Prosty omlet, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich
Omlet japoński to przepis na pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a wyjątkowy, kremowym smak i konsystencję pokochasz od pierwszego kęsa. Takiego śniadania nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja.
11.10.2023 09:24
Wygląda jak chmurka, jest delikatny w smaku i niesamowicie efektownie wygląda na talerzu. Japoński omlet to mój śniadaniowy hit, który uwielbiam przygotowywać zwłaszcza w sobotnie poranki. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga odrobiny cierpliwości i zręczności podczas mieszania. Omlet japoński to coś pomiędzy klasycznym omletem a jajecznicą, więc jeśli nie jesteś zdecydowany, którą formę wolisz na śniadanie, to ten przepis będzie świetnym rozwiązaniem. W połączeniu z prostą sałatką ze świeżych warzyw i ulubionym pieczywem smakuje po prostu nieziemsko.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Japoński omlet - przepis
Składniki:
- 3 jaja,
- sól,
- pieprz.
Dodatki:
- warzywa do prostej sałatki: pomidor oraz ogórek,
- chleb razowy lub inne ulubione pieczywo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. Ja wybieram zawsze jajka z wolnego wybiegu o rozmiarze M lub L.
Krok 2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewam i wlewam na nią roztrzepane wcześniej jaja.
Krok 3. Ścięty omlet przesuwam z boku na bok, zbierając ze środka jeszcze nieściętą masę. Formuję w ten sposób kształt, jak na zdjęciu poniżej. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 4. Omlet przekładam na talerz i oprószam pieprzem oraz solą. Najczęściej podaję go w towarzystwie prostej sałatki z pokrojonych ogórków i pomidorów oraz obowiązkową porcją szczypiorku. Dorzucam kromkę razowego pieczywa i cieszę się pysznym, pożywnym i zdrowym śniadaniem. Smacznego!