Prosty omlet, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich
Omlet japoński to przepis na pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a wyjątkowy, kremowym smak i konsystencję pokochasz od pierwszego kęsa. Takiego śniadania nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja.
Wygląda jak chmurka, jest delikatny w smaku i niesamowicie efektownie wygląda na talerzu. Japoński omlet to mój śniadaniowy hit, który uwielbiam przygotowywać zwłaszcza w sobotnie poranki. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga odrobiny cierpliwości i zręczności podczas mieszania. Omlet japoński to coś pomiędzy klasycznym omletem a jajecznicą, więc jeśli nie jesteś zdecydowany, którą formę wolisz na śniadanie, to ten przepis będzie świetnym rozwiązaniem. W połączeniu z prostą sałatką ze świeżych warzyw i ulubionym pieczywem smakuje po prostu nieziemsko.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich
Japoński omlet - przepis
Składniki:
- 3 jaja,
- sól,
- pieprz.
Dodatki:
- warzywa do prostej sałatki: pomidor oraz ogórek,
- chleb razowy lub inne ulubione pieczywo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. Ja wybieram zawsze jajka z wolnego wybiegu o rozmiarze M lub L.
Krok 2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewam i wlewam na nią roztrzepane wcześniej jaja.
Krok 3. Ścięty omlet przesuwam z boku na bok, zbierając ze środka jeszcze nieściętą masę. Formuję w ten sposób kształt, jak na zdjęciu poniżej. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 4. Omlet przekładam na talerz i oprószam pieprzem oraz solą. Najczęściej podaję go w towarzystwie prostej sałatki z pokrojonych ogórków i pomidorów oraz obowiązkową porcją szczypiorku. Dorzucam kromkę razowego pieczywa i cieszę się pysznym, pożywnym i zdrowym śniadaniem. Smacznego!