Zalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znam

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i efektowny deser? Oto propozycja, która z pewnością cię zachwyci! Ciasto z kiwi to prosty deser. Robi się ekspresowo, a zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Soczyste kiwi zatopione w delikatnym waniliowym cieście to idealny sposób na zakończenie obiadu lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

Zalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znamZalewam kiwi ciastem i wkładam do piekarnika. To najprostszy deser, jaki znam
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Szukasz prostego, a zarazem efektownego deseru, który zaskoczy twoich gości? Przedstawiam przepis na ciasto z kiwi, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć deser, który stanie się hitem każdego spotkania. Główne role grają tutaj soczyste kiwi i delikatne waniliowe ciasto. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy — absolutnie wspaniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

Jak zrobić ciasto z kiwi? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3-4 sztuki kiwi,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Ucieraj na puszystą masę.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę i cukier waniliowy.
  3. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mleko i olej, cały czas ucierając.
  4. Następnie dodaj do niej również suche składniki (mąkę i cukier waniliowy) i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  6. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  7. Wyłóż połowę kiwi na dno formy.
  8. Wlej ciasto na owoce.
  9. Na wierzchu ułóż pozostałe plasterki kiwi.
  10. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej wilgotne, możesz dodać do niego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

Ciasto z kiwi to prosty i pyszny deser, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Spróbuj go koniecznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇