Taką zupą zajadali się chłopi spod Kielc w czasie wykopków. Dziś mało kto kojarzy nazwę

O tym daniu słyszał mało kto. Najbardziej popularna jest w okolicach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Nawet jego nazwa, świętokrzyska parzybroda, niewiele mówi. Niegdyś zajadała się nią lokalna biedota, dzisiaj nikt już nie pamięta. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty i mięsa.

ParzybrodaParzybroda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | {Ihr Name}
Paulina Hermann

Nazwa parzybroda wzięła się stąd, że kawałki kapusty parzą podczas jedzenia. Danie to można podać w formie klasycznej zupy z mięsem lub gęstego purée. Jak ją podacie, zależy wyłącznie od was. Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne, nie zajmie też zbyt dużo czasu. Jest to więc idealna opcja dla osób, które ciągle żyją w biegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Świętokrzyska parzybroda - jak ją przygotować?

Potrzebne składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • dwie duże białe cebule,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • pęczek natki pietruszki.
Pazibroda
Pazibroda © Adobe Stock | Dzinnik Darius

Sposób wykonania gęstej zupy:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Kartofle ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. W tym czasie przygotuj kapustę kiszoną. Posiekaj ją, wrzuć do garnka i zalej wodą (płyn musi przykrywać kapustę na centymetr). Gotuj i pilnuj, by woda nie wyparowała.
  3. Po chwili dodaj ugotowane ziemniaki.
  4. Posiekaj boczek, wytop z niego tłuszcz na patelni.
  5. Cebulę posiekaj i dodaj do dobrze usmażonego boczku. Tłuszczu nie wylewaj, przyda ci się później.
  6. Kapustę i ziemniaki odcedź z nadmiaru wody i ugnieć na purée.
  7. Całość dopraw majerankiem, solę i pieprzem według uznania.
  8. Dodaj boczek z cebulką.
  9. Na sam koniec dolej omastę, czyli tłuszcz, który wytopił się ze smażonego boczku. Dzięki temu składnikowi świętokrzyska parzybroda zyska całkiem oryginalny smak.
  10. Danie możesz podać we właśnie takiej wersji lub dodać odrobinę wody z gotowania kapusty, by konsystencja nie była aż taka gęsta. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości