PoradyDziadek rozsypuje w ogródku. Jego cebula jest ogromna i pyszna jak żadna

Dziadek rozsypuje w ogródku. Jego cebula jest ogromna i pyszna jak żadna

Czym nawozić cebulę, by wydała obfity plon?
Czym nawozić cebulę, by wydała obfity plon?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.05.2024 13:22, aktualizacja: 13.05.2024 20:29

Cebulę z powodzeniem można uprawiać samodzielnie, nawet bez posiadania specjalistycznej wiedzy. Ważna jest jedna dbałość o kilka aspektów, między innymi nawożenie rośliny. W tym przypadku patent mojego dziadka wygrywa.

Nawozy domowej roboty, bazujące na naturalnych składnikach, są dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza w przypadku cebuli. Dzięki nim warzywa będą dorodne, a plon zaskakująco obfity. To tanie, bezpieczne i w pełni ekologiczne rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki nawóz do cebuli? Naturalny nawóz ze skórek banana

Cebula potrzebuje dużej ilości azotu, potasu i fosforu do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Składniki te są niezbędne zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu, który przypada na wiosnę i lato. Nie musimy jednak kupować gotowych nawozów. Wystarczy wykorzystać skórki po bananach, które są bogatym źródłem tych składników.

Skórki po bananach to doskonały naturalny nawóz dla cebuli, który możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na ususzeniu trzech skórek od banana w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza. Po 2-3 godzinach skórki powinny być już suche i gotowe do zmielenia na proszek. Następnie proszek wystarczy rozsypać pod roślinami i wymieszać z glebą. Dzięki temu składniki odżywcze będą powoli uwalniane do gleby, co przyspieszy wzrost roślin.

Drugi sposób to pokrojenie dwóch skórek po bananach i zalanie ich litrem wody w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić w ciemne miejsce na dwa dni. Po tym czasie nawóz jest gotowy do użycia. Możemy go stosować raz na dwa tygodnie.

Cebula w domowym ogródku
Cebula w domowym ogródku © Pixabay

Cebula w domowym ogródku. Co trzeba wiedzieć?

Cebula lubi miejsca nasłonecznione, a także glebę żyzną, próchniczą, niezaskorupiającą się i niekwaśną o pH wynoszącym od 5,5 do 6,5. Najlepiej nie sadzić jej w ziemi po innych warzywach czosnkowatych tj. por, czosnek, siedmiolatka czy szczypiorek, a celować w glebę po fasoli, burakach, marchewce, grochu i kapuście.

Co istotne, cebula jest wrażliwa na niedobór wody - to ze względu na płytki system korzeniowy - dlatego należy dbać o dobre nawodnienie podłoża. Ponadto źle reaguje na niedobór składników pokarmowych w glebie - brak wzrostu, żółknięcie może być objawem niedoboru azotu, powolny wzrost sugeruje zbyt małą ilość fosforu, a brązowienie wierzchołków szczypioru jest oznaką niedoboru potasu. Dlatego tak ważna jest dbałość o zapewnienie jej odpowiedniego nawożenia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także