Taką zupą zajadali się chłopi spod Kielc w czasie wykopków. Dziś mało kto kojarzy nazwę

O tym daniu słyszał mało kto. Najbardziej popularna jest w okolicach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Nawet jego nazwa, świętokrzyska parzybroda, niewiele mówi. Niegdyś zajadała się nią lokalna biedota, dzisiaj nikt już nie pamięta. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty i mięsa.

ParzybrodaParzybroda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | {Ihr Name}
Paulina Hermann

Nazwa parzybroda wzięła się stąd, że kawałki kapusty parzą podczas jedzenia. Danie to można podać w formie klasycznej zupy z mięsem lub gęstego purée. Jak ją podacie, zależy wyłącznie od was. Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne, nie zajmie też zbyt dużo czasu. Jest to więc idealna opcja dla osób, które ciągle żyją w biegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Świętokrzyska parzybroda - jak ją przygotować?

Potrzebne składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • dwie duże białe cebule,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • pęczek natki pietruszki.
Pazibroda
Pazibroda © Adobe Stock | Dzinnik Darius

Sposób wykonania gęstej zupy:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Kartofle ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. W tym czasie przygotuj kapustę kiszoną. Posiekaj ją, wrzuć do garnka i zalej wodą (płyn musi przykrywać kapustę na centymetr). Gotuj i pilnuj, by woda nie wyparowała.
  3. Po chwili dodaj ugotowane ziemniaki.
  4. Posiekaj boczek, wytop z niego tłuszcz na patelni.
  5. Cebulę posiekaj i dodaj do dobrze usmażonego boczku. Tłuszczu nie wylewaj, przyda ci się później.
  6. Kapustę i ziemniaki odcedź z nadmiaru wody i ugnieć na purée.
  7. Całość dopraw majerankiem, solę i pieprzem według uznania.
  8. Dodaj boczek z cebulką.
  9. Na sam koniec dolej omastę, czyli tłuszcz, który wytopił się ze smażonego boczku. Dzięki temu składnikowi świętokrzyska parzybroda zyska całkiem oryginalny smak.
  10. Danie możesz podać we właśnie takiej wersji lub dodać odrobinę wody z gotowania kapusty, by konsystencja nie była aż taka gęsta. Wszystko zależy od tego, co lubisz.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀