Każdy dzisiejszy dorosły w dzieciństwie zajadał się tą zupą. Dziś mało kto gotuje

Każdy z nas ma w pamięci smaki potraw z dzieciństwa, które na zawsze pozostają w sercu. Jedną z nich jest zupa ryżanka. Lekka, pożywna i aromatyczna, zawsze przywodzi na myśl miłe wspomnienia. Dziś podpowiemy, jak ją zrobić, by smakowała jak u babci.

Zupa ryżankaZupa ryżanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Marcin Michałowski

Każdy z nas ma te potrawy, do których chętnie wraca z rozrzewnieniem. Jednym z takich wyjątkowych smaków jest zupa ryżanka. Ta lekka, aromatyczna i pożywna zupa przywodzi wspomnienia z lat dzieciństwa, gdy wracaliśmy do domu po jesiennych zabawach na podwórku w chłodne dni. Chociaż obecnie na naszych stołach częściej pojawiają się zupy kremowe i wytrawne dania, zupa ryżanka zasługuje na swoje miejsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Przepis na zupę ryżankę

Kto z nas nie pamięta ryżanki z dzieciństwa? Ta prosta, ale pyszna zupa to prawdziwy smak nostalgii. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ją tak, żeby smakowała jak u babci.

Składniki:

  • 2 litry rosołu lub warzywnego bulionu,
  • 150 g ryżu,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • sól, pieprz,
  • listek laurowy, ziele angielskie,
  • natka pietruszki
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli nie masz gotowego rosołu, zrób go sam. Do garnka wlej około 2 litrów wody, dodaj kurczaka lub indyka, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  2. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.
  3. Do gotującego się rosołu włóż pokrojone ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Dodaj ryż, sól i pieprz i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Na maśle zeszklij pokrojony por i dodaj go do zupy.
  6. Udekoruj zupę natką pietruszki.

Do zupy możesz dodać trochę podsmażonego boczku, kiełbasy lub kawałki wędlin.

Ryżanka to prosta, ale pyszna zupa, która sprawdzi się na każdy dzień. Jest łatwa do przygotowania i zawsze smakuje tak samo dobrze. Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej