Zalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znam

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i efektowny deser? Oto propozycja, która z pewnością cię zachwyci! Ciasto z kiwi to prosty deser. Robi się ekspresowo, a zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Soczyste kiwi zatopione w delikatnym waniliowym cieście to idealny sposób na zakończenie obiadu lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

Zalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znamZalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znam
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Szukasz prostego, a zarazem efektownego deseru, który zaskoczy twoich gości? Przedstawiam przepis na ciasto z kiwi, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć deser, który stanie się hitem każdego spotkania. Główne role grają tutaj soczyste kiwi i delikatne waniliowe ciasto. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy — absolutnie wspaniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

Jak zrobić ciasto z kiwi? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3-4 sztuki kiwi,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Ucieraj na puszystą masę.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę i cukier waniliowy.
  3. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mleko i olej, cały czas ucierając.
  4. Następnie dodaj do niej również suche składniki (mąkę i cukier waniliowy) i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  6. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  7. Wyłóż połowę kiwi na dno formy.
  8. Wlej ciasto na owoce.
  9. Na wierzchu ułóż pozostałe plasterki kiwi.
  10. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej wilgotne, możesz dodać do niego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

Ciasto z kiwi to prosty i pyszny deser, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Spróbuj go koniecznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek