Mrozisz chleb? Pamiętaj, aby zrobić to we właściwym momencie, bo nie zachowa świeżości

Mrożenie pieczywa to skuteczny sposób na wydłużenie jego świeżości, oszczędzenie pieniędzy i uniknięcie marnotrawstwa żywności. Pytanie brzmi: czy poza tym, że chleb nie spleśnieje, będzie się w ogóle nadawał do jedzenia? Na szczęście tak, ale żeby tak było, trzeba zastosować się do ważnej zasady.

Chleb musi być zamrożony w konkretnym momencie. To bardzo ważne Chleb musi być zamrożony w konkretnym momencie. To bardzo ważne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | reaLiia

Idziemy o zakład, że tak samo jak my, ty również, drogi czytelniku, nie lubisz marnotrawienia żywności. Z drugiej jednak strony podobną awersją wykazujemy się w kierunku nieświeżego pieczywa. I wcale nie musi pokryć się ono pleśnią, żeby było już (prawie) do niczego. I co wtedy? Do kosza? To oznacza niemałe wyrzuty sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mamy to! Sprawdzony patent na szybkie i smaczne śniadanie z patelni

Zadajemy więc sobie pytanie, co w takim razie robić, żeby jak najrzadziej mieć do czynienia z gumowatym lub czerstwym pieczywem? Odpowiedź jest oczywista: spożywać je na bieżąco i odpowiednio przechowywać. To pierwsze bywa jednak problematyczne, bo jest jednoznaczne z niemal codziennym odwiedzaniem piekarni. Wszystko wskazuje więc na to, że lepszym sposobem jest mrożenie chleba. Czy to ma prawo się udać?

Czy można mrozić chleb?

Jakiś czas temu pisaliśmy artykuł o tym, że nie każda żywność nadaje się do przechowywania w zamrażarce. Pomidory, ogórki, jajka i cytrusy nie powinny być co do zasady zamrażane i przestrzeganie tego "zakazu" oszczędzi nam niekiedy naprawdę niemiłych następstw gastrycznych. A co z chlebem?

Zamrażany chleb warto prawidłowo zapakować
Zamrażany chleb warto prawidłowo zapakować © Canva | Getty Images

Pieczywo na szczęście można mrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku reguł, dzięki którym rozmrożony produkt będzie smaczny i świeży. W tym miejscu wymienimy cztery najważniejsze. Respektowanie ich sprawi, że po świeżutki chlebek nie będziesz musiał za każdym razem pędzić do piekarni.

  • Mroź pieczywo od razu po kupieniu. Nie zwlekaj do momentu, w którym chleb zacznie czerstwieć. Ten efekt pogłębi się podczas mrożenia, więc cała czynność nic ci nie da.
  • Chleb nie powinien spędzić w zamrażarce więcej niż trzy miesiące. Po tym czasie pojawią się na nim nieapetyczne suche obszary.
  • Jeśli mrozisz chleb pokrojony, zadbaj o to, by nie skleił się podczas pobytu w chłodni. Możesz użyć do tego folii spożywczej — owiń nią osobno każdą kromkę. Innym, prostszym sposobem jest ułożenie kromek pionowo po tym, jak już się zmrożą.
  • Do mrożenia używaj plastikowych reklamówek; nigdy papieru do pieczenia i tym podobnych wynalazków. Pakując pieczywo, zadbaj o to, by pozbyć się z opakowania jak największej ilości powietrza.

Z tymi poradami unikniesz marnotrawienia żywności, a rozmrożony chleb będzie smakował prawie tak dobrze, jak tuż po opuszczeniu piekarni. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇