Prosty omlet, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Omlet japoński to przepis na pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a wyjątkowy, kremowym smak i konsystencję pokochasz od pierwszego kęsa. Takiego śniadania nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja.

Omlet japoński- PysznościOmlet japoński
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Wygląda jak chmurka, jest delikatny w smaku i niesamowicie efektownie wygląda na talerzu. Japoński omlet to mój śniadaniowy hit, który uwielbiam przygotowywać zwłaszcza w sobotnie poranki. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga odrobiny cierpliwości i zręczności podczas mieszania. Omlet japoński to coś pomiędzy klasycznym omletem a jajecznicą, więc jeśli nie jesteś zdecydowany, którą formę wolisz na śniadanie, to ten przepis będzie świetnym rozwiązaniem. W połączeniu z prostą sałatką ze świeżych warzyw i ulubionym pieczywem smakuje po prostu nieziemsko.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Japoński omlet - przepis

Składniki:

  • 3 jaja,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatki:

  • warzywa do prostej sałatki: pomidor oraz ogórek,
  • chleb razowy lub inne ulubione pieczywo.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. Ja wybieram zawsze jajka z wolnego wybiegu o rozmiarze M lub L.

Krok 2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewam i wlewam na nią roztrzepane wcześniej jaja.

Omlet japoński- Pyszności
Omlet japoński © Licencjodawca

Krok 3. Ścięty omlet przesuwam z boku na bok, zbierając ze środka jeszcze nieściętą masę. Formuję w ten sposób kształt, jak na zdjęciu poniżej. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Omlet japoński- Pyszności
Omlet japoński © Licencjodawca

Krok 4. Omlet przekładam na talerz i oprószam pieprzem oraz solą. Najczęściej podaję go w towarzystwie prostej sałatki z pokrojonych ogórków i pomidorów oraz obowiązkową porcją szczypiorku. Dorzucam kromkę razowego pieczywa i cieszę się pysznym, pożywnym i zdrowym śniadaniem. Smacznego!

Śniadaniowy omlet- Pyszności
Śniadaniowy omlet- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀