PrzepisZupyTaką zupą zajadali się chłopi spod Kielc w czasie wykopków. Dziś mało kto kojarzy nazwę

Taką zupą zajadali się chłopi spod Kielc w czasie wykopków. Dziś mało kto kojarzy nazwę

O tym daniu słyszał mało kto. Najbardziej popularna jest w okolicach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Nawet jego nazwa, świętokrzyska parzybroda, niewiele mówi. Niegdyś zajadała się nią lokalna biedota, dzisiaj nikt już nie pamięta. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty i mięsa.

Parzybroda
Parzybroda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | {Ihr Name}

07.10.2023 17:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nazwa parzybroda wzięła się stąd, że kawałki kapusty parzą podczas jedzenia. Danie to można podać w formie klasycznej zupy z mięsem lub gęstego purée. Jak ją podacie, zależy wyłącznie od was. Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne, nie zajmie też zbyt dużo czasu. Jest to więc idealna opcja dla osób, które ciągle żyją w biegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świętokrzyska parzybroda - jak ją przygotować?

Potrzebne składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • dwie duże białe cebule,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • pęczek natki pietruszki.
Pazibroda
Pazibroda© Adobe Stock | Dzinnik Darius

Sposób wykonania gęstej zupy:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Kartofle ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. W tym czasie przygotuj kapustę kiszoną. Posiekaj ją, wrzuć do garnka i zalej wodą (płyn musi przykrywać kapustę na centymetr). Gotuj i pilnuj, by woda nie wyparowała.
  3. Po chwili dodaj ugotowane ziemniaki.
  4. Posiekaj boczek, wytop z niego tłuszcz na patelni.
  5. Cebulę posiekaj i dodaj do dobrze usmażonego boczku. Tłuszczu nie wylewaj, przyda ci się później.
  6. Kapustę i ziemniaki odcedź z nadmiaru wody i ugnieć na purée.
  7. Całość dopraw majerankiem, solę i pieprzem według uznania.
  8. Dodaj boczek z cebulką.
  9. Na sam koniec dolej omastę, czyli tłuszcz, który wytopił się ze smażonego boczku. Dzięki temu składnikowi świętokrzyska parzybroda zyska całkiem oryginalny smak.
  10. Danie możesz podać we właśnie takiej wersji lub dodać odrobinę wody z gotowania kapusty, by konsystencja nie była aż taka gęsta. Wszystko zależy od tego, co lubisz.