Nie jedz takich bułek, jeśli chcesz schudnąć. Możesz wybrać inny rodzaj
Wiele osób wybiera bułki zamiast chleba. Jemy je na śniadanie i kolację, często maczamy w jakimś sosie. Najlepiej smakują, gdy są świeże, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie wszystkie rodzaje są jednak dla nas dobre. Jeśli chcesz schudnąć, powinieneś zrezygnować z niektórych.
09.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:18
Bułek w sklepach jest naprawdę mnóstwo. Każda się od siebie różni składem, wyglądem, wielkością, kolorem oraz dodatkami. Polacy wręcz kochają bułki i nie wyobrażają sobie dnia bez nich. Z danych GUS (Główny Urząd Statystyczny) wynika, że rocznie przeciętny Kowalski zjada 36,5 kg bułek i chleba.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułki na diecie - czy można je jeść?
Nie musisz rezygnować z tego produktu w trakcie odchudzania się. Odpowiednia dieta opiera się na wszystkich produktach spożywczych. Musisz tylko pamiętać o odpowiednich proporcjach. Bułki są źródłem węglowodanów, które są nam bardzo potrzebne (zapewniają zastrzyk energii). Znajdziemy w nich też błonnik, który ma duże znaczenie w procesie odchudzania, zapewnia bowiem uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit.
Wiadomo o tym, że nie powinno się jeść takich produktów zbyt dużo. Musisz też zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki bułki zostały upieczone. Warto zatem poznać ich skład - im mniej składników, tym pieczywo jest zdrowsze. Lepiej też wybierać bułeczki z mąki żytniej, orkiszowej lub gryczanej.
Tych bułek nie jedz, jeśli chcesz schudnąć
Na pewno odpadają bułki z białej mąki pszennej - zawierają mnóstwo węglowodanów (w tym prostych), a do tego pozbawione są błonnika. Oprócz tego w składzie znajdziemy dosłownie całą listę niepotrzebnych produktów, takich jak spulchniacze czy inne dodatki. Zaraz po zjedzeniu takiego pieczywa szybko podnosi się poziom glukozy we krwi. Do tego są dość kaloryczne i dostarczają pustych kalorii. Świetnym przykładem tego są bułki mleczne i paryskie.
Lepiej więc wybrać bułki z mąki wieloziarnistej, żytniej oraz gryczane z dodatkiem różnych ziaren, na przykład siemieniem lnianym, pestkami słonecznika i dyni, płatkami owsianymi. Takie pieczywo ma w sobie błonnik i wartościowe składniki odżywcze.