Zalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znam

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i efektowny deser? Oto propozycja, która z pewnością cię zachwyci! Ciasto z kiwi to prosty deser. Robi się ekspresowo, a zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Soczyste kiwi zatopione w delikatnym waniliowym cieście to idealny sposób na zakończenie obiadu lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

Zalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znamZalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znam
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Szukasz prostego, a zarazem efektownego deseru, który zaskoczy twoich gości? Przedstawiam przepis na ciasto z kiwi, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć deser, który stanie się hitem każdego spotkania. Główne role grają tutaj soczyste kiwi i delikatne waniliowe ciasto. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy — absolutnie wspaniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

Jak zrobić ciasto z kiwi? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3-4 sztuki kiwi,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Ucieraj na puszystą masę.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę i cukier waniliowy.
  3. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mleko i olej, cały czas ucierając.
  4. Następnie dodaj do niej również suche składniki (mąkę i cukier waniliowy) i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  6. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  7. Wyłóż połowę kiwi na dno formy.
  8. Wlej ciasto na owoce.
  9. Na wierzchu ułóż pozostałe plasterki kiwi.
  10. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej wilgotne, możesz dodać do niego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

Ciasto z kiwi to prosty i pyszny deser, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Spróbuj go koniecznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu