Każdy dzisiejszy dorosły w dzieciństwie zajadał się tą zupą. Dziś mało kto gotuje

Każdy z nas ma w pamięci smaki potraw z dzieciństwa, które na zawsze pozostają w sercu. Jedną z nich jest zupa ryżanka. Lekka, pożywna i aromatyczna, zawsze przywodzi na myśl miłe wspomnienia. Dziś podpowiemy, jak ją zrobić, by smakowała jak u babci.

Zupa ryżankaZupa ryżanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Marcin Michałowski

Każdy z nas ma te potrawy, do których chętnie wraca z rozrzewnieniem. Jednym z takich wyjątkowych smaków jest zupa ryżanka. Ta lekka, aromatyczna i pożywna zupa przywodzi wspomnienia z lat dzieciństwa, gdy wracaliśmy do domu po jesiennych zabawach na podwórku w chłodne dni. Chociaż obecnie na naszych stołach częściej pojawiają się zupy kremowe i wytrawne dania, zupa ryżanka zasługuje na swoje miejsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Przepis na zupę ryżankę

Kto z nas nie pamięta ryżanki z dzieciństwa? Ta prosta, ale pyszna zupa to prawdziwy smak nostalgii. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ją tak, żeby smakowała jak u babci.

Składniki:

  • 2 litry rosołu lub warzywnego bulionu,
  • 150 g ryżu,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • sól, pieprz,
  • listek laurowy, ziele angielskie,
  • natka pietruszki
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli nie masz gotowego rosołu, zrób go sam. Do garnka wlej około 2 litrów wody, dodaj kurczaka lub indyka, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  2. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.
  3. Do gotującego się rosołu włóż pokrojone ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Dodaj ryż, sól i pieprz i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Na maśle zeszklij pokrojony por i dodaj go do zupy.
  6. Udekoruj zupę natką pietruszki.

Do zupy możesz dodać trochę podsmażonego boczku, kiełbasy lub kawałki wędlin.

Ryżanka to prosta, ale pyszna zupa, która sprawdzi się na każdy dzień. Jest łatwa do przygotowania i zawsze smakuje tak samo dobrze. Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇