PrzepisDietaNie jedz takich bułek, jeśli chcesz schudnąć. Możesz wybrać inny rodzaj

Nie jedz takich bułek, jeśli chcesz schudnąć. Możesz wybrać inny rodzaj

Wiele osób wybiera bułki zamiast chleba. Jemy je na śniadanie i kolację, często maczamy w jakimś sosie. Najlepiej smakują, gdy są świeże, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie wszystkie rodzaje są jednak dla nas dobre. Jeśli chcesz schudnąć, powinieneś zrezygnować z niektórych.

Jakie bułki dla osób na diecie?
Jakie bułki dla osób na diecie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bułek w sklepach jest naprawdę mnóstwo. Każda się od siebie różni składem, wyglądem, wielkością, kolorem oraz dodatkami. Polacy wręcz kochają bułki i nie wyobrażają sobie dnia bez nich. Z danych GUS (Główny Urząd Statystyczny) wynika, że rocznie przeciętny Kowalski zjada 36,5 kg bułek i chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułki na diecie - czy można je jeść?

Nie musisz rezygnować z tego produktu w trakcie odchudzania się. Odpowiednia dieta opiera się na wszystkich produktach spożywczych. Musisz tylko pamiętać o odpowiednich proporcjach. Bułki są źródłem węglowodanów, które są nam bardzo potrzebne (zapewniają zastrzyk energii). Znajdziemy w nich też błonnik, który ma duże znaczenie w procesie odchudzania, zapewnia bowiem uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit.

Wiadomo o tym, że nie powinno się jeść takich produktów zbyt dużo. Musisz też zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki bułki zostały upieczone. Warto zatem poznać ich skład - im mniej składników, tym pieczywo jest zdrowsze. Lepiej też wybierać bułeczki z mąki żytniej, orkiszowej lub gryczanej.

Te bułki nie są wskazane na diecie
Te bułki nie są wskazane na diecie© Pixabay

Tych bułek nie jedz, jeśli chcesz schudnąć

Na pewno odpadają bułki z białej mąki pszennej - zawierają mnóstwo węglowodanów (w tym prostych), a do tego pozbawione są błonnika. Oprócz tego w składzie znajdziemy dosłownie całą listę niepotrzebnych produktów, takich jak spulchniacze czy inne dodatki. Zaraz po zjedzeniu takiego pieczywa szybko podnosi się poziom glukozy we krwi. Do tego są dość kaloryczne i dostarczają pustych kalorii. Świetnym przykładem tego są bułki mleczne i paryskie.

Lepiej więc wybrać bułki z mąki wieloziarnistej, żytniej oraz gryczane z dodatkiem różnych ziaren, na przykład siemieniem lnianym, pestkami słonecznika i dyni, płatkami owsianymi. Takie pieczywo ma w sobie błonnik i wartościowe składniki odżywcze.

bułkichlebpieczywo