Moja przyjaciółka zbiera na spacerze i smaży najlepsze placki. Przepis ma od mamy

Wiosną i latem możemy cieszyć się smakiem jadalnych kwiatów. Pisaliśmy już o magnolii, bzie, a ostatnio o kwiatach cukinii. Niektórych trochę zszokowała cena tych ostatnich. Dziś więc o kwiatach, które możemy mieć zupełnie za darmo. Moja przyjaciółka przygotowuje z nich wspaniałe sezonowe placki.

Takie placki zjesz tylko teraz!Takie placki zjesz tylko teraz!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Trudno nie zauważyć, że właśnie kwitną. Mają przepiękny zapach i z reguły są to dość pokaźne drzewa. Tak, chodzi o akacje, które zwiastują też zbliżające się wakacje. W kuchni kwiaty akacji można stosować po wysuszeniu, ale też świeże. Zawsze wcześniej trzeba je oderwać od łodyżki.

Smak z dzieciństwa

Świetnym sposobem na wykorzystanie świeżych kwiatów akacji są placki. Moja przyjaciółka smaży je prawie codziennie, gdy tylko zaczynają kwitnąć akacje. Dla niej to powrót do dzieciństwa. Wychowała się w domu pod Łodzią, który otoczony był pięknymi, starymi drzewami. Wśród nich były właśnie akacje. Mama smażyła dla niej takie placuszki, odkąd tylko pamięta. Dziś to już tylko wspomnienia, do których chętnie wraca przy talerzu aromatycznych placków z tymi kwiatami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Są takie miejsca

Teraz Ela mieszka w Warszawie, ale ma swoje miejsca, gdzie warto zbierać akacje. Drzewa muszą być one oddalone od ruchliwych, zanieczyszczonych ulic. Najlepiej robić to w słoneczny dzień (choć to w przypadku wykorzystania świeżych kwiatów ma trochę mniejsze znaczenie). Pomyślcie, gdzie byście mogli się wybrać po akacje... Sezon na nie nie trwa długo. Kwiaty zaraz po przyniesieniu do domu trzeba oddzielić od łodyżek, oczyścić bez mycia. I można zaczynać smażyć placki.

Kwiatów jak najwięcej

Jaki jest sekret tego prostego dania? Nie są to placki z akacją, ale wręcz akacja w cieście. Kwiatów musi być naprawdę sporo. Ciasto zaś powinno być delikatne, by nie przytłoczyło smaku kwiatów. Tak właśnie robi Ela, od której zdobyłam przepis. Najlepsze są na ciepło. Można je podawać z cukrem pudrem. Jednak kiedy odwiedziłam Elę, zjadłyśmy placki bez żadnych dodatków. Uwielbiamy smak kwiatów akacji!

Sezon na akacje jest krótki!
Sezon na akacje jest krótki! © Pixabay | satynek

Placki z kwiatami akacji

Składniki:

  • spory garnuszek kwiatów akacji bez łodyżek,
  • 250 jogurtu naturalnego (może być też maślanka),
  • 2 jajka,
  • 170 g mąki,
  • 1- 2 łyżki cukru lub cukier waniliowy - opcjonalnie,
  • po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jogurt z jajkami oraz cukrem za pomocą rózgi lub widelcem.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj.
  3. Do suchych składników dodaj mokre, ponownie wymieszaj. Dodaj oczyszczone kwiaty akacji.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż placki. Nakładaj po 2 płaskie łyżki stołowe ciasta, zachowując odstępy.
  5. Smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną. Wtedy przewrócić je na drugą stronę i smaż do zrumienienia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej