami soli. Jeśli chcemy, aby kalafior po ugotowaniu pozostał biały, warto dodać do wody szczyptę sody oczyszczonej lub trochę mleka.

Gdy zauważymy, że woda zaczyna wrzeć, możemy wrzucić do niej przygotowane wcześniej różyczki kalafiora. Po około 12 minutach kalafior powinien być już gotowy do spożycia.

Podczas gotowania kalafior zaczyna uwalniać związki siarki
Podczas gotowania kalafior zaczyna uwalniać związki siarki© Canva

Zapach gotującego się kalafiora? Nigdy więcej

Jednak kalafior podczas gotowania wydziela charakterystyczny, dla niektórych osób nieprzyjemny zapach. Jest to spowodowane ulatniającymi się wówczas związkami siarki. Ale na szczęście, mamy na to prosty sposób. Wystarczy dodać do gotującej się wody z kalafiorem trochę soku z cytryny. Dzięki temu szybko pozbędziemy się silnej woni. Wielu ludzi uważa, że ten sposób poprawia także smak kalafiora.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także