PrzepisProste przepisyBabcia co roku robiła z tych kwiatów "szampana". Znalazłam przepis w starym zeszycie

Babcia co roku robiła z tych kwiatów "szampana". Znalazłam przepis w starym zeszycie

Smak tej rośliny może cię zaskoczyć!
Smak tej rośliny może cię zaskoczyć!
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE

18.05.2024 10:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy tylko zaczyna kwitnąć czarny bez, przypomina mi się kuchnia babci. Dzięki niej poznałam niepowtarzalny smak tej rośliny, nauczyła mnie też zbierać czarny bez. Wierzyła w wielką jego moc. Co roku wracam do jej przepisów z bzem, które na szczęście zapisała.

Czarny bez jest bardzo znany w ziołolecznictwie. Jego białe kwiaty są też bardzo przydatne w kuchni. Mają niepowtarzalny smak. Łatwo się o tym przekonać. Wystarczy wybrać się na zbiory bzu, a potem przygotować coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwiaty mają moc

Czarny bez trudno przeoczyć. Ten dziko porastający krzew, który może osiągnąć całkiem pokaźne rozmiary, a kwitnie na biało. Jego kwiaty mają wiele cennych właściwości, które wynikają z unikalnych składników zawartych w tej roślinie. To przede wszystkim flawonoidy, które mają silne działanie antyzapalne i antyoksydacyjne. Wzmacniają też ściany naczyń krwionośnych. Kwiaty czarnego bzu wykorzystuje się nawet do produktów leczniczych, jak na przykład syropy. Pomagają one przy przeziębieniach czy grypie, bo działają napotnie i potrafią nawet obniżyć gorączkę. Kwiaty czarnego bzu to także gratka dla smakoszy.

Zbieraj tylko dobrze rozwinięte  kwiaty!
Zbieraj tylko dobrze rozwinięte kwiaty!© Pixabay | manfredrichter

Naturalne bąbelki

Po kwiaty czarnego bzu najlepiej wybrać się za miasto i poszukać jego krzaków z daleka od ruchliwych dróg. Trzeba zwracać uwagę, czy nie zostały one zaatakowane przez mszyce. Należy zbierać mocno rozwinięte kwiaty, bo niedojrzałe mogą być gorzkie. Nie wolno ich jeść na surowo. Ścinaj je nożyczkami, najlepiej w słoneczny poranek, bo wtedy mają najwięcej pyłku. Z tego też powodu kwiatów się nie płucze i trzeba je przetworzyć w dniu zerwania. Najlepiej zrobić z nich pyszny napój. Oczywiście "szampan" to tylko żart, bo to nazwa zastrzeżona dla produktów z Szampanii. Chodzi o to, że w tej lemoniadzie także naturalnie pojawiają się bąbelki.

"Szampan" z czarnego bzu

Składniki:

  • ok. 18 baldachów czarnego bzu,
  • 3 cytryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 l wody,
  • łyżka octu winnego.

Dodatkowo:

  • gaza, duży słój lub wiaderko do domowej produkcji wina z kranikiem, butelki

Sposób przygotowania:

  1. Baldachy bzu rozłóż na pergaminie i zostaw na godzinę, w ten sposób pozbędziemy się owadów.
  2. Wodę zagotuj, rozpuścić w niej cukier i przestudź.
  3. Baldachy ułóż w naczyniu, dodaj do nich pokrojone w plastry cytryny, łyżkę octu i zalej letnią wodą z cukrem ( tak, by zostało miejsca na zbierające się gazy).
  4. Słój zakręcić i odstawić na tydzień, zacznie się pojawiać piana, co jest oznaką fermentacji.
  5. Po tygodniu przefiltruj płyn przelewając go do butelek, najlepiej z ceramicznym korkiem.
  6. Butelki odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po kilku dniach "szampan" jest gotowy. Powinien się ładnie pienić. Na początku jest dość słodki, ale po trzech tygodniach już półwytrawny.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także